Pełnoziarniste placuszki z ricottą (semiwegetariańskie!)



Pełnoziarniste (orkiszowe) placuszki z ricottą to szybki przepis dobry na każdą porę – nie tylko gdy mamy ochotę na coś słodkiego, ale po prostu na zdrowy, zbilansowany posiłek. Wykonanie jest proste, a większość składników każdy z nas zazwyczaj ma już w swojej kuchni.

Porcja na ok. 10-12 średniej wielkości placuszków:

250g sera ricotta
125ml mleka roślinnego (np. owsiane)
125ml mąki pełnoziarnistej orkiszowej (typ 2000)
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Zaczynamy od przygotowania dwóch misek – do pierwszej oddzielamy białka, które ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. W drugiej umieszczamy serek ricotta, dwa żółtka i wlewamy mleko, a następnie mieszamy. Do masy dodajemy mąkę pełnoziarnistą połączoną z proszkiem do pieczenia. Całość łączymy delikatnie szpatułką, tak by zachować napowietrzoną konsystencję (może przypominać ptasie mleczko).

Tak przygotowaną masę nakładamy porcjami na mocno rozgrzaną patelnię, a następnie smażymy na średniej mocy palnika z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru (ok. 2 minuty z każdej strony). W przypadku patelni teflonowej natłuszczanie jej jest zbędne.

Jeszcze ciepłe możemy podawać w ulubiony sposób: z owocami, miodem, masłem orzechowym, domowym dżemem, jogurtem – według uznania, w każdej wersji są po prostu pyszne!

Dajcie znać czy lubicie placuszki serowe i jakie są Wasze ulubione dodatki do nich. Napiszcie w komentarzach czy spróbujecie zrobić placuszki pełnoziarniste z ricottą z mojego przepisu!

(Visited 575 times, 1 visits today)
Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

11 komentarzy so far.

  1. Weronika pisze:
    Ja uwielbiam takie placuszki z musem owocowym. Wystarczy wrzucić ulubioną mieszankę do blendera (polecam mrożone owoce dla orzeźwienia) i gotowe, do tego czasem dorzucam miętę albo siemię lniane.
  2. Justyna pisze:
    Ciekawa jestem, jak smakują te placuszki z mlekiem roślinnym, zwykle używam zwykłego mleka. Inspirujący przepis, który zachęca do eksperymentowania!
  3. Biotrendy pisze:
    Cudowny przepis! To, co mnie zachwyciło w tych placuszkach z ricottą, to połączenie smaku, zdrowia i przyjemności jedzenia. Wydają się być idealnym pomysłem na pyszne i pożywne śniadanie lub przekąskę. Kocham, jak pełnoziarnista mąka dodaje nuty ziarnistego smaku, a ricotta nadaje miękkości i delikatności. To połączenie jest naprawdę wyjątkowe! Jestem pod wrażeniem, jak łatwe są do przygotowania. Z pewnością spróbuję tego przepisu w najbliższym czasie. Dzięki za inspirację!
  4. UrszulaF pisze:
    Już skończyły mi się pomysły na to, co mogłabym sobie przyrządzać do szkoły aż znalazłam ten przepis. Już wiem czym będę się ratować. Znudziły mi się już wszelkie bułeczki, kanapki, itp. Potrzebuję jakiejś nowości. Myślę, że te placuszki to świetny pomysł. Dziękuję za ten przepis!
  5. KasiaF pisze:
    Ale to musi być przepyszne 🙂 W tym gąszczu mięsnych posiłków, to takie danie spróbuję z ogromną przyjemnością. Dodatkowo nie jest praco i czasochłonne. Nie mogę się doczekać jak w tym tygodniu takie placuszki przyrządzę 😉
  6. FelicjaS pisze:
    Uwielbiam wszelkie placuszki. Według mnie to najlepsze danie, jakie można przyrządzić do pracy, ponieważ smakują równie dobrze na ciepło i na zimno. Wypróbowałam ten przepis i jest świetny. Ricotta to jest to, co dodaje placuszkom smaku. Na pewno jeszcze kiedyś je przyrządzę, bo są pyszne!
  7. Julia pisze:
    Z chęcią przygotuję takie placuszki! Wyglądają na świetną opcję na śniadanie! Muszę jednak poczekać do zakończenia mojego remontu w kuchni. W przyszły tygodniu mają mi przywieźć nową zmywarkę do zabudowy i już nie umiem się doczekać!
  8. MagdaD pisze:
    Uwielbiam różnego rodzaju naleśniki i naleśniko podobne produkty 😉 Mogłabym je jeść co drugi dzień. Są proste w przygotowaniu i łatwe w zapakowaniu. Przeważnie wrzucę takiego naleśnika do torebki strunowej i dzięki temu mi nie wyschnie i po wyciągnięciu jest dalej pyszny 🙂
  9. ap21 pisze:
    Dobre placuszki, są dietetyczne
  10. Karol pisze:
    Najsmacznejsze placuski które jadłem!
  11. Zosia pisze:
    Pyszne te placuszki Ja lubię dodawać do nich borówki amerykańskie

LEAVE A COMMENT