Płatki zbożowe, z czym to się je? Saga o owsiance… Część II.



Jeżeli trafiliście do drugiej części przeglądu smacznych i zdrowych śniadań to może oznaczać tylko, że macie ochotę na nieco bardziej egzotyczne podejście do „owsianki” w stylu fit, niż klasyczne płatki zbożowe! Dokładnie tak – owsianka z amarantusa, nasion chia albo quinoy? Czemu nie! Zwłaszcza, że każde z tych i innych tzw. superfoods posiada w sobie coś, co organizm chętnie przyswoi i wykorzysta dla zachowania zdrowia, samopoczucia i dobrego wyglądu. Pierwsza część przeglądu klasycznych wersji płatków zbożowych tutaj. Dziś na talerzu natomiast:

quinoa-komosa-ryzowaŹródło: http://cdn-media-1.lifehack.org/wp-content/files/2014/04/quinoa.jpg
1. Quinoa, czyli komosa ryżowa – zwana także ryżem peruwiańskim to bogate źródło skrobi (z której jest zbudowana w prawie 50% i białka (20%)). Bogactwo składników mineralnych pod postacią żelaza, fosforu, wapnia oraz witaminy E sprawia, że jest ona nie tylko niskokaloryczna, ale przede wszystkim sycąca i działająca wieloaspektowo na nasz organizm. Ziarna muszą przed spożyciem zostać dokładnie przepłukane lub zmielone na mąkę z powodu zawartości gorzkich saponin.
W 100g:
Kalorie: 334 kcal
Węglowodany: 58,5 g
Tłuszcz: 5 g
Białko: 14,8 g
Błonnik: 7 g
 amarantusŹródło: http://www.menopauza.pl/content_picture/full_size/fbf1d6597949f298dd1bc79056217f75.jpg
2. Amarantus – to przede wszystkim wspaniałe źródło pełnowartościowego, cennego dla organizmu białka. Zawiera nie tylko duże ilości błonnika, ale przede wszystkim jest lekkostrawny – sprawdzi się jako baza do dziecięcych śniadań i kolacji, zwłaszcza przy problemach żołądkowych. Jeśli szukacie składników mineralnych występujących naturalnie w dużej ilości to w amarantusie bez problemu odnajdziesz magnes, selen, mangan, wapń i żelazo. Co najważniejsze dla osób z celiakią – nie znajdziecie tutaj także glutenu, a orzechowy posmak poprawi walory organoleptyczne każdej „owsianki”.
 
W 100g:
Kalorie: 371 kcal
Węglowodany: 65,7 g
Tłuszcz: 7 g
Białko: 13,6 g
Błonnik: 6,7 g
 chia-szalwia-hiszpanskaŹródło: http://www.nutrativaglobal.com/wp-content/uploads/2014/02/bigstock-Organic-Dry-Chia-Seeds-46700158.jpg
3. Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska – to najmniej kaloryczna propozycja, która przypadnie do gustu zwłaszcza osobom korzystającym z dobrodziejstw diety odchudzającej. Głównym węglowodanem zawartym w nasionach jest błonnik, który nie jest trawiony, a więc nie podnosi poziomu cukrów we krwi i tym samym nie wymaga wytworzenia insuliny. Bogactwo łatwo przyswajalnych aminokwasów również sprzyja wysokiej wchłanialności składników odżywczych zawartych w chia. Są także dobrym zamiennikiem lnu pod względem zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 (zawierają ich więcej niż ryby!). Dodatkowo szałwia hiszpańska może pochwalić się 
 
W 100g:
Kalorie: 486 kcal
Węglowodany: 42,12 g
Tłuszcz: 30,7 g
Białko: 16,5 g
Błonnik: 34,4 g
 granolaŹródło: http://katiekelbel.com/wp-content/uploads/2015/06/granola.jpg
4. Granola –  to mieszanka płatków zbóż i dodatków, na przykład rodzynek, suszonych owoców, miodu, orzechów upieczona do chrupkości. Jej kaloryczność zmienia się w zależności od składników, z jakich została wykonana. Będzie idealną propozycją, dla łasuchów, którzy nie lubią smaku samych płatków zbożowych i mają ochotę je sobie nieco urozmaicić.
 
W 100g:
Kalorie: 471 kcal
Węglowodany: 64 g
Tłuszcz: 20 g
Białko: 10 g
Błonnik: 6 g
 platki-ryzoweŹródło: http://www.priorityhealth.com.au/productimages/FD2800.jpg
5. Płatki ryżowe – charakteryzują się niską zawartością tłuszczu i krótkim czasem przygotowania. Otrzymuje się je poprzez oddziaływanie na ziarna ryżu parą wodną, a następnie prasowanie ich. Polecane osobom na diecie niskotłuszczowej – są sycące, a dodatkowo nie zawierają glutenu, dzięki czemu sprawdzą się u osób borykających się z celiakią.
 
W 100g:
Kalorie: 344 kcal
Węglowodany: 76,5 g
Tłuszcz: 0,7 g
Białko: 6,7 g
Błonnik: 2 g
 musliŹródło: https://helsematilde.files.wordpress.com/2013/03/dsc_0570.jpg
6. Musli (lub muesli, jak kto woli) – pyszna mieszanka płatków zbożowych, suszonych owoców, orzechów oraz bakalii w rożnych proporcja. Często z dodatkiem miodu, czekolady, wiórków kokosowych i innych bardziej kalorycznych elementów. Od granoli różni się tym, że nie jest zapiekane ale podawane w wersji „na surowo”.
 
W 100g:
Kalorie: 358 kcal
Węglowodany: 65,3 g
Tłuszcz: 4 g
Białko: 9,6 g
Błonnik: 11,3 g
 
Wszystkie propozycje są w moim odczuciu równie warte uwagi. Ty natomiast możesz dobrać je do swoich aktualnych potrzeb – łączyć z mlekiem odzwierzęcym (na przykład krowim) lub roślinnym (migdałowym, kokosowym, owsianym i innym), które lubisz. Jeśli trzymasz dietę możesz także spróbować wersji na wodzie. Wytrwałych i zarazem ciekawych zapraszam do części trzeciej – czyli przepisów na najpyszniejsze moim zdaniem owsianki – wśród których każdy znajdzie coś dla siebie!
 

A może zechcesz podzielić się swoim pomysłem na płatki zbożowe lub superfoods? Jak przygotowujesz fit śniadanie zapewniające Ci energię na resztę dnia? Dajcie znać, jakie są Wasze ulubione dodatki oraz czy preferujecie owsiankę w wersji na ciepło czy może raczej na zimno?

(Visited 3 001 times, 1 visits today)
Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

LEAVE A COMMENT