Prosty przepis: bułeczki pełnoziarniste (typ 1850)



Bułeczki pełnoziarniste to prosty przepis na pyszne pieczywo bez konieczności spaceru do pobliskiej piekarni lub marketu. Ich wykonanie jest banalnie proste i nie wymaga zbyt dużej ilości składników. Bułeczki najlepiej smakują pierwszego dnia, z domowym smarowidłem jak smalec z fasoli cebulki czy biały ser z rzodkiewką.

Składniki (na ok. 18 małych bułeczek):

– 6 szklanek / 1500 ml mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
– 2 szklanki / 500 ml letniej, przegotowanej wody
– 10 łyżek / 150 ml oleju roślinnego
– 16 g suchych drożdży (2 opakowania)
– 1 łyżka soli kłodawskiej
– ulubione nasiona do posypania (siemię lniane / czarnuszka / chia)

Czas przygotowania:

Zagniatanie + pierwsze wyrastanie: ok. 1 h 15 min
Drugie wyrastanie + formowanie: ok. 35 min
Pieczenie: 25-30 min w temperaturze 195°C

Mąkę, drożdże i sól (suche składniki) mieszamy w dużej misce, a następnie dodajemy wodę oraz oliwę i dokładnie zagniatamy. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż uzyska jednolitą, lekko lepką konsystencję i będzie delikatnie napowietrzone. Zostawiamy je w misce przykryte ściereczką na ok. 60 minut – koniecznie w ciepłym miejscu. Po tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Po godzinie ciasto delikatnie, krótko zagniatamy i odrywając lub odcinając kawałki formujemy małe, okrągłe bułeczki. Z przepisu powinno ich wyjść ok. 18 sztuk. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach i pod przykryciem trzymamy jeszcze ok. 30 minut. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 195°C (wcześniej możemy delikatnie posmarować je mlekiem i posypać ulubionymi nasionami).

Po upieczeniu bułeczki pełnoziarniste studzimy na kratce, osłonięte ściereczką. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku – nawet do 4-5 dni (u nas znikają znacznie szybciej). Po tym czasie, pokrojone w plasterki można je wykorzystać np. do przygotowania wytrawnych tostów francuskich z patelni.

Dajcie znać czy sami pieczecie pieczywo w domu i jakie są Wasze ulubione przepisy: na bułeczki, chleby, chałki i inne pyszności! Napiszcie w komentarzach czy spróbujecie zrobić bułeczki pełnoziarniste z mojego przepisu?

(Visited 93 times, 1 visits today)

10 komentarzy so far.

  1. Zrzuć Brzuch pisze:
    Domowe bułczany to coś pięknego. My właściwie już od kilku lat nie kupujemy sklepowego pieczywa. Nie ma nic lepszego od takiej pysznej domowej bułki 🙂
  2. Martyna pisze:
    Muszę ten przepis wypróbować bo każde moje bułki są failem.. Są ciężkie i twarde. Jedna bułka potrafi ważyć 250 g, a te ze sklepu ważą po 50. Wolałabym takie lekkie i puszyste bułki, a nie takie ciężkie. Zapisuję przepis do wypróbowania.
  3. Cel Morasko pisze:
    Są pyszne! Polecam serdecznie
  4. Calvsa pisze:
    Fajnie tak samej zrobić pieczywo, bułeczki są lepsze od tych z piekarni 🙂
  5. Dota pisze:
    jejku jak one smacznie wyglądają! muszą być pyszne 🙂

LEAVE A COMMENT