Pikantna zupa tajska Tom Kha

pikantna-zupa-tom-kha

Pikantna zupa tajska Tom Kha to świetna opcja na jesienne i zimowe wieczory. Szybko rozgrzewa i jest sycąca – dla miłośników kuchni wprost z Tajlandii będzie idealna! Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, dzięki niewielkiej ilości składników.

Składniki (dla 2-3 osób):

Czas przygotowania:

500 ml mleka kokosowego 5-7%
250 ml wody
200 g świeżych pieczarek
200 g piersi z kurczaka
50 g pasty Tom Kha
świeża kolendra, chili (opcjonalnie, do podania)

Około 20 minut (przygotowanie składników + gotowanie).

Mleczko kokosowe w puszce mocno wstrząsamy – tak by dokładnie połączyć część stałą z płynną. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki. Filety kurczaka oczyszczamy i dzielimy na niewielkie paski (przyspieszy to później proces ich gotowania).

Do garnka wlewamy połowę mleka kokosowego oraz dodajemy 50g pasty Tom Kha, np. marki Kanokwan – rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia. Jeśli preferujemy wersję mniej pikantną możemy użyć jej nieco mniej. Do zagotowanego wywaru wrzucamy kurczaka i podgotowujemy na średnim ogniu pod przykryciem (ok. 5 minut).

Gdy filet będzie miękki, dolewamy 250 ml wody i dodajemy pieczarki oraz pozostałe 250 ml mleczka kokosowego. Mieszamy i pod przykryciem, na niewielkim ogniu gotujemy, aż składniki będą miękkie (ok. 3 minuty). Tajska zupa Tom Kha jest gotowa do jedzenia praktycznie od razu – smacznego!

Jeżeli preferujecie dania na słodko, zachęcam również do wypróbowania przepisów na: fit naleśniki, puszyste racuchy z mąki kokosowej lub placuszki serowe pełnoziarniste.

Jesteście fanami kuchni tajskiej? Dajcie znać czy robiliście już wcześniej jakieś dania, jak na przykład pikantna zupa tajska Tom Kha? Napiszcie też w komentarzach czy spróbujecie zrobić wersję z mojego przepisu!

Linki afiliacyjne do sprawdzonych sprzedawców:
Pasta Tom Kha 50ml Kanokwan
Pasta Tom Kha 227g Thai Dancer
Mleczko kokosowe 250ml Real Thai
– Mleczko kokosowe 400ml Real Thai

(Visited 203 times, 1 visits today)

10 komentarzy so far.

  1. Zrzućbrzuch pisze:
    Najpyszniejsza zupa tajska ever 🙂 Oczywiście najlepiej smakuje na tajskim street foodzie ale czasami można zrobić sobie domową wersję. Z tego co widzę to przepis bardzo zbliżony do oryginału. Akurat w sam raz na jesień 🙂
  2. Ola pisze:
    Super, muszę wypróbować ten przepis, dzięki 🙂 Uwielbiam Twojego bloga, przygotowałam już wiele potraw dzięki Twoim wpisom. Odkąd mam nową kuchnię jeszcze chętniej gotuję 🙂
  3. WiktoriaS pisze:
    Bardzo lubię pikantne smaki, dlatego przepis bardzo przypadł mi do gustu. Akurat mam w domu mleczko kokosowe, na które nie miałam pomysłu, i już wiem jak je wykorzystać :). Dzięki za inspirację! Zupa na zdjęciach wygląda przepysznie.
  4. MagdaD pisze:
    Świetny przepis! Napewno go wypróbuję. Zakłądam, że taka zupka napewno intensywnie pachnie. Gotując warto pamiętać o używaniu okapu kuchennego. To nie tylko pochłanianie zapachów, ale sposób ochrony naszego zdrowia. Słaba wentylacja sprawia, że opary osiadają na ścianach, meblach i urządzeniach oraz na ubraniach.
  5. Dota pisze:
    Bardzo smaczny przepis 🙂 Nie jestem tylko pewna jakie mleko kokosowe miałaś na myśli? bo oznaczenia są różne od tłuszczu przez zawartość kokosa….

LEAVE A COMMENT