Przepis na dziś: Brownie z czerwonej fasoli bez mąki (i cukru).

Składniki

Zapraszam na wpis dla łasuchów, a mianowicie przepis, który mam nadzieję zapoczątkuje u mnie serię wpisów, w których będę się chciała podzielić z Wami pomysłami na śniadania, obiady, kolacje oraz desery. Nie tylko własnego autorstwa, ale także innych twórców, którzy zainspirowali mnie do tego, aby ruszyć się do kuchni i przygotować coś całkiem nowego. Dziś będzie to Brownie z czerwonej fasoli bez mąki, które zobaczyłam po raz pierwszy na Youtube u Laury, a następnie przepis wygrzebałam z bloga Wiem co Jem od mojej imienniczki, Magdy. Pomyślałam sobie, że zrobienie takiego ciasta będzie świetnym sposobem na przemycenie czerwonej fasoli do diety osób, które jej nie lubią. Ja zmodyfikowałam przepis metodą prób i błędów tak, by można było go wykonać w jednej foremce, oraz by ciasto zachowało wszystkie swoje właściwości.

Do przygotowania ciasta potrzebne będą:
– forma do babki lub płaska mała blaszka
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 2 jaja
– jeden mały banan
– 1 kopiata łyżka kakao DecoMorreno
– 1 kopiata łyżka oleju kokosowego
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 100 g cukru (można zastąpić stewią lub ksylitolem)
– blender ręczny lub kielichowy

Wszystkie produkty

Fasolę należy odsączyć i dokładnie przepłukać zimną wodą i delikatnie osuszyć.

Fasola

Do fasolki wbijamy dwa całe jajka.

Jaja

Następnie dorzucamy banana (ja pokroiłam, żeby ułatwić pracę blenderowi).

Banan

Później jeszcze tylko cukier…

Cukier

…olej kokosowy (Magda mówi, że można użyć także rzepakowego, ale z nim ciasto mi już nie smakowało tak bardzo) oraz proszek do pieczenia.

Olej proszek

Na koniec jeszcze kakao – jeśli lubicie intensywnie czekoladowy smak, możecie dodać go więcej, a jeśli preferujecie jaśniejsze ciasta – mniej.

Kakao

Ciasto należy blendować tak długo, aż uzyskamy całkowicie gładką masę. Nie rozgniecione skórki fasoli czy kawałki banana mogą spowodować, że po upieczeniu będzie się rozpadać. Spędziłam z blenderem w ręku około 5-7 minut i u mnie to wystarczyło.

Masa

Magda radzi, by piec je w piekarniku (wybrałam ustawienie góra-dół, bez termoobiegu) w temperaturze 190°C przez ok. 40 minut. Ja trzymałam je nieco dłużej, ok. 50-55 minut, aż do suchego patyczka. Efekt końcowy mnie zaskoczył, spodziewałam się ciasta fasolowego, a wyszło mi pyszne brownie. Sprawdziłam też reakcję osoby, która nie cierpi czerwonej fasoli i nie wyczuła jej, dopóki nie poznała składników przepisu.

Ciasto po upieczeniu

Daliście się skusić na fit-brownie? Jeśli je upieczecie, wrzućcie zdjęcie na Instagram lub Facebook i mnie oznaczcie – @fitnaobcasach, chętnie obejrzę Wasze kulinarne dzieła! Jeszcze raz dziękuję Magdzie za fitspirację, a swoje pierwsze podejście do tego typu kuchennych wynalazków uważam za nadspodziewanie owocne.

facebooktwitterpinteresttumblr
  • Pingback: Maria Smith()

  • Magdalena Mazik-Gorzelańczyk
    pycha!! moje odkrycie :)
  • Marta
    POLECAM!! ciasto jest przepyszne <3 smak fasoli jest niewyczuwalny a za to wypiek jest słodziutki i nie da sie zjesć tylko kawałka … przysięgam hahah
  • Joanna
    Wyszło pyyyyszne!!! Wszystkim smakowało :)
    Zamieniłam tylko 100g cukru na 50g Ksilitolu. I zrobiłam jako babeczki czyli czas pieczenia krótszy bo tylko 25 minut.
    Fota zrobiona, oznaczyłam na instagramie :)
    Dziękuję za świetny pomysł na zdrowe słodkości.
    • Świetnie widzieć kreatywne rozwiązania :) ale niestety nie pokazało mi oznaczenia na Instagramie :(
    • Asia
      A mnie to ciasto nie powaliło na kolana… choć dzieciakom smakowało, a to najważniejsze. Pozdrawiam
  • W tytule jest „bez cukru”, a ja tu ten cukier widzę, hm?
  • FIT
    To jest FIT ?
    Niczym to ciasto nie różni się od innych słodyczy dostępnych w sklepie.
    Bez cukru to rozumiem.

