Każdy powód jest dobry, by włączyć Chia (szałwię hiszpańską) do swojej diety. Te małe nasiona są bogate w białka, błonnik, wapń, przeciwutleniacze i kwasy Omega-3, ale niedawno dowiedziałam się, że można włączyć je do diety także w nieprawidłowy sposób.
W jednym z badań uczestnik doświadczył intensywnych zaburzeń połykania po tym, jak spożył łyżkę nasion na sucho i popił ją wodą. Powszechnie znana jest informacja o powiększaniu się objętości szałwii pod wpływem płynu nawet 11-krotnie, co zapewnia długotrwałe uczucie pełności. Sprawdzi się to jednak wyłącznie w momencie, gdy mają one nieco czasu, aby nasiąknąć, co niestety nie ma miejsca, gdy popijemy je wodą.
Moczenie nasion Chia w dowolnym płynie przed ich spożycie jest wskazane, aby zdążyły rozwinąć swoją żelatynową powłokę, która (jak wierzą witarianie) pomaga im szybko przedostać się przez przewód pokarmowy. Inne badania sugerują, że spożywanie namoczonej szałwii hiszpańskiej, pozwala na wchłonięcie znacznie większej ilości ALA (forma roślinnego kwasu tłuszczowego Omega-3) do krwiobiegu.
Nasz organizm jest w stanie strawić całe nasiona (oczywiście w odpowiedniej ilości), zarówno namoczone, jak i dodane na sucho do posiłku chwilę przed spożyciem. Jednakże pierwsza metoda pozwala na uzyskanie z nich 100% właściwości odżywczych oraz szybciej napełnić żołądek. Moje ulubione propozycje to:
1. Budyń Chia – wszystkie składniki umieszczamy razem (pomijając owoce), w szczelnym pojemniku i mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki, co jakiś czas nim wstrząsając. Gdy nasiona odpowiednio nasiąkną wystarczy dodać na wierzch swoje ulubione dodatki.
3 łyżki nasion Chia
150 ml mleka kokosowego
1/4 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka miodu
ulubione owoce
2. Babeczki jagodowe z Chia – wymieszaj osobno suche składniki, a osobno mokre a następnie połącz je drewnianą łyżką w mniej więcej jednolitą masę. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz muffinki przez około 15-20 minut. Jest to porcja na ok. 12 foremek. Ciekawostka: w takiej wersji są bezglutenowe!
1 łyżka chia nasion
1 i 1/2 szklanki ulubionej mąki bezglutenowej
1 łyżeczka gumy guar
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka puree ze słodkich ziemniaków
1 szklanka niesłodzonego puree z jabłek
2 białka jaj
1/2 szklanki syropu z agawy
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka skórki z cytryny
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki jagód
3. Przeciwutleniające jagodowe smoothie – bogate w witaminę C i ponad 10 gramów błonnika to wręcz bomba złożona głównie z antyoksydantów!
1 szklanka mrożonych jagód
1/2 szklanki soku z granatu (bez cukru)
1/2 szklanki wody
1/2 łyżki nasion Chia
4. Jogurt z nasionami Chia – jeśli szukasz szybkiego zastrzyku kwasów Omega-3 to wystarczy, że dosypiesz do jakiegokolwiek jogurtu naturalnego lub owocowego łyżeczkę nasion szałwii. To nie tylko pyszne, ale i niezwykle zdrowe, sycące połączenie.
A Wy – czy wykorzystujecie nasiona Chia w codziennej diecie? Jakie są Wasze ulubione sposoby? Podzielcie się przepisami w komentarzach, chętnie je przetestuję!
Linki afiliacyjne do sprawdzonych sprzedawców:
– Aliness 500g
– Aliness 500g
– Green Essence 1kg
– Targroch 1kg
I koniecznie muszę spróbować tych muffinek! Jak tylko pojadę do domu, gdzie mam działający piec, to wypróbuję 😀
Podoba mi się tez pomysł z budyniem oraz babeczkami!
Nie wiedziałam, że namoczone aż tyle razy zwiększają swą objętość oraz że są łatwiej przyswajalne 😀