Pełnoziarniste (orkiszowe) placuszki z ricottą to szybki przepis dobry na każdą porę – nie tylko gdy mamy ochotę na coś słodkiego, ale po prostu na zdrowy, zbilansowany posiłek. Wykonanie jest proste, a większość składników każdy z nas zazwyczaj ma już w swojej kuchni.
Porcja na ok. 10-12 średniej wielkości placuszków:
250g sera ricotta
125ml mleka roślinnego (np. owsiane)
125ml mąki pełnoziarnistej orkiszowej (typ 2000)
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Zaczynamy od przygotowania dwóch misek – do pierwszej oddzielamy białka, które ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. W drugiej umieszczamy serek ricotta, dwa żółtka i wlewamy mleko, a następnie mieszamy. Do masy dodajemy mąkę pełnoziarnistą połączoną z proszkiem do pieczenia. Całość łączymy delikatnie szpatułką, tak by zachować napowietrzoną konsystencję (może przypominać ptasie mleczko).
Tak przygotowaną masę nakładamy porcjami na mocno rozgrzaną patelnię, a następnie smażymy na średniej mocy palnika z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru (ok. 2 minuty z każdej strony). W przypadku patelni teflonowej natłuszczanie jej jest zbędne.
Jeszcze ciepłe możemy podawać w ulubiony sposób: z owocami, miodem, masłem orzechowym, domowym dżemem, jogurtem – według uznania, w każdej wersji są po prostu pyszne!
Dajcie znać czy lubicie placuszki serowe i jakie są Wasze ulubione dodatki do nich. Napiszcie w komentarzach czy spróbujecie zrobić placuszki pełnoziarniste z ricottą z mojego przepisu!
11 komentarzy so far.