Czy lekarze mają rację mówiąc, że jedno jabłko dziennie faktycznie może uchronić nas od chorób? Z pewnością możemy powiedzieć, że przyczyniają się do wzbogacania naszej diety w cenne polifenole i błonnik pokarmowy. Kluczową substancją czynną pochodzenia roślinnego (phytonutrient) w jabłkach jest kwercetyna, zawarta w skórce, stosowana w preparatach na alergię (wykazuje działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne, hamuje uwalniania histaminy i prostaglandyn). Dlatego należy je przed spożyciem dokładnie umyć, ale unikać obierania, aby nie tracić cennych składników odżywczych. Poniżej przygotowałam kilka pomysłów na przekąski, które sprawią, że jabłka jesienią tak powszechne i wszechobecne przestaną być nudne.
Najpierw jeszcze mała wskazówka: jak zapobiec brązowieniu obranych/pokrojonych jabłek? Wystarczy spryskać je mieszanką ze szklanki wody oraz łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Prosty trick, a ułatwia pracę w kuchni!
Jabłkowe krążki z kozim serem i pistacjami
Ta przekąska jest szybka i niezwykle łatwa w wykonaniu, a zarazem dostarcza świetnych wrażeń organoleptycznych łącząc w sobie różne tekstury i smaki. Pokrój jabłko na krążki pozbywając się wcześniej gniazda nasiennego, a następnie posmaruj je kremem z jogurtu greckiego i serka koziego. Na wierzchu ułóż pistacje, które są zdrowe dla serca, dostarczają także błonnik, białko oraz witaminę B6, miedź i mangan. Całość wystarczy skropić miodem i posypać szczyptą czarnego pieprzu do smaku.
Wartość energetyczna: 236 kCal (jedno jabłko)
Słodko-pikantny tost z hummusem i jabłkiem
Połączenie jabłka i hummusu brzmi nieco dziwnie? Nie przekonasz się, dopóki nie spróbujesz. Tosty należy delikatnie skropić oliwą z oliwek, do hummusu dodać odrobinę octu jabłkowego natomiast jabłka przygotować z przyprawami – solą, rozmarynem i czarnym pieprzem. Będą one stanowić wspaniałą, nieco słodszą alternatywę dla pomidora.
Wartość energetyczna: 253 kCal (2 tosty)
Jabłka z kremowym dipem z syropu klonowego
Ten sos do maczania jabłek jest pyszny, wyjątkowo słodki, ale i niezbyt kaloryczny. Wystarczy wymieszać jogurt grecki (1/3 opakowania), syrop klonowy (1 i 1/2 łyżki), ocet (1/2 łyżki), wanilię (1/4 łyżki), odrobinę cynamonu, i szczyptę soli w małej miseczce. Proporcje warto dopasować do własnych upodobań smakowych. Jogurt jaka baza jest zdrowym źródłem cennych, naturalnych probiotyków. Dip przed podaniem należy schłodzić w lodówce.
Wartość energetyczna: 258 kCal (jedno jabłko)
Chipsy jabłkowe z przyprawami
Do ich przyrządzenia wystarczy dwa większe jabłka, dwie łyżki cukru kokosowego, 1/2 łyżki cynamonu, 1/4 łyżeczki soli morskiej, 1/4 łyżeczki pieprzu Cayenne. Piekarnik należy rozgrzać do ok. 90°C, jabłka pokroić na plasterki i ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, a następnie posypać mieszaną przypraw (najlepiej tylko z jednej strony). Przekąskę należy piec przez około 3-4 godziny, czas zależy od grubości plastrów jabłka. W suchym i szczelnym pojemniku można przechowywać je nawet przez trzy dni.
Wartość energetyczna: 127 kCal (2 jabłka)
Jesienne guacamole z awokado i jabłka
Wykonanie go jest bajecznie proste. Należy pokroić w drobną kostkę jabłko i wymieszać z jedną łyżką soku z limonki oraz szczyptą soli w średniej misce. Do tego dodajemy jedno awokado pokrojone w kostkę, 1/4 szklanki posiekanej drobno czerwonej cebuli, 1/4 łyżeczki mielonej kolendry, 1 łyżkę świeżej posiekanej kolendry, jedną zmieloną papryczkę jalapeno bez gniazda nasiennego, 1/4 łyżeczki soli morskiej. Całość bardzo delikatnie mieszamy. Ten dip sprawdzi się świetnie do chrupiących, pełnoziarnistych nachos lub chipsów tortilla.
Wartość energetyczna: 200 kCal (dip z podanej proporcji)
Zielone smoothie z jabłkiem, mango i miętą
Do pojemnika lub blendera kielichowego wrzucamy 2 surowe jabłka, jedną szklankę mrożonego mango w kawałkach, 3/4 szklanki wody, 4 szklanki świeżego szpinaku, 12 świeżych liści mięty, jedną łyżkę nasion konopi, jedną łyżkę soku z cytryny, jedną łyżeczkę świeżo startego korzenia imbiru – całość miksujemy. Owoców starajmy się nie obierać, lecz dobrze je umyć – skórka to cenne źródło błonnika pokarmowego, który ułatwia procesy trawienia.
Wartość energetyczna: 183 kCal (w 2 i 2/3 szklanki)
Jabłko z czekoladą i migdałami
Pokrój w cząstki jedno jabłko i ułóż na talerzu (możesz uwolnić swój zmysł artystyczny). W kąpieli wodnej rozpuść 1/3 szklanki gorzkiej czekolady z 2 łyżkami zimnej wody, a następnie polej jabłka. Całość posyp dwoma łyżkami siekanych, prażonych migdałów i szczyptą soli morskiej. Czekolada zapewni Ci zastrzyk polifenoli zawartych w kakao, a migdały są świetnym źródłem witaminy E.
Wartość energetyczna: 291 kCal (jedno jabłko)
Lubicie jabłka? Jaki jest Wasz ulubiony sposób na włączanie ich do diety? Ja dotychczas nieszczególnie za nimi przepadałam. Być może po prostu znudziły mi się w klasycznej wersji. Dlatego też chętnie korzystam z różnych wariacji na ich temat. A Wy, daliście się skusić na przyrządzenie jednej z przekąsek? Dajcie znać w komentarzach!
ja jabłka uwielbiam i mi się chyba nigdy nie znudzą…
p.s. Nie wiem czy wszystko w porządku z Twoim disqusem, bo co chwila mi znika w trakcie pisania i muszę odświeżać stronę 🙁
Ps. problem czasem się pojawia 🙁 zgłoszone technikowi, pracuje nad tym.