Pikantna zupa tajska Tom Kha to świetna opcja na jesienne i zimowe wieczory. Szybko rozgrzewa i jest sycąca – dla miłośników kuchni wprost z Tajlandii będzie idealna! Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, dzięki niewielkiej ilości składników.
Składniki (dla 2-3 osób):
Czas przygotowania:
500 ml mleka kokosowego 5-7%
250 ml wody
200 g świeżych pieczarek
200 g piersi z kurczaka
50 g pasty Tom Kha
świeża kolendra, chili (opcjonalnie, do podania)
Około 20 minut (przygotowanie składników + gotowanie).
Mleczko kokosowe w puszce mocno wstrząsamy – tak by dokładnie połączyć część stałą z płynną. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki. Filety kurczaka oczyszczamy i dzielimy na niewielkie paski (przyspieszy to później proces ich gotowania).
Do garnka wlewamy połowę mleka kokosowego oraz dodajemy 50g pasty Tom Kha, np. marki Kanokwan – rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia. Jeśli preferujemy wersję mniej pikantną możemy użyć jej nieco mniej. Do zagotowanego wywaru wrzucamy kurczaka i podgotowujemy na średnim ogniu pod przykryciem (ok. 5 minut).
Gdy filet będzie miękki, dolewamy 250 ml wody i dodajemy pieczarki oraz pozostałe 250 ml mleczka kokosowego. Mieszamy i pod przykryciem, na niewielkim ogniu gotujemy, aż składniki będą miękkie (ok. 3 minuty). Tajska zupa Tom Kha jest gotowa do jedzenia praktycznie od razu – smacznego!
Jeżeli preferujecie dania na słodko, zachęcam również do wypróbowania przepisów na: fit naleśniki, puszyste racuchy z mąki kokosowej lub placuszki serowe pełnoziarniste.
Jesteście fanami kuchni tajskiej? Dajcie znać czy robiliście już wcześniej jakieś dania, jak na przykład pikantna zupa tajska Tom Kha? Napiszcie też w komentarzach czy spróbujecie zrobić wersję z mojego przepisu!
Linki afiliacyjne do sprawdzonych sprzedawców:
– Pasta Tom Kha 50ml Kanokwan
– Pasta Tom Kha 227g Thai Dancer
– Mleczko kokosowe 250ml Real Thai
– Mleczko kokosowe 400ml Real Thai
14 komentarzy so far.