Niech podniesie rękę ten, kto może powiedzieć bez zawahania, że nie przepada za pizzą! Dla wszystkich miłośników (także tych z insulinoopornością) tego, niewątpliwie pysznego, fast-food’u zamieszczam przepis na jego zdrowszą wersję – pizza z patelni. Do przygotowania ciasta potrzebujemy jedynie kilku prostych składników, które większość z nas posiada w swojej kuchni. Co więcej – nie musimy mieć piekarnika, aby tę pizzę upiec – wystarczy nam duża patelnia z nieprzywierającą powłoką.
Składniki (na ok. 3 cienkie pizze z dużej patelni):
Ciasto:
320 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
200 ml wody
45 ml oleju / oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 szczypta soli
dowolne składniki do ułożenia na wierzchu
Sos:
250 ml przecieru pomidorowego z kartonika
1 łyżka przecieru pomidorowego ze słoiczka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, ulubione przyprawy do smaku
Czas przygotowania:
5 min zagniatanie ciasta
10 min przygotowanie sosu i krojenie składników
ok. 10 min pieczenia (5 min z każdej strony) pizzy na patelni
Wszystkie składniki na spód do pizzy umieszczamy w misce i zagniatamy przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne, dość miękkie i bez trudu odchodzić od dłoni. Możemy wykorzystać je od razu, przechowywać w lodówce lub nawet zamrozić i użyć następnym razem. Z porcji powinno nam wyjść trzy, dość cienkie pizze pełnoziarniste o większej średnicy.

Każdą porcję wałkuję osobno nadając mu okrągły kształt. Korzystam z silikonowej stolnicy – dzięki temu praktycznie nie muszę podsypywać ciasta. Następnie umieszczam je na patelni zabezpieczonej dokładnie rozsmarowana kroplą oleju. Podpiekam ok. 5 minut pod przykryciem, aż spód nieco się zarumieni, a następnie odwracam.
Teraz możemy posmarować wierzchnią część sosem i nałożyć ulubione składniki: szynkę, szpinak, mozarellę, żółty ser, kukurydzę i wiele innych – co tylko nam podpowiadają kuchenne zasoby i wyobraźnia. Patelnię ponownie nakrywamy i czekamy ok. 5 min – do zarumienienia spodu i podpieczenia się dodatków. Najlepiej smakuje jeszcze gorąca, z domowym keczupem lub sosem czosnkowym!
Szukasz innych przepisów na obiad niż pizza z patelni? Może rozgrzewająca zupa, albo szybkie danie z piekarnika? Zajrzyj również tutaj i tutaj – smacznego!
Dajcie znać czy robiliście już wcześniej pizzę z patelni? A może wolicie wersję z piekarnika? Napiszcie też w komentarzach czy spróbujecie zrobić wersję pełnoziarnistą z mojego przepisu!
19 komentarzy so far.