SKŁADNIKI na domowe FIT RAFAELLO:
- 200g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
- 400ml mleczka kokosowego (z puszki)
- 500ml mleka kokosowego roślinnego
- 10 łyżek wiórek kokosowych
- 2-4 łyżki miodu (można dodać więcej jeżeli lubisz bardzo słodkie)
- kilka kropel aromatu migdałowego i rumowego
- opcjonalnie można dodać łyżeczkę alkoholu rumu lub likieru kokosowego
- migdały łuskane do umieszczenia w środku kulek
- DODATKOWO: wiórki do otoczenia pralinek
Kasza jaglana ze względu na swoje właściwości smakowe wymaga przepłukania na sicie – najlepiej pod bieżącą wodą, a następnie przelania wrzątkiem. Taka metoda pozwala nam pozbyć się praktycznie całkowicie goryczy, która później mogłaby zepsuć smak pralinek. W garnku gotujemy mleko z aromatami i miodem, a z doświadczenia muszę powiedzieć, że warto wykorzystać większy garnek (mniejsze ryzyko, że coś ucieknie nam na kuchenkę). Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę i gotujemy do momentu, aż wsiąknie całe mleko. Mieszamy dość często, ponieważ kasza jaglana zwiększając swoją objętość będzie przyklejać nam się do dna garnka. Na końcu wsypujemy wiórki i ostatni raz dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy na godzinę do lodówki (jeżeli wolisz fit Rafaello o bardziej „zbitej” konsystencji – zmiksuj blenderem). Następnie wyjmujemy – jeszcze raz mieszamy i zaczynamy robić kuleczki. Gotowe kuleczki otaczamy wiórkami, umieszczając w każdej jeden migdał. Pralinki układamy na talerzu i wkładamy do lodówki na 2h aby bardziej stwardniały. Ja swoje przed podaniem wpakowałam w mini-papilotki.
Dajcie znać, czy skusicie się na wykonanie wersji fit popularnego kokosowego smakołyku w zaciszu własnej kuchni? A może macie swoje ulubione dietetyczne warianty wysokokalorycznych deserów? Dajcie znać w komentarzach!
Blenderem zmiksować razem z wiórkami?
Następnym razem spróbuję mniej mleka bo kulki trochę za miękkie.
Dziękuję za przepis 🙂
niezbyt dojrzałe banany- ilość dowolna, obrać, pokroić w plasterki i zamrozić. następnie wyjąć, zmiksować dodając owoce jakie mamy ochotę. można dodać miód- ilość wg uznania- jeśli ktoś lubi bardziej słodko.
Po zmiksowaniu można dodać bakalie lub suszone, bądź kandyzowane owoce, konfitury- no, po prostu różności według upodobania. wymieszać i wstawić do zamrażalnika. po godzinie zamieszać, można już podawać w pucharkach lub wafelkach, można jeszcze dalej mrozić, ale trzeba pamiętać o zamieszaniu ich od czasu do czasu- jak kto lubi. Banany zastępują śmietankę, cukier i zagęstnik. Na tej bazie można zrobić super lody- zależy tylko od naszej fantazji..