Placuszki serowe pełnoziarniste to szybki przepis na pyszne śniadanie lub po prostu wtedy, kiedy mamy ochotę na zdrową, ale słodką przekąskę. Ich wykonanie jest niezwykle proste i nie wymaga ubijania białek, ani wcześniejszego wyjmowania sera czy jajek z lodówki. Nie będą aż tak puszyste jak w innych przepisach, ale nadal wyjdą bardzo smaczne!
Składniki (na ok. 10-12 placuszków):
– 200 g twarogu chudego
– 60 ml mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
– 3 jajka (rozmiar L)
– 1 łyżka erytrytolu / stewii
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka oleju kokosowego (do smażenia)
Czas przygotowania:
Mieszanie ciasta: ok. 5 min
Smażenie placuszków: ok. 15 min
W misce rozdrabniamy widelcem kostkę chudego białego sera, wbijamy trzy całe jajka i dodajemy łyżkę erytrytolu. Mieszamy aż do połączenia się składników. Do takiej masy dodajemy stopniowo mąkę pełnoziarnistą (typ 1850) połączoną wcześniej z proszkiem do pieczenia, tak by nie powstały grudy.
Przygotowane ciasto zostawiamy na kilka minut, aby delikatnie zgęstniało. Następnie wykładamy dużą łyżką na patelnię z odrobiną oleju kokosowego – średniej wielkości, okrągłe placki. Smażymy z każdej ze stron, aż do uzyskania złotego lub lekko brązowego koloru.
Placuszki serowe pełnoziarniste najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z ulubionymi dodatkami. Mogą to być owoce, albo fit kremy do smarowania jak czekoladowo-orzechowy krem nutella z kaszy jaglanej czy pyszny karmel z daktyli – na które przepisy znajdziecie u mnie na blogu.
Dajcie znać czy lubicie robić śniadania na słodko i jakie są Wasze ulubione dodatki do nich. Napiszcie w komentarzach czy spróbujecie zrobić placuszki pełnoziarniste z mojego przepisu!
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w nowym roku !