Pełnoziarnista FIT pizza z patelni (typ 1850)

pełnoziarnista fit pizza z patelni

Niech podniesie rękę ten, kto może powiedzieć bez zawahania, że nie przepada za pizzą! Dla wszystkich miłośników (także tych z insulinoopornością) tego, niewątpliwie pysznego, fast-food’u zamieszczam przepis na jego zdrowszą wersję – pizza z patelni. Do przygotowania ciasta potrzebujemy jedynie kilku prostych składników, które większość z nas posiada w swojej kuchni. Co więcej – nie musimy mieć piekarnika, aby tę pizzę upiec – wystarczy nam duża patelnia z nieprzywierającą powłoką.

Składniki (na ok. 3 cienkie pizze z dużej patelni):

Ciasto:
320 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
200 ml wody
45 ml oleju / oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 szczypta soli
dowolne składniki do ułożenia na wierzchu

Sos:
250 ml przecieru pomidorowego z kartonika
1 łyżka przecieru pomidorowego ze słoiczka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, ulubione przyprawy do smaku

Czas przygotowania:

5 min zagniatanie ciasta
10 min przygotowanie sosu i krojenie składników
ok. 10 min pieczenia (5 min z każdej strony) pizzy na patelni

Wszystkie składniki na spód do pizzy umieszczamy w misce i zagniatamy przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne, dość miękkie i bez trudu odchodzić od dłoni. Możemy wykorzystać je od razu, przechowywać w lodówce lub nawet zamrozić i użyć następnym razem. Z porcji powinno nam wyjść trzy, dość cienkie pizze pełnoziarniste o większej średnicy.

pełnoziarnista fit pizza z patelni

Każdą porcję wałkuję osobno nadając mu okrągły kształt. Korzystam z silikonowej stolnicy – dzięki temu praktycznie nie muszę podsypywać ciasta. Następnie umieszczam je na patelni zabezpieczonej dokładnie rozsmarowana kroplą oleju. Podpiekam ok. 5 minut pod przykryciem, aż spód nieco się zarumieni, a następnie odwracam.

Teraz możemy posmarować wierzchnią część sosem i nałożyć ulubione składniki: szynkę, szpinak, mozarellę, żółty ser, kukurydzę i wiele innych – co tylko nam podpowiadają kuchenne zasoby i wyobraźnia. Patelnię ponownie nakrywamy i czekamy ok. 5 min – do zarumienienia spodu i podpieczenia się dodatków. Najlepiej smakuje jeszcze gorąca, z domowym keczupem lub sosem czosnkowym!

Szukasz innych przepisów na obiad niż pizza z patelni? Może rozgrzewająca zupa, albo szybkie danie z piekarnika? Zajrzyj również tutaj i tutaj – smacznego!

Dajcie znać czy robiliście już wcześniej pizzę z patelni? A może wolicie wersję z piekarnika? Napiszcie też w komentarzach czy spróbujecie zrobić wersję pełnoziarnistą z mojego przepisu!

(Visited 810 times, 1 visits today)

8 komentarzy so far.

  1. AnnaD pisze:
    A można wykonać tą pizzę w piekarniku? Przepis jest super, ale kupiłam nowy piekarnik i chętnie bym go przetestowała właśnie na tym przepisie, bo pizza wygląda pysznie. Nie mam akurat takiej patelni z nieprzywierającą powłoką, więc wolałabym skorzystać właśnie z niego. Pozdrawiam. 😀
  2. Kobieca Strona Dietetyki pisze:
    Wygląda apetycznie, chociaż zamieniłabym salami na coś innego 😉
  3. Janusz pisze:
    Wygląda lepiej niż niektóre pizze z pizzerii. Ja często robię pizze również na patelni, ale używam do tego tortilli, takiej jak na domowe kebaby 🙂 jest jeszcze szybciej. Chyba, że ktoś nie lubi cienkiego ciasta 🙂 Duuuży plus za papryczki! Pizza jak dla mnie musi być odpowiednio ostra. To dodaje mega smaku, a i wygląd potrafi poprawić 😀 Pozdrawiam cieplutko i życzę udanych wypieków 😀
  4. Venus pisze:
    Super przepis . Chyba kiedyś wypróbuje ale zrobię wersje wegetrianską

LEAVE A COMMENT