Grypa, przeziębienie, infekcje – co jeść, a czego nie jeść?



Sezon grypowy w pełni, nadszedł więc czas, aby zaopatrzyć się w żywność i napoje, które pozwolą nam wrócić do zdrowia w znacznie szybszym czasie. Kiedy jesteśmy chorzy, nasz organizm potrzebuje znacznie więcej kalorii, aby normalnie funkcjonować, niż gdy jesteśmy zdrowi. W rzeczywistości, dla każdego stopnia, o który temperatura ciała jest podwyższona, tempo przemiany materii jest stymulowane o około 7%. Tak więc jedną z najgorszych rzeczy jakie możemy zrobić, jeśli mamy gorączkę jest nie jedzenie – organizm potrzebuje paliwa, aby wspierać system odpornościowy. Niedożywienie podczas choroby pogarsza objawy i wydłuża znacznie czas jej trwania.

Podczas przeziębienia lub grypy apetyt ulega znacznemu zmniejszeniu, ważne jest jednak, utrzymać organizm odpowiednio odżywiony i nawodniony. Warto jest przyjmować mniejsze porcje, lecz częściej i pozwolić sobie na odpoczynek. Najlepszym sposobem na chorobę jest rozgrzanie organizmu od wewnątrz i skuteczne pozbywanie się wydzieliny z nosa i płuc. Jeżeli chodzi o problemy żołądkowe (które mogą towarzyszyć infekcjom), należy wprowadzić do diety pokarmy mdłe, które są lekkostrawne i z odpowiednim nawodnieniem staną się receptą na szybki powrót do zdrowia. Oto kilka najlepszych przykładów.

Produkty, które warto spożywać przy objawach grypopodobnych:

Zupy na rosole
Ich skuteczne działanie to nie babcine opowieści, które można włożyć między bajki, ale szczere fakty. Domowy rosół drobiowy świetnie rozgrzewa, a kurczak sam w sobie zawiera aminokwas o nazwie cysteina, który pomaga usuwać zgromadzony w oskrzelach śluz. Gorący bulion zapobiega odwodnieniu i wyziębieniu, zwalcza zapalenie gardła i pomaga utrzymać wysoki stopień nawilżenia dróg oddechowych.

Gorąca herbata
Picie herbaty (zwłaszcza chińskich, japońskich, amerykańskich odmian) może pomóc organizmowi zwalczyć infekcje, dzięki naturalnym związkom walczącym z bakteriami. Dodatkowo, ciepłe płyny łagodzą ból gardła i upłynniają wydzielinę pozostającą w zatokach. Zatem picie świeżo zaparzonej zielonej herbaty lub gorącej wody z cytryną jest idealnym sposobem nie tylko na utrzymanie odpowiedniego poziomu nawodnienia, ale także świetnie sprawdza się przy zatkanym nosie.

water-flowers-drink-pot

Owocowe sorbety
Najlepiej sprawdzą się te wykonane samodzielnie, zwłaszcza przy bólu gardła. Dodatkowo nawodnią także organizm w skuteczny (i przyjemny dla kubków smakowych!) sposób.

Pikantne przekąski
Intensywnie doprawiona żywność pozwoli nie tylko oczyścić zatoki i opróżnić drogi oddechowe, ale także skutecznie obkurczy błony śluzowe w naturalny sposób. Jedzenie papryczki chili, chrzanu lub wasabi może pomóc złagodzić objawy ich przekrwienia.

Produkty, które warto spożywać przy objawach żołądkowych:

Imbir
Badania wykazały, że imbir jest niezwykle skuteczny w zapobieganiu i wyciszaniu nudności oraz innych dolegliwości żołądkowych (takich jak wzdęcia, zaparcia, a nawet wymioty). Picie herbaty z imbirem lub niskoprocentowego imbirowego piwa (w celu uniknięcia nasycenia żołądka dwutlenkiem węgla) może pomóc utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia, a jednocześnie uspokoić problemy żołądkowe.

Paluszki, krakersy i grzanki
Klasyczne, niesolone lub lekko solone krakersy i tosty to proste, mdłe pokarmy, które są łatwe do strawienia w żołądku. Produkty o dużej ilości skrobi nie pogłębią problemów żołądkowych i pomogą odzyskać równowagę po rozstroju żołądka.

Banany
Banany są bogate w potas, którego poziom w organizmie często znacznie spada podczas intensywnych wymiotów, biegunki czy gwałtownego pocenia się. Są łatwe do strawienia i mogą skutecznie pomóc uzupełnić utracone elektrolity.

168H

Produkty, których należy unikać przy objawach żołądkowych:

Pikantne i kwaśne
Mimo, że pikantna żywność może być dobre na przeziębienie, to jej wpływ na żołądek z reguły jest nieco bardziej inwazyjny. To samo odnosi się do owoców cytrusowych, które mogą być korzystne w przypadku objawów grypopodobnych, ale owoce jak grejpfruty, pomarańcze i cytryny mogą podrażniać błonę śluzową żołądka wywołując tym samym ból i dyskomfort. Cierpiąc na rozstrój żołądka zdecydowanie należy je omijać.

Słodycze
Badania pokazują, że wysokie spożycie cukru może tłumić układ odpornościowy i wywoływać stany zapalne, więc nawet jeśli mrożony jogurt brzmi jak dobry pomysł na przekąskę, pomiń go gdy czujesz się chory.

Tłuste potrawy
Odpuśćmy sobie pokarmy bogate w tłuszcze, jak hamburgery i frytki, gdyż mogą być trudniejsze do strawienia w porównaniu do węglowodanów i białka, a dodatkowo wywołują bóle żołądka.

Nabiał 
Wiele osób uważa, że spożywanie nabiału może promować nadmierną produkcję śluzu, co z kolei silnie obciąża chory żołądek. Jednakże obecne badania wskazują, że może być to w rzeczywistości efekt placebo. Niezależnie jednak od tego, jakie faktycznie będą wyniki badań nad tymi procesami – nie zaszkodzi, aby unikać spożywania mleka w dużych ilościach podczas choroby.

A Wy jak radzicie sobie z przeziębieniem i grypą? Często towarzyszą Wam przy chorobie inne, towarzyszące dolegliwości? Podzielcie się w komentarzach swoimi sposobami! W jesienno-zimowym sezonie każda taka rada jest na wagę złota.

(Visited 3 938 times, 1 visits today)

4 komentarze so far.

  1. czytałam o cudownych właściwościach imbiru dość dużo będąc w ciąży. na moje ciążowe nudności nic jednak nie pomagało, a zapach imbiru wręcz pogarszal sprawę…
  2. Anna Łuka pisze:
    bardzo ciekawy post, choć zdziwiły mnie trochę te banany 🙂

LEAVE A COMMENT