Dziś szybki przepis na mój ostatnio ulubiony słodki dodatek do kanapek, grzanek, suchych ciastek, naleśników i wszystkich innych placuszków, które po posmarowaniu można zejść na słodko – domowa nutella. W wersji podstawowej składa się jedynie z trzech prostych składników: prawdziwego kakao, banana oraz awokado. Ja finalnie dodałam także nieco miodu, ponieważ słoiczek został podzielony między łasuchów, a Ci… preferują typowo słodkie smaki. Do przygotowania tego słodkiego przysmaku będziecie potrzebować (na słoiczek 0,5 l):
– 2 bardzo dojrzałe banany
– 2 dojrzałe awokado
– 4 łyżeczki prawdziwego kakao (lub karobu)
– miód (opcjonalnie, do smaku)
Banany i awokado obieramy, dzielimy na mniejsze części i wrzucamy do blendera. Ważne, aby były mocno dojrzałe – zaoszczędzi to konieczności dosładzania. Do tego dodajemy kakao (im więcej, tym nutella będzie bardziej czekoladowa) i blendujemy, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Mnie zajęło to ok. 2-3 minuty na najniższych obrotach. W trakcie miksowania możemy dodać 2-3 łyżki ulubionego miodu (lub więcej, ale wtedy nie będzie to już wersja dietetyczna) do smaku, ale moim zdaniem i bez tego nutella wychodzi dość słodka.
Gotową domową nutellę przekładamy do słoiczka lub innego, szczelnie zamykanego pojemnika i odstawiamy na jakiś czas do lodówki, żeby smaki dobrze się połączyły – u mnie dopiero po całej nocy smak banana przestał być tak mocno odczuwalny. Aby zachowała świeżość należy zjeść ją w ciągu kilku dni. Myślę, że następnym razem spróbuję dodać nieco rozdrobnionych, niesolonych orzechów ziemnych, żeby sprawdzić wersję „crunchy”. Tę zdrową alternatywę dla sklepowych, dosładzanych i pełnych tłuszczu palmowego smarowideł podsunęła mi moja imienniczka, Magda z bloga OptiMiss (którą możecie znać jako Zdrowo i Bezglutenowo by Stworkowo). Jestem jej niezmiernie wdzięczna, ponieważ takie rozwiązanie, nie dość że smaczne, to jeszcze dostarcza wielu zdrowych składników jak białko roślinne czy kwasy tłuszczowe Omega. Z pewnością będą do niej często wracać (zwłaszcza w chwilach ogromnych chęci na coś słodkiego)!
Dacie się skusić na własnoręcznie robioną nutellę? A może macie własne, ulubione przepisy na domowe smarowidła na słodko? Podzielcie się nimi w komentarzach, wszystkie chętnie przetestuję! Zdrowa alternatywa dla przesładzanych dżemów, kremów kanapkowych i past z pewnością przyda się każdemu, kto ma „małego głoda” na coś słodkiego, a nie chce rezygnować ze zdrowego odżywiania!
Linki afiliacyjne do sprawdzonych sprzedawców:
– Blender ręczny Kenwood 1000W
– Blender kielichowy Mozano 1400W z młynkiem
do niedawna słysząc domowa nutella przed oczami miałam masło stopione z cukrem i kakaem 😉