Najlepszy CHLEBEK BANANOWY, który zawsze się udaje!

Najlepszy Chlebek Bananowy który zawsze się udaje  (3)

Chlebek bananowy to zdecydowanie mój ulubiony wypiek i jestem pewna, że nie znudzi mi się nigdy! Przez ostatnie kilka tygodni konstruowałam różne warianty przepisu, by znaleźć ten najlepszy. Taki, który zawsze wychodzi. I wiecie co? Udało mi się to, a efektami chcę się podzielić z Wami! Obiecuję, że nawet jeśli nie piekliście wcześniej dosłownie niczego, to ten chlebek uda się Wam, a o zakalcu nie ma mowy.

Jest idealny zarówno do kawy jak i herbaty. Tak samo dobrze smakuje solo jak też z domową konfiturą, masłem orzechowym, nutellą z kaszy jaglanej, karmelem z daktyli czy bitą śmietanką kokosową!

Czas przygotowania:
20 min + 1 h 30 min pieczenia (lub do suchego patyczka)

Składniki:
– 300 g bananów

– 120 ml oleju
– 2 jajka rozmiar L
– 50 g cukru kokosowego/trzcinowego (można pominąć)
– 230 g mąki uniwersalnej TYP 480
– szczypta soli
– 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatki (opcjonalnie):
– płatki migdałów

– 60 g banana (pokrojony w kostkę)

Przygotowanie:
Jajka wyjmujemy odpowiednio wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową. Formę keksówkę (optymalnie 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 140 stopni Celsjusza w ustawieniu „góra-dół”.

Banana obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem pozostawiając drobne kawałki i dodajemy olej. Pamiętajmy, że im owoc będzie bardziej dojrzały, tym chlebek wyrośnie większy i bardziej puszysty. W osobnej misce ubijamy jajka, stopniowo dodając cukier, aż masa będzie kremowa i puszysta.

Osobno łączymy ze sobą suche składniki – mąkę, sól oraz sodę oczyszczoną.

Wszystko mieszamy szpatułką; najpierw dodajemy rozgniecione banany z olejem, a następnie stopniowo dosypujemy mąkę – tak aby wszystkie składniki połączyły się dokładnie, ale równocześnie by masa pozostała puszysta i „napowietrzona”. Następnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika.

Teraz przed nami najtrudniejsza część, a mianowicie… oczekiwanie na gotowy chlebek bananowy – uwierzcie mi, że WARTO! Albo wiecie co? Najlepiej przekonajcie się sami. Uczciwie uprzedzam, że jest to ciasto bardzo uzależniające i z pewnością będzie gościć u Was często jako zamiennik kalorycznych przekąsek!

Najlepszy Chlebek Bananowy który zawsze się udaje (1)

Najlepszy Chlebek Bananowy który zawsze się udaje (4)

Najlepszy Chlebek Bananowy który zawsze się udaje (5)

Mam nadzieję, że daliście się skusić na chlebek bananowy! Jeśli go upieczecie, wrzućcie zdjęcie na Instagram lub Facebook. Nie zapomnijcie oznaczyć mnie hasztagiem #fitnaobcsasach oraz @fitnaobcasach, chętnie obejrzę Wasze wypieki! 

facebooktwitterpinteresttumblr