Sezon grypowy w pełni, nadszedł więc czas, aby zaopatrzyć się w żywność i napoje, które pozwolą nam wrócić do zdrowia w znacznie szybszym czasie. Kiedy jesteśmy chorzy, nasz organizm potrzebuje znacznie więcej kalorii, aby normalnie funkcjonować, niż gdy jesteśmy zdrowi. W rzeczywistości, dla każdego stopnia, o który temperatura ciała jest podwyższona, tempo przemiany materii jest stymulowane o około 7%. Tak więc jedną z najgorszych rzeczy jakie możemy zrobić, jeśli mamy gorączkę jest nie jedzenie – organizm potrzebuje paliwa, aby wspierać system odpornościowy. Niedożywienie podczas choroby pogarsza objawy i wydłuża znacznie czas jej trwania.
Podczas przeziębienia lub grypy apetyt ulega znacznemu zmniejszeniu, ważne jest jednak, utrzymać organizm odpowiednio odżywiony i nawodniony. Warto jest przyjmować mniejsze porcje, lecz częściej i pozwolić sobie na odpoczynek. Najlepszym sposobem na chorobę jest rozgrzanie organizmu od wewnątrz i skuteczne pozbywanie się wydzieliny z nosa i płuc. Jeżeli chodzi o problemy żołądkowe (które mogą towarzyszyć infekcjom), należy wprowadzić do diety pokarmy mdłe, które są lekkostrawne i z odpowiednim nawodnieniem staną się receptą na szybki powrót do zdrowia. Oto kilka najlepszych przykładów.
Produkty, które warto spożywać przy objawach grypopodobnych:
Zupy na rosole
Ich skuteczne działanie to nie babcine opowieści, które można włożyć między bajki, ale szczere fakty. Domowy rosół drobiowy świetnie rozgrzewa, a kurczak sam w sobie zawiera aminokwas o nazwie cysteina, który pomaga usuwać zgromadzony w oskrzelach śluz. Gorący bulion zapobiega odwodnieniu i wyziębieniu, zwalcza zapalenie gardła i pomaga utrzymać wysoki stopień nawilżenia dróg oddechowych.
Gorąca herbata
Picie herbaty (zwłaszcza chińskich, japońskich, amerykańskich odmian) może pomóc organizmowi zwalczyć infekcje, dzięki naturalnym związkom walczącym z bakteriami. Dodatkowo, ciepłe płyny łagodzą ból gardła i upłynniają wydzielinę pozostającą w zatokach. Zatem picie świeżo zaparzonej zielonej herbaty lub gorącej wody z cytryną jest idealnym sposobem nie tylko na utrzymanie odpowiedniego poziomu nawodnienia, ale także świetnie sprawdza się przy zatkanym nosie.
Owocowe sorbety
Najlepiej sprawdzą się te wykonane samodzielnie, zwłaszcza przy bólu gardła. Dodatkowo nawodnią także organizm w skuteczny (i przyjemny dla kubków smakowych!) sposób.
Pikantne przekąski
Intensywnie doprawiona żywność pozwoli nie tylko oczyścić zatoki i opróżnić drogi oddechowe, ale także skutecznie obkurczy błony śluzowe w naturalny sposób. Jedzenie papryczki chili, chrzanu lub wasabi może pomóc złagodzić objawy ich przekrwienia.
Produkty, które warto spożywać przy objawach żołądkowych:
Imbir
Badania wykazały, że imbir jest niezwykle skuteczny w zapobieganiu i wyciszaniu nudności oraz innych dolegliwości żołądkowych (takich jak wzdęcia, zaparcia, a nawet wymioty). Picie herbaty z imbirem lub niskoprocentowego imbirowego piwa (w celu uniknięcia nasycenia żołądka dwutlenkiem węgla) może pomóc utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia, a jednocześnie uspokoić problemy żołądkowe.
Paluszki, krakersy i grzanki
Klasyczne, niesolone lub lekko solone krakersy i tosty to proste, mdłe pokarmy, które są łatwe do strawienia w żołądku. Produkty o dużej ilości skrobi nie pogłębią problemów żołądkowych i pomogą odzyskać równowagę po rozstroju żołądka.
Banany
Banany są bogate w potas, którego poziom w organizmie często znacznie spada podczas intensywnych wymiotów, biegunki czy gwałtownego pocenia się. Są łatwe do strawienia i mogą skutecznie pomóc uzupełnić utracone elektrolity.
Produkty, których należy unikać przy objawach żołądkowych:
Pikantne i kwaśne
Mimo, że pikantna żywność może być dobre na przeziębienie, to jej wpływ na żołądek z reguły jest nieco bardziej inwazyjny. To samo odnosi się do owoców cytrusowych, które mogą być korzystne w przypadku objawów grypopodobnych, ale owoce jak grejpfruty, pomarańcze i cytryny mogą podrażniać błonę śluzową żołądka wywołując tym samym ból i dyskomfort. Cierpiąc na rozstrój żołądka zdecydowanie należy je omijać.
Słodycze
Badania pokazują, że wysokie spożycie cukru może tłumić układ odpornościowy i wywoływać stany zapalne, więc nawet jeśli mrożony jogurt brzmi jak dobry pomysł na przekąskę, pomiń go gdy czujesz się chory.
Tłuste potrawy
Odpuśćmy sobie pokarmy bogate w tłuszcze, jak hamburgery i frytki, gdyż mogą być trudniejsze do strawienia w porównaniu do węglowodanów i białka, a dodatkowo wywołują bóle żołądka.
Nabiał
Wiele osób uważa, że spożywanie nabiału może promować nadmierną produkcję śluzu, co z kolei silnie obciąża chory żołądek. Jednakże obecne badania wskazują, że może być to w rzeczywistości efekt placebo. Niezależnie jednak od tego, jakie faktycznie będą wyniki badań nad tymi procesami – nie zaszkodzi, aby unikać spożywania mleka w dużych ilościach podczas choroby.
A Wy jak radzicie sobie z przeziębieniem i grypą? Często towarzyszą Wam przy chorobie inne, towarzyszące dolegliwości? Podzielcie się w komentarzach swoimi sposobami! W jesienno-zimowym sezonie każda taka rada jest na wagę złota.
4 komentarze so far.