    Proszę wykreślić słowo FIT i nie wprowadzać ludzi w błąd.

  • Sara
    Właśnie wstawiłam ciasto do piekarnika :) Robie już drugi raz, za pierwszym razem było pyszne, wszystko w domu i w pracy smakowało. Troszkę tylko zmodyfikowałam przepis bo nie dodaje curku tylko sam miód i jeszcze dodaje do masy kawałki gorzkiej czekolady oraz robię polewę z gorzkiej czekolady z wierzchu. Wtedy jest genialne! :)
    Drugie ciasto robię z jabłkiem zamiast banana, żeby było mniej kaloryczne :) pozdrawiam! Sara.
  • Magda
    Niestety nie dla nas. Byłam pełna pozytywnego nastawienia. Wygląd ładny i surowe ciasto było pycha. Niestety nikomu nie smakowało. Zawiedziona jestem. Może za dużo cukru dałam, trochę stevi, trochę cukru kokosowego i trochę melasy.
  • Ania
    Właśnie wstawiłam do pieca. Ograniczyłam ksylitol do 50g. Nie lubię bardzo słodkich ciast,a banan był sam w sobie mega słodki. Zobaczymy co wyjdzie. Dziękuję za przepis 😉
    • Czekam na rezultaty :) wrzuć zdjęcie!
      • Ania
        Madziu, nie było szansy zrobić fotki po upieczeniu, bo całe ciasto zniknęło tak szybko, jak się pojawiło 😉 Pycha! 50 g ksylitolu w zupełności nam wystarczyło :)
        • Bardzo miło mi to słyszeć – cóż, polecam często do niego wracać 😀
  • Szymon
    Hej, zrobiłem sam to ciasto i wyszło świetnie. Zamiast cukru dodałem 2 łyzki syropu z agawy, dużo mniej kalorii. I w związku z tym mam też prośbę. Nie nazywajmy ‚fit’ czegoś, do czego dosypujemy 100g cukru…
    • Nie używamy mąki, masła, margaryny, oleju – więc uważam, że i tak jest znacznie bardziej zdrowe i fit niż klasyczne brownie :)
      • Masło i mąka są zdrowsze od cukru :) Ale i tak fajny przepis i ładnie opisany. Pozdrawiam!
  • Magdalena Hajkiewicz
    Bardzo mi miło, że smakowało :)
  • Żaneta
    super przepis! mam pytanie: czy mogę zrobić to w formie babeczek i czy mogę zrobić np połowę porcji? czy zmieni to już wtedy konsystencję? jestem na diecie i nie będę miała co zrobić z całym ciastem.. 😛 chyba że można mrozić?
  • Właśnie szukam jakiegoś przepisu na to słynne brownie z fasoli. Niestety naprawdę nie wierzę, że to jest dobre, no ale muszę się przekonać… Robiłam już na kaszy jaglanej i z burakami, ale cóż – moje ukochane brownie Nigelli to to nie jest 😉
  • Ewa
    Kusi mnie, żeby dodać pół tabliczki rozpuszczonej gorzej czekolady. Myślisz, że z tym dodatkiem przepis się uda? :)
  • Wow! Jestem na etapie kompletowania przepisów na zdrowe łakocie, ponieważ nie mogę sobie poradzić z miłością do słodyczy… Przepis dodaję do listy- jak tylko zrobię, udostępnię fotkę na fb :)))
    • Ha, polecam ja na dniach zaktualizuję przepis o przełożenie kremem, który widziałam na Youtube u Laury Ogrodowczyk. Mega pomysł – można zrobić torcik z ciasta fasolowego 😀
  • Emilia Chronowska
    Bardzo ciekawy przepis 😀 Z ciekawości wypróbuję :)
    Pozdrawiam :)
  • Jadłam kiedyś fasolowe brownie i nie wyczułam smaku fasoli, dopóki mnie ktoś nie uświadomił, z czego się składa ciasto 😉 nie próbowałam go jeszcze robić, ale cieszę się, że mi o nim przypomniałaś! Może w ten weekend po nie sięgnę :)
    • Próbuj próbuj i daj znać jak Ci poszło :) mi najbardziej smakuje jak przestoi noc w lodówce, wtedy już nawet ja nie czuję w nim ani grama fasoli :)
  • hm, ciekawy przepis. kiedyś wypróbuję :)
    • Polecam, najlepiej smakuje jak postoi przez noc w lodówce, wtedy już kompletnie nie czuć fasoli! :)