Domowa nutella z awokado, banana, kakao i miodu!

Domowa nutella 4

Dziś szybki przepis na mój ostatnio ulubiony słodki dodatek do kanapek, grzanek, suchych ciastek, naleśników i wszystkich innych placuszków, które po posmarowaniu można zejść na słodko – domowa nutella. W wersji podstawowej składa się jedynie z trzech prostych składników: prawdziwego kakao, banana oraz awokado. Ja finalnie dodałam także nieco miodu, ponieważ słoiczek został podzielony między łasuchów, a Ci… preferują typowo słodkie smaki.  Do przygotowania tego słodkiego przysmaku będziecie potrzebować (na słoiczek 0,5 l):

– 2 bardzo dojrzałe banany
– 2 dojrzałe awokado
– 4 łyżeczki prawdziwego kakao (lub karobu)
– miód (opcjonalnie, do smaku)

Domowa nutella

Banany i awokado obieramy, dzielimy na mniejsze części i wrzucamy do blendera. Ważne, aby były mocno dojrzałe – zaoszczędzi to konieczności dosładzania. Do tego dodajemy kakao (im więcej, tym nutella będzie bardziej czekoladowa) i blendujemy, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Mnie zajęło to ok. 2-3 minuty na najniższych obrotach. W trakcie miksowania możemy dodać 2-3 łyżki ulubionego miodu (lub więcej, ale wtedy nie będzie to już wersja dietetyczna) do smaku, ale moim zdaniem i bez tego nutella wychodzi dość słodka.

Domowa nutella 2

Gotową domową nutellę przekładamy do słoiczka lub innego, szczelnie zamykanego pojemnika i odstawiamy na jakiś czas do lodówki, żeby smaki dobrze się połączyły – u mnie dopiero po całej nocy smak banana przestał być tak mocno odczuwalny. Aby zachowała świeżość należy zjeść ją w ciągu kilku dni. Myślę, że następnym razem spróbuję dodać nieco rozdrobnionych, niesolonych orzechów ziemnych, żeby sprawdzić wersję „crunchy”. Tę zdrową alternatywę dla sklepowych, dosładzanych i pełnych tłuszczu palmowego smarowideł podsunęła mi moja imienniczka, Magda z bloga OptiMiss (którą możecie znać jako Zdrowo i Bezglutenowo by Stworkowo). Jestem jej niezmiernie wdzięczna, ponieważ takie rozwiązanie, nie dość że smaczne, to jeszcze dostarcza wielu zdrowych składników jak białko roślinne czy kwasy tłuszczowe Omega. Z pewnością będą do niej często wracać (zwłaszcza w chwilach ogromnych chęci na coś słodkiego)!

Domowa nutella 3

Dacie się skusić na własnoręcznie robioną nutellę? A może macie własne, ulubione przepisy na domowe smarowidła na słodko? Podzielcie się nimi w komentarzach, wszystkie chętnie przetestuję! Zdrowa alternatywa dla przesładzanych dżemów, kremów kanapkowych i past z pewnością przyda się każdemu, kto ma „małego głoda” na coś słodkiego, a nie chce rezygnować ze zdrowego odżywiania!

facebooktwitterpinteresttumblr
  • Pingback: Jake Terheggen()

  • Pingback: Credit Matters Inc()

  • Pingback: Ivon Gregory()

  • Ania
    Potwierdzam, że mazidło smakuje wyśmienicie :) Zjedzone dziś rano razem z pełnoziarnistymi naleśnikami. Dziękuję za kolejny super przepis!!! :)
  • Już kiedyś robiłam coś podobnego i wyszło przepyszne! :)
  • Jeeeej, cieszę się, że zasmakowało! Wersja z kakako jest na pewno trochę bardziej czarna i gorzka niż z karobem, ale domyślam się że równie dobra 😉 Super pomysł z tymi orzeszkami – też następnym razem dodam i zobaczymy co z tego wyjdzie 😉
    • Fakt, mocno odczuwalny jest smak gorzki – ale i w takiej wersji jest na prawdę pyszna :)
  • Raz na jakiś czas robię taki krem i bardzo mi smakuje :)
  • naturastore.pl
    Próbowałam zrobić ten krem kiedyś, ale był dla mnie niedobry :(
    • Mi bezpośrednio po zrobieniu również średnio smakował, ale drugiego dnia już był super :) następnym razem dodam więcej kakao i mniejsze banany :) myślę, że orzeszki też zmienią smak.
  • A ile taki słoiczek można trzymać w lodówce zanim „skiśnie”?
    • Ooo, zapomniałam dodać we wpisie (już uzupełnione) :) ponieważ jest to nutella na bazie owoców najlepiej przechowywać ją w lodówce i zjeść maksymalnie w przeciągu kilku dni – myślę, że 3-4 to maksimum. Za jakiś czas dodam także wpis o wersji kalorycznej – tę na bazie orzechów i czekolady można przechowywać w temperaturze pokojowej przez dłuższy okres czasu :)
  • świetnie wygląda ciekawa jestem jak smakuje; na pewno spróbuje ją zrobić
    • Próbuj próbuj – możesz oczywiście minimalnie zmieniać proporcje, tak by smak jeszcze bardziej Ci odpowiadał :)
  • chyba się skuszę na wypróbowanie :)
    • Polecam! Obawiam się, że do końca tygodnia zrobię jeszcze jeden słoiczek, bo ten został zjedzony w jedno popołudnie ;D
  • genialne <3

    do niedawna słysząc domowa nutella przed oczami miałam masło stopione z cukrem i kakaem 😉