Szybka porada: jak zrobić karmel z daktyli w pięć minut?

Karmel z daktyli w piec minut (1 of 1)

Jesteście miłośnikami karmelu w każdej postaci? A zwłaszcza… słonego karmelu? Mam dzisiaj dla Ciebie prosty i ekspresowy przepis na domowy karmel z daktyli. Pyszny dodatek do ciast, deserów, lodów i wielu innych przekąsek. Równie świetnie sprawdzi się również jako nadzienie do pączków, muffinów czy klasycznych naleśników. Szczerze mówiąc ja najczęściej wykorzystuję go klasycznie – jako smarowidło do kanapek z chlebka bananowego lub placuszków białkowych.

Jak to zwykle bywa – w przypadku szybkich porad – przepis jest banalnie prosty do wykonania, a większość składników zwykle posiadamy w swoich domowych zapasach. Obiecuję Wam, że finalny efekt jest tak pyszny, że przerośnie wasze najśmielsze oczekiwania. Nawet mój osobisty, domowy tester ocenił bardzo wysoko podobieństwo do oryginalnego słonego karmelu. 

Dodatkowym atutem jest fakt, że domowy karmel z daktyli nie ma w sobie białego cukru, ani innych sztucznych dodatków, które negatywnie wpłynęłyby na jego wartości odżywcze dla organizmu. Daktyle bowiem zawierają naturalnie występujące w naturze cukry, a dodatkowo sole mineralne, witaminy z grupy B oraz cenny błonnik pokarmowy.

Składniki:

– 250g suszonych daktyli (bez pestek)
– 4 łyżki masła orzechowego 100%
– 4 łyżki miodu
– szczypta soli
– 3/4 łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie)
– ok. 200 ml wody (do namoczenia daktyli)

Przygotowanie:

1. Namaczamy daktyle w ciepłej wodzie przez ok. godzinę, a następnie miksujemy na gładką masę razem z wodą, w której się znajdują. Ten krok możemy pominąć, jeśli nasz sprzęt ma wystarczająco mocny silnik, aby poradzić sobie z nieco twardszymi owocami. W takim przypadku wrzucamy oba składniki bezpośrednio do misy blendera.
2. Do wstępnie rozdrobnionej masy dodajemy pozostałe składniki: masło orzechowe, miód, szczyptę soli i pastę waniliową. Miksujemy do momentu, aż konsystencja karmelu będzie całkowicie gładka i jednolita.

Domowy karmel z daktyli jest gotowy do zjedzenia od razu po przygotowaniu. W lodówce można przechowywać go nawet przez tydzień, ale gwarantuję Wam, że… zniknie z niej w maksymalnie kilka dni. (:

Karmel z daktyli w piec minut (7 of 18)

Karmel z daktyli w piec minut (9 of 18)

Mam nadzieję, że daliście się skusić na karmel z daktyli! Jeśli go przygotujecie, wrzućcie zdjęcie na Instagram lub Facebook. Nie zapomnijcie oznaczyć mnie hasztagiem #fitnaobcsasach oraz @fitnaobcasach, chętnie obejrzę Wasze dzieła! 

facebooktwitterpinteresttumblr