Kategoria: ZDROWE ODŻYWIANIE

Najlepsze fit batoniki z wafli ryżowych (tylko 4 składniki) !

    15. 03. 2018

Fit Batoniki

Znacie to uczucie, kiedy macie ochotę na coś słodkiego i nie macie pomysłu co zjeść? W takiej sytuacji z pewnością przyda się Wam przepis na szybkie w wykonaniu i za każdym razem tak samo pyszne fit batoniki z wafli ryżowych. Do ich przygotowania w wersji podstawowej wystarczy zaledwie 4 składniki, a samo zrobienie ich zajmie mniej niż 10 …

Czytaj dalej

komentarze: 15

Fit naleśniki, które zawsze wychodzą! Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru.

    13. 01. 2018

jessica-castro-350571

Sobotnie, zimowe, pochmurne poranki nie wpływają zbyt dobrze na moją kreatywność w kuchni. Zwykle nie mam problemu z wymyśleniem „czegoś z niczego”, ale pogoda ostatnio zachęca mnie raczej do spędzenia długich godzin pod kocem, z laptopem na kolanach i kubkiem gorącej herbaty w dłoni – zamiast eksperymentowania w kuchni. W takich chwilach wracam do przepisów, …

Czytaj dalej

komentarze: 6

A to feler… westchnął seler – czyli dlaczego warto go jeść! Cz. II

    21. 08. 2016

celery-1521976_1920

Seler jest rośliną stosunkowo starą – historia pokazuje, że po raz pierwszy znaleziono je jeszcze przed naszą erą, około 1320 roku – w grobowcu faraona Tutanchamona. W starożytnej Grecji liście tego warzywa były używane do tworzenia girland na uroczystości pogrzebowe za zmarłych oraz jako wieńce i korony ofiarowane zwycięzcom bitew. W przeszłości seler jako roślina jadalna …

Czytaj dalej

komentarze: 14

A to feler… westchnął seler – czyli dlaczego warto go jeść! Cz. I

    15. 08. 2016

soup-greens-869075_1920

Seler, z łaciny Apium graveoles – jest rośliną należącą do rodziny selerowatych. Włączenie go do diety niesie ze sobą wiele korzyści, zaczynając od tego że jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i korzystnych enzymów, ponadto zawiera bogactwo witamin i minerałów takich jak witamina C, K, B6, kwas foliowy czy potas. W medycynie ludowej już wiele wieków temu …

Czytaj dalej

komentarze: 17

Kokos – dla kogo, na co i dlaczego warto włączyć go do jadłospisu.

    27. 06. 2016

koknat

Kokos, mimo że jakoś szczególnie za nim nie przepadam, jest jednym z najzdrowszych owoców (orzechów) na świecie. Korzyści płynące z włączenia go do diety są bardzo szerokie – od typowo fizycznych (redukcja wagi, eliminacja brzusznej tkanki tłuszczowej), po nawet te psychiczne (przeciwdziałanie chorobom neurodegeneracyjnym). Tak jak w przypadku wielu produktów spożywczych, tutaj także liczy się przede wszystkim …

Czytaj dalej

komentarze: 12