Naleśniki pełnoziarniste z czterech składników, które zawsze masz w domu! (typ 1850)



Naleśniki pełnoziarniste to szybki przepis na śniadanie, obiad czy kolację – zwłaszcza gdy mamy ochotę np. na coś słodkiego, ale równocześnie zdrowego. Ich wykonanie jest wręcz banalne. Jajka dodajemy w całości, więc nie wymagają ubijania białek.

Wszystkie składniki możemy wyjąć z lodówki bezpośrednio przed przygotowywaniem ciasta. Naleśniki pełnoziarniste z tego przepisu są bardzo elastyczne, nie rwą się – idealnie sprawdzą się zatem w roli kieszonek na farsz – zarówno słodki jak i słony. Ta wersja jest dozwolona dla osób z insulinoopornością.

Składniki (na ok. 16 naleśników):

– 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (typ 1850)
– 2 szklanki mleka (dowolnego)
– 1 szklanka wody
– 4 jajka

Czas przygotowania:

Mieszanie ciasta: ok. 2 min
Wytwarzanie się glutenu w cieście: ok. 20-25 min
Smażenie naleśników (przy dwóch patelniach) ok. 10-15 min

Do miski wlewamy mleko, wodę i wbijamy cztery całe jajka – składniki łączymy rógą (trzepaczką) – a następnie stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto początkowo może wydawać się całkowicie płynne, dlatego odstawiamy je aż do wytworzenia się glutenu na ok. 20 min i mieszamy co jakiś czas.

Gdy nieco zgęstnieje, wylewamy je małą chochlą, rozprowadzając cienką warstwą po całej powierzchni patelni. Naleśniki smażę na dość dużej mocy palnika (5-6 na 10) – pierwsze z odrobiną tłuszczu np. oleju rzepakowego lub kokosowego, pozostałe natomiast już na suchej – bez obaw, nie będą przywierać, ani się przypalać.

Naleśniki pełnoziarniste są najlepsze zaraz po zdjęciu z patelni, zwłaszcza z ulubionymi dodatkami. Najchętniej wybieram świeże, sezonowe owoce albo fit mazidła do smarowania jak czekoladowo-orzechowy krem nutella z kaszy jaglanej czy świetny karmel z daktyli – na które przepisy publikowałam na bloku już jakiś czas temu.

Dajcie znać czy lubicie robić naleśniki na słodko czy raczej na słono i jakie są Wasze ulubione dodatki do nich. Napiszcie w komentarzach czy spróbujecie zrobić naleśniki pełnoziarniste z mojego przepisu!

Linki afiliacyjne do sprawdzonych sprzedawców:
Blender ręczny Kenwood 1000W
Blender kielichowy Mozano 1400W z młynkiem
Patelnia naleśnikowa 25cm Tefal
– Patelnia do placuszków

(Visited 524 times, 1 visits today)

22 komentarze so far.

  1. Zrzućbrzuch pisze:
    Kiedyś myślałem, że naleśniki to kupę roboty ale opanowałem swój prosty przepis i szybko mogę je robić np na kolację. Bardzo fajna jest Twoja wersja. Ja mam bardzo podobną tylko dodaję jeszcze szczyptę soli i troszkę proszku do pieczenia. Pasują i na słodko i na słono.
  2. WiktoriaZ pisze:
    Świetne! Na pewno wykorzystam ten przepis. Dobrze, że robię zakupy na Internecie, więc zamawiam potrzebne produkty no i biorę się do dzieła. Na pewno będą smakowały nie tylko mi, ale również mojemu mężowi, no i, oczywiście, dzieciom! Pozdrawiam! 😀
  3. Magda D. pisze:
    chwała kotkom, że ostatnio przypomniałaś, że jest na blogu, łatwiej znaleźć xD Dzięki za super przepis!
  4. Ola pisze:
    Uwielbiam gotować, ale ostatnio nie mam na to niestety czasu. Dużo poświęcam się dla rozwoju własnej strony internetowej. Chciałabym ją trochę wypromować, więc myślę nad skorzystaniem z usług agencji marketingowej…
  5. AlinaK pisze:
    Uwielbiam naleśniki i raczej unikałam ich podczas diety! Ten przepis spadł mi z nieba. Teraz na pewno je przygotuję. Bardzo lubię takie proste przepisy ze składników, który każdy ma w swojej kuchni.
  6. BasiaK pisze:
    Kocham naleśniki i zawsze myślałam, że są zakazaną rzeczą podczas diety, a tu proszę 🙂 Z chęcią wykonam na obiad, czas trochę urozmaicić moje odżywianie, a nie tylko sałatki naprzemiennie z produktami wspierającymi odchudzanie haha Dzięki za przepis!
  7. Wywrotka pisze:
    Naleśniki pełnoziarniste, które uwielbia moja córeczka. Proste, szybkie, smaczne, dziekuję:)
  8. Lubię proste przepisy 😉 Dzięki za inspirację!
  9. Di bloguje pisze:
    Wyglądają apetycznie!
  10. Monika pisze:
    Ale apetytu mi narobiłaś 🙂 Uwielbiam naleśniki!

LEAVE A COMMENT