Tartaletki (mini tarty) z masą z nerkowca i nadzieniem borówkowym

mini-tarty-masa-z-nerkowca-nadzienie-borowkowe

Jeżeli uwielbiacie połączenie owoców i orzechów, to zdecydowanie fit tartaletki przypadną Wam do gustu. Ten pyszny deser skutecznie zaspokoi Waszą chęć na coś słodkiego. Co więcej jest to przekąska, którą możecie przechowywać w swojej zamrażarce nawet ponad miesiąc i zachowa ona swoją świeżość bez żadnego problemu. Przepis jest na prawdę łatwy – nawet początkujący w kuchennym zaciszu poradzą sobie z nim bez mrugnięcia okiem! Poniżej składniki na ok. 18 sztuk.

Spód:

75 g mielonych migdałów
75 g orzechów włoskich
10 daktyli
45 ml płynnego oleju kokosowego

Masa orzechowa:

200 g nerkowców bez dodatku soli (namoczone w wodzie ok. 2h)
90 ml mleka roślinnego lub zwierzęcego
15 ml płynnego oleju kokosowego
30 ml płynnego miodu lub syropu klonowego
2,5 ml ekstraktu z wanilii

Masa borówkowa:

100 g nerkowców bez dodatku soli (namoczone w wodzie ok. 2h)
120 g borówek amerykańskich, mrożonych
sok i skórka starta z 1 dużej lub 2 małych pomarańczy
45 ml mleka roślinnego lub zwierzęcego
15 ml płynnego oleju kokosowego
15 ml płynnego miodu lub syropu klonowego

Dodatkowo:

ok. 18 papilotek
blaszka do muffinek
borówki i starta skórka pomarańczy do dekoracji tartaletek

Przygotowanie zaczynamy od rozdrobnienia orzechów włoskich oraz połączenia ich z migdałami, daktylami i olejem kokosowym. Masa powinna wyglądem przypominać kruszonkę rodem z szarlotki, a w konsystencji być klejąca. Dzięki temu będziemy mogli wyłożyć nimi papilotki w taki sposób, by uformować spód do naszych tartaletek. Tak przygotowane foremki wkładamy do zamrażarki na czas przygotowania kolejnych warstw.

Wszystkie składniki na masę orzechową blendujemy razem (nerkowce uprzednio odsączając) na jednolitą, gładką masę. Przekładamy ją równomiernie do papilotek, które wcześniej umieściliśmy w zamrażarce i ponownie schładzamy na czas przygotowania masy borówkowej.

Podobnie jak w przypadku poprzedniej warstwy składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy aż do dokładnego połączenia się, a następnie nakładamy na schłodzone wcześniej mini tarty. Tak przygotowane tartaletki ponownie wędrują do zamrażarki, gdzie powinny spędzić co najmniej 1,5 godziny (najlepiej całą noc).

Jedyne o czym musimy pamiętać, to aby wyjąć je ok. 15-20 minut przed podaniem – wtedy też możemy je dodatkowo udekorować borówkami i startą skórką pomarańczy. Tak przygotowany deser przechowujemy w lodówce około dwa dni, natomiast w zamrażarce nawet miesiąc!

Mam nadzieję, że daliście się skusić na fit tartaletki z masą nerkowca i nadzieniem borówkowym! Jeśli je przygotujecie, wrzućcie zdjęcie na Instagram lub Facebook. Nie zapomnijcie oznaczyć mnie hashtagiem #fitnaobcsasach oraz @fitnaobcasach, chętnie obejrzę Wasze wersje! 

facebooktwitterpinteresttumblr