Podkarpacie, malowniczy region południowej Polski, nie tylko zachwyca pięknem przyrody, ale także bogactwem kulinarnej tradycji. Dziś przeniesiemy się w podróż po podkarpackich smakach, odkrywając nie tylko wyjątkowe potrawy, ale także tajniki ich przygotowania. Przygotujcie się na kulinarne doświadczenie!
Zupa jarzynowa z karpiem
Podkarpacie to kraina rzek i jezior, dlatego ryby często gościły na stołach. Zupa jarzynowa z karpia to prawdziwy rarytas. W klasycznej wersji, oprócz karpia, znajdziemy korzeń pietruszki, seler, marchewkę, pora, ziemniaki, wszystko gotowane na wywarze z warzyw i aromatycznych ziół.
Składniki:
1 kg karpia, oczyszczonego i pokrojonego w kawałki
2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
1 por, pokrojony w talarki
1 seler korzeniowy, obrany i pokrojony w kostkę
1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę
3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
sól i pieprz do smaku
ziele angielskie, liść laurowy, tymianek – kilka gałązek każdego
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pora, seler, marchew, pietruszkę i ziemniaki. Dusić przez kilka minut.
Dodać karpia, zalać wodą (ok. 2 litry), dodać przyprawy.
Gotować na małym ogniu około 30-40 minut, aż warzywa i ryba będą miękkie.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać z posiekanym koperkiem.
Kiszka ziemniaczana
Kiszka ziemniaczana to jedno z najbardziej tradycyjnych dań podkarpackich. Delikatna w środku, a na zewnątrz chrupiąca. Idealna jako dodatek do mięs czy jako samodzielna przekąska.
Składniki:
1 kg ziemniaków, obranych i startych
2 cebule, drobno posiekane
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz do smaku
oliwa do duszenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki oczyścić i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Dokładnie odcisnąć ziemniaki z nadmiaru wody.
Dodać posiekaną cebulę, jajka, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać oliwę.
Formować placuszki z masy ziemniaczanej i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Odsączyć na papierowym ręczniku.
Podkarpacka zupa grzybowa
Podkarpacie słynie z bogactwa lasów, a zupa grzybowa jest nieodłączną częścią jesiennej kuchni. Przygotowana z różnorodności grzybów, takich jak borowiki, podgrzybki czy kurki, to prawdziwy festiwal smaków.
Składniki:
500 g mieszanych grzybów (borowiki, podgrzybki, kurki), umytych i pokrojonych
1 cebula, posiekana
2 marchewki, pokrojone w kostkę
1 pietruszka, pokrojona w kostkę
2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
1 litr bulionu warzywnego
sól, pieprz, majeranek do smaku
lekka śmietana do podania
Sposób przygotowania:
W garnku poddusić cebulę na oleju.
Dodać grzyby i dusić przez kolejne kilka minut.
Dodać marchew, pietruszkę, ziemniaki i bulion.
Gotować na małym ogniu do momentu, gdy warzywa i grzyby będą miękkie.
Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Podawać z łyżką śmietany.
Podkarpackie smaki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Mam nadzieję, że te przepisy zainspirują was do eksperymentowania z lokalnymi produktami i odkrywania niezwykłych smaków tego malowniczego regionu. Smacznego!
2 komentarze so far.