Miska pełna gęstego, owocowego (lub warzywnego!) smoothie brzmi świetnie, prawda? To coś stosunkowo nowego dla mnie, a ponieważ podbiło moje kubki smakowe – postanowiłam się podzielić tym także z Wami. Po raz pierwszy „smoothie bowl” rzuciły mi się w oczy na serwisie Pinterest w maju, a po głębszej lekturze okazało się, że można tworzyć praktycznie dowolne kombinacje smakowe, by następnie uzupełnić je dodatkami takimi jak owoce, orzechy, bakalie i wiele innych. Szczerze powiem, że przypadły mi do gustu, gdyż z powodu konsystencji i nierzadko bogactwa składników można się nimi „nacieszyć” dłużej niż jak w przypadku koktajlu, który możemy przełknąć w zaledwie kilkadziesiąt sekund. Są również nie tylko miłe dla podniebienia, ale już samo patrzenie na nie sprawia, że cieknie nam ślinka. Zanim jeszcze przejdę do przepisów, mam dla Was jedną, istotną wskazówkę – aby Wasze smoothie bowl wyglądały jak prosto z Instagrama – dodawajcie składniki wg wagi: od najlżejszych, do najcięższych tak, aby nie zatonęły!
Smoothie Bowl – Truskawki z kremem
1 szklanka mrożonych truskawek
1/2 szklanki jogurtu
1/4 filiżanki mleka
1 łyżka syropu klonowego
1/4 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki płatków kukurydzianych
5 truskawek, pokrojonych
1/4 szklanki jagód/borówek
2 łyżki stołowe migdałów
1 łyżka nasion dyni
1 łyżeczka nasion chia
Zblenduj ze sobą pierwsze pięć składników na gładką masę i przełóż do miseczki, a następnie przyozdób pozostałymi.
Smoothie Bowl z ananasa, banana i brzoskwini
1 szklanka mrożonego ananasa
1 banan
1/4 szklanki wody kokosowej
1 łyżka miodu
1/4 brzoskwini, pokrojona w cienkie plasterki
1/2 szklanki jeżyn
2 łyżki stołowe ziaren słonecznika
1/4 szklanki ryżu preparowanego
Zblenduj ze sobą pierwsze cztery składniki na gładką masę i przełóż do miseczki, a następnie przyozdób pozostałymi.
Smoothie Bowl: Awokado i jarmuż
1 szklanka liści jarmużu
1 szklanka mleka migdałowego
1 banan, pokrojony
1/2 awokado
1/2 szklanki lodu
1 łyżka syropu z agawy
1/2 szklanki malin
1 kiwi, pokrojone
1 łyżeczka nasion chia
Zblenduj ze sobą pierwsze sześć składników na gładką masę (1/2 banana) i przełóż do miseczki, a następnie przyozdób pozostałymi.
Smoothie Bowl: Masło migdałowe z malinami
1 duży banan
1 i 1/2 szklanki malin
1/2 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki lodu
2 łyżki stołowe masła migdałowego
1 łyżka miodu
5 truskawek, pokrojonych
1/4 szklanki muesli
2 łyżki stołowe wiórek kokosowych
Zblenduj ze sobą pierwsze sześć składników na gładką masę (2/3 malin) i przełóż do miseczki, a następnie przyozdób pozostałymi.
Smoothie Bowl z brzoskiwni, pomarańczy i jagód
1 i 1/2 filiżanki mrożonych brzoskwiń
1 banan
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1/2 szklanki jeżyn
1/2 szklanki jagód
1/4 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki stołowe nasion konopi
1 łyżeczka miodu
Zblenduj ze sobą pierwsze trzy składniki na gładką masę (2/3 malin) i przełóż do miseczki, a następnie przyozdób pozostałymi.
Smoothie Bowl: Mix owoców leśnych
1 i 1/2 szklanki mrożonych jagód (truskawki, maliny, jagody)
1/4 szklanki soku z granatów
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki jagód
1/2 brzoskwini, w plasterkach
2 łyżki stołowe suszonej morwy
2 łyżki stołowe nasion dyni
Zblenduj ze sobą pierwsze trzy składniki na gładką masę i przełóż do miseczki, a następnie przyozdób pozostałymi.
Smoothie Bowl z bananami, masłem orzechowym i czekoladą
1 szklanka mleka migdałowego
1 duży banan, pokrojony
1 szklanka lodu
2 łyżki stołowe masła orzechowego
1 łyżka niesłodzonego kakao w proszku
1/4 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki stołowe kruszonych surowych nasion kakao
2 łyżki stołowe muesli
2 łyżki stołowe siekanych fistaszków
Zblenduj ze sobą pierwsze siedem składników na gładką masę (1/2 banana) i przełóż do miseczki, a następnie przyozdób pozostałymi.
Smoothie Bowl z jagód, ananasa i szpinaku
1 szklanka liści szpinaku baby
1 i 1/2 szklanki jagód
1/2 szklanki soku jabłkowego
1/2 szklanki lodu
1/2 szklanki posiekanego ananasa
1/4 szklanki preparowanego ryżu
2 łyżki stołowe nasion dyni
1 łyżka nasion lnu
1 łyżeczka miodu
Zblenduj ze sobą pierwsze cztery składniki na gładką masę (1/2 banana) i przełóż do miseczki, a następnie przyozdób pozostałymi.
Tropikalne Smoothie Bowl z mango i ananasa
3/4 szklanki zamrożonego mango
3/4 szklanki zamrożonego ananasa
1 mały banan
1/2 szklanki wody kokosowej
1/4 świeżego mango
1 kiwi, pokrojone w plasterki
2 daktyle, posiekane
2 łyżki stołowe wiórków kokosowych
Zblenduj ze sobą pierwsze cztery składniki na gładką masę i przełóż do miseczki, a następnie przyozdób pozostałymi.
Smoothie Bowl: Ciasto marchewkowe
1 duży banan
1/2 szklanki soku z marchwi
1/2 szklanki lodu
4 daktyle bez pestek, posiekane
1/4 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki stołowe wiórek kokosowych
Zblenduj ze sobą pierwsze sześć składników na gładką masę (2 daktyle) i przełóż do miseczki, a następnie przyozdób pozostałymi.
Jak przyrządzić swój własny smoothie bowl?
Wystarczy wykorzystać odpowiednie proporcje składników!
1 banan + 1 kubek owoców (mogą być mrożone) + 1/2 kubka płynu (mleka, jogurtu, soku owocowego, wody kokosowej) + 1 łyżka stołowa substancji słodzącej + dodatki na wierzchu wg uznania.
I jak, przekonałam Was do stworzenia w kuchennym zaciszu swojego smoothie bowl? Który wariant smakowy najbardziej przypadł Wam do gustu? A może wpadł Wam do głowy pomysł na własną kombinację? Podzielcie się wrażeniami w komentarzach!
Linki afiliacyjne do sprawdzonych sprzedawców:
– Blender ręczny Kenwood 1000W
– Blender kielichowy Mozano 1400W z młynkiem
– Miski z łupiny kokosa (4 szt.)
– Miski z łupiny kokosa (2 szt. z łyżkami)
11 komentarzy so far.