Każdy z nas chce zrobić coś dobrego dla swojego organizmu, ale nie każdy wie – że nie są do tego konieczne suplementy diety czy leki przypisane przez lekarza. Czasem wystarczy głębiej zajrzeć w czeluści własnej lodówki, a można odnaleźć tam nie lada naturalne farmaceutyki. A ponieważ małe, stopniowe zmiany są zwykle dużo łatwiejsze do zaadaptowania przez organizm – zamiast próbować wszystkiego na raz warto sprawdzić różne propozycje produktów o działaniu przeciwzapalnym pojedynczo. Poniżej zgromadziłam 13 pozycji, moim zdaniem są najbardziej godne uwagi.
1. Zielone warzywa liściaste – działają poprzez przeciwzapalne flawonoidy, są też bogate w antyoksydanty, które nie tylko walczą ze szkodliwymi wolnymi rodnikami, ale i przyspieszają odnowę komórkową. Dla przykładu – boćwina zawiera ekstremalnie wysoką ilość witaminy A, C podobnie jak K, która ochrania mózg przed stresem oksydacyjnym.
1 szklanka dostarcza (dziennego zapotrzebowania):
witamina K – 639 %
witamina A – 60 %
witamina C – 42 %
2. Kapusta chińska – doskonałe źródło przeciwutleniaczy, minerałów oraz witamin (zawiera nawet 70 różnych rodzajów!). Równie skutecznie eliminuje z organizmu nadmiar szkodliwych wolnych rodników.
1 szklanka dostarcza (dziennego zapotrzebowania):
witamina K – 64 %
witamina A – 59 %
witamina C – 40 %
3. Seler – poza działaniem przeciwzapalnym wykazuje również zdolność obniżania ciśnienia krwi oraz poziomu złego cholesterolu. Skutecznie zapobiega dzięki temu chorobom serca, wspomaga w stanach niższej odporności i walczy z infekcjami bakteryjnymi.
1 szklanka dostarcza (dziennego zapotrzebowania):
witamina K – 37 %
witamina A – 9 %
potas – 8 %
witamina C – 5 %
4. Buraki – zawdzięczają swój kolor betalainom, a te z kolei hamują aktywność enzymów cyklooksygenazy i pozwalają skutecznie walczyć ze stanami zapalnymi w organizmie.
1 szklanka dostarcza (dziennego zapotrzebowania):
kwas foliowy – 34 %
mangan – 28 %
potas – 15 %
magnez – 10 %
5. Brokuły – są potężnym antyoksydantem, zawierającym całe spektrum kluczowych witamin, flawonoidów i karotenoidów. Znacznie obniżają ryzyko stresu oksydacyjnego, a także zmniejszają szanse zachorowania na raka.
1 szklanka dostarcza (dziennego zapotrzebowania):
witamina K – 254 %
witamina C – 135 %
chrom – 53 %
kwas foliowy – 42 %
witamina B6 – 18 %
witamina E – 15 %
magnez – 15 %
witamina A – 13%
6. Imbir – używany zarówno jako świeży, obrany ale i w formie suplementu lub ekstraktu jest wspaniałym immunostymulatorem, działając korzystnie na układ odpornościowy. Uaktywnia skuteczną odpowiedź immunologiczną i w szybki sposób gasi stany zapalne w organizmie. W medycynie ajuwerdyjskiej słynie ze swoich właściwości detoksyzujących.
7. Kurkuma – zawiera aktywną kurkuminę o działaniu podobnym do aspiryny i ibuprofenu, jednak znacznie silniejszym. Wpływa na organizm antyprofilferacyjnie, przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie.
2 łyżeczki dostarczają (dziennego zapotrzebowania):
mangan – 17 %
witamina B6 – 5 %
8. Siemię lniane – doskonałe źródło kwasów Omega-3 i składników odżywczych. Zawiera także lignany (wyjątkowe polifenole), które niosą ze sobą korzyści w zakresie działania przeciwstarzeniowego, równowagi hormonalnej czy odnowy komórkowej.
3 łyżki stołowe dostarczają (dziennego zapotrzebowania):
kwasy Omega-3 – 1168 %
witamina B1 – 31 %
mangan – 35 %
magnez – 30 %
fosfor – 19 %
9. Jagody – zawierają kwercytynę, flawonoid o silnym działaniu przeciwzapalnym i skutecznych właściwościach antyrakowych. Zaleca się włączanie do jadłospisu ich większej ilości, ze względu na przebadane zdolności spowalniania procesu pogarszania się funkcji poznawczych, poprawy pamięci i zdolności motorycznych.
1 szklanka dostarcza (dziennego zapotrzebowania):
witamina K – 36 %
witamina C – 25 %
mangan – 25 %
10. Ananas – jest źródłem bromelainy, enzymu trawiennego, który wykazuje zdolności immunomodulujące. Zapobiega również zlepianiu się płytek krwi w krwiobiegu i powstrzymuje rozwój skrzepów. To także skuteczne remedium na obniżenie ryzyka zawałów i ataków serca w każdym wieku.
1 szklanka dostarcza (dziennego zapotrzebowania):
witamina C – 131 %
mangan – 79 %
11. Łosoś – to wręcz kopalnia NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), w szczególności Omega-3 o wybitnie skutecznym działaniu przeciwzapalnym. Regularne spożywanie łososia gwarantuje zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia chorób przewlekłych, artretyzmu i chorób serca.
1 średniej wielkości porcja dostarcza (dziennego zapotrzebowania):
witamina B12 – 236 %
witamina D – 127 %
selen – 78,3 %
witamina B3 – 56,3 %
kwasy Omega-3 – 55 %
białko – 53,1 %
fosfor – 52,1 %
witamina B6 – 37,6 %
12. Orzechy włoskie – zawierają antyoksydanty i dają świetne wyniki w walce z zespołem metabolicznym, chorobami układu krążenia i cukrzycą typu 2. Niektóre z roślinnych składników odżywczych (fitoskładników), znajdują się wyłącznie w tym rodzaju orzechów! Warto wspomnieć również o wysokiej zawartości kwasów Omega-3.
1/4 szklanki zawiera (dziennego zapotrzebowania):
kwasy Omega-3 – 113 %
mangan – 51 %
13. Chia (szałwia hiszpańska) – oferuje bogactwo kwasów Omega-3 i Omega-6, a także skutecznie hamuje rozwój stanów zapalnych, obniża poziom złego cholesterolu i wpływa na spadek ciśnienia krwi. Chcąc zadbać o zdrowie serca i układu krążenia warto konsumować je w odpowiedniej proporcji (ok. 5-6:1).
3 łyżki stołowe zawierają (dziennego zapotrzebowania):
Omega-3 – 883 %
Omega-6 – 710 %
A Wy – czy stosujecie naturalne produkty o działaniu przeciwzapalnym? Czy wolicie jednak zdać się na suplementy, bądź farmaceutyki na receptę? Może korzystacie z dobrodziejstw innych składników o podobnych właściwościach? Podzielcie się swoimi doświadczeniami w komentarzach!
Polecam dodatkowo rano na odporność wodę z łyżeczką miodu i cytryną.