Płatki zbożowe, z czym to się je? Saga o owsiance: trzy przepisy.

YFdIoUsRJCAehcoUnQaS_Straw

Jeżeli trafiłaś tutaj to może oznaczać jedno z dwóch… albo dzielnie przebrnęłaś przez przegląd różnych rodzajów płatków zbożowych i trafiłaś do trzeciej części Sagi o owsiance, albo po prostu masz ochotę na proste, ale bardzo smaczne i sprawdzone przepisy na owsiankę w różnym wydaniu. Niezależnie od tego jaka była Twoja droga zapraszam poniżej – przygotowałam pierwsze zestawienie sprawdzonych kombinacji składników, które testowałam przez ostatnie miesiące. Przepisy zawierają ilości produktów przeznaczone na jedną porcję. Mam nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie!

Owsianka pszenno-orkiszowo-owsiana
0,5 łyżki płatków orkiszowych
0,5 łyżki płatków pszennych
3 łyżki płatków owsianych
3/4 kubka mleka krowiego lub roślinnego
1 serek homogenizowany o dowolnym smaku
1 łyżeczka miodu
Wszystkie rodzaje płatków należy wsypać do garnka i zalać mlekiem, a następnie zagotować, zdjąć z palnika i przykryć, aby płatki nasiąknęły mlekiem (zwykle trwa to ok. 10-15 minut). Jeśli owsianka zbytnio wystygnie można podgrzać ją delikatnie dodając łyżeczkę miodu. Po przełożeniu do miseczki dodajemy serek i mieszamy tworząc gęstą i względnie gładką masę. Można posypać cynamonem lub pokrojonymi w cząstki owocami sezonowymi/mrożonymi.
Owsianka z nasionami Chia
1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
2 łyżeczki nasion Chia
4 łyżki płatków owsianych
0,5 banana
1  łyżka żurawiny (lub rodzynek)
1 łyżeczka syropu z agawy (opcjonalnie)
Wsyp do małego rondelka cztery łyżki płatków owsianych, a następnie zalej jedną szklanką mleka. Gotuj na małym ogniu dosypując dwie łyżeczki nasion Chia. Po doprowadzeniu do wrzenia zdejmij z palnika i przykryj do zgęstnienia. Następnie przełóż do miski, dorzuć połówkę banana i posyp żurawiną lub rodzynkami w zależności od preferencji. Jeśli lubisz owsianką w bardzo słodkiej wersji możesz dodać także jedną łyżeczkę syropu z agawy.
Amarantusanka, czyli owsianka z amarantusa
1/3 szklanki amarantusa
3/4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
3/4 szklanki wody
1 mały banan
2 łyżeczki miodu
szczypta cynamonu
W małym garnuszku ugotuj amarantus na wodzie, a gdy nieco zgęstnieje dodaj mleko. Po zagotowaniu przykryj i odstaw z palnika. Gdy nieco zgęstnieje nałóż do miseczki mieszając z miodem i cynamonem. Na wierzchu poukładaj plasterki banana, którego możesz wcześniej podsmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu. Całość przed podaniem możesz posypać orzechami, bakaliami lub słonecznikiem – tak jak lubisz!

To oczywiście nie koniec przepisów, a jedynie pierwsza ich część. Jeżeli przypadną Wam do gustu, to chętnie podzielę się kolejnymi pomysłami na smaczne i zdrowe śniadania. A jaka jest Wasza ulubiona owsianka? Dajcie znać jakie kombinacje płatków, nasion, owoców i innych dodatków lubicie!

Inne przepisy na owsianki znajdziecie tutaj:
Piątkowe DIY: Ekspresowa owsianka z lodówki bez gotowania.

facebooktwitterpinteresttumblr