Piątkowe DIY: 10 pysznych przepisów na czas przeziębień!

cup-mug-water-tea

Jak przystało na #PiątkoweDIY przygotowałam świeżą porcję pomysłów, które każdy może zrealizować w swoim domu bez uprzednich większych przygotowań. A ponieważ czas przeziębień, kataru, kaszlu i innych nieprzyjemności trwa w najlepsze – pora na kilka sposób walki z jesienno-zimowym (ale nie tylko!) osłabieniem organizmu.

1. Sorbet na przeziębienie – pomarańcze, miód, imbir, pieprz cayenne, a nawet… Bourbon! Połącz soki pomarańczowy i cytrynowy, cukier, miód oraz imbir w rondelku; doprowadź do wrzenia, mieszając do rozpuszczenia cukru. Zdejmij z ognia. Dodaj pektyny, pieprz cayenne i Bourbon. Wlej do miski, przykryj i przechowuj w lodówce, aż do schłodzenia.

2 szklanki świeżego soku pomarańczowego
1/3 szklanka świeżego soku z cytryny
2/3 szklanki substancji słodzącej
1/3 szklanki miodu
1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
szczypta pieprzu cayenne
2-4 łyżki Bourbon’u (opcjonalnie)
pektyny

2. Cytryna + imbir + miód – miód ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwwirusowe, a także zawiera cenne antyoksydanty. Imbir posiada właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne, wspomaga trawienie i jest także skuteczny w walce z wirusami. Cytryna działa antyseptyczne, wspomaga trawienie, jest doskonałym źródłem wapnia, magnezu, witaminy C i bioflawonoidów. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki z ciepłą wodą i wypić.

3. Klementynkowy pogromca grypy – kremowy, pyszny a do tego wegański koktajl. Po zmrożeniu należy umieścić wszystkie składniki w blenderze i zmiksować na gładką masę. Można dodać nieco wody lub mleka jeśli jest zbyt gęsty.

1 duży dojrzały banan obrany, pokrojony i zmrożony
1/2 małego awokado obrane i zmrożone
2-3 klementynki, obrane i podzielone na cząstki
2 łyżki mleka kokosowego (krem z wierzchu puszki)
1/2 szklanki mleka kokosowego (wodnista część) lub 1/2 szklanki innego mleka
1/2 szklanki + 2 łyżki mleka (np. mleka migdałowego)
1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
1 daktyl bez pestek, posiekany (opcjonalnie)
1-2 łyżeczki świeżego soku z cytryny

 4. Klasyczny rosół – oczywiście każdy ma swój ulubiony przepis na rosół, pozwolę sobie jednak poniżej podać wersję podstawową do dowolnej modyfikacji.

1 łyżka oleju roślinnego
1 duża cebula, posiekana
1,3 kg porcji rosołowej
8 szklanek wody
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżeczki soli kuchennej
pieprz
1 duża marchewka, pokrojona w kostkę 
1 średni pasternak, pokrojony w kostkę  (opcjonalnie)
1 duża łodyga selera , pokrojona w kostkę
1 łyżka posiekanego świeżego koperku lub pietruszki płaskim liści

food-healthy-soup-leek

5. Eliksir z octu jabłkowego – jest to naturalny środek na zgagę, może także przyczynić się do zmniejszenia trądziku. Wspomaga trawienie i pomaga kontrolować wagę ciała. Obniża poziom cukru we krwi i zmniejsza prawdopodobieństwo zapalenia zatok oraz bólu gardła. Jest bogaty w enzymy i potas. Co istotne dla pań łagodzi także bóle miesiączkowe!

1 i 1/2 szklanki zimnej wody filtrowanej
2 łyżki soku jabłkowego lub winogronowego
2 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki stewii 

6. Zupa z 44 ząbków czosnku – cały jej sekret polega na wcześniejszym podpieczeniu 26 nieobranych ząbków czosnku w piekarniku na złoty kolor. Wszystkie ząbki przeciskamy przez praskę. Pozostałe etapy wyglądają jak w przypadku klasycznej zupy.

26 ząbków czosnku (nieobranych)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki (1/4 opakowania) masła
2 i 1/4 szklanki plastrów cebuli
1 i 1/2 łyżeczki posiekanego, świeżego tymianku
18 ząbków czosnku (obranych)
3 i 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
1/2 szklanki śmietany kremówki
1/2 szklanki drobno startego parmezanu
4 cząstki cytryny

7. Ciastka „Wojujący z Grypą” – wszystkie składniki miksujemy razem na wolnych obrotach do uzyskania klejącego się ciasta, a jedynie owoce, płatki i orzechy dzielimy na dwie równe części. Jedną dodajemy bezpośrednio do ciasta, a w pozostałej mieszance obtaczamy wyporcjowane ciasteczka i chłodzimy je przez ok. 30 minut. Następnie należy je piec do uzyskania ich złotego koloru, a przechowywać można nawet przez tydzień w suchym i szczelnym pojemniku.

2 i 1/4 szklanki mąki
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
szczypta zmielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
1 kostka masła (temperatura pokojowa)
1 szklanka ciemno-brązowego cukru
2 duże jajka
1/4 szklanki melasy
1/4 szklanki niskotłuszczowego jogurtu greckiego
1 łyżka świeżo startego imbiru
2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
1/2 szklanki płatków owsianych
1 i 1/4 szklanki rodzynek
1 i 1/4 szklanki suszonej żurawiny
1 i 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

water-drink-fresh-lemons

8. Zupa panaceum z Lazurowego Wybrzeża – sprawdzi się jako rozgrzewające lekarstwo na wszelkiego rodzaju przeziębienia, a także… na kaca. Przygotowuje się ją jak klasyczną zupę.

10 średnich ząbków czosnku (obranych)
6 świeżych liści szałwii
2 liście laurowe
2 duże gałązki tymianku
6 szklanek wody (lub 3 szklanki wody i 3 szklanki bulionu)
1 łyżeczka soli
6 dużych żółtek
1 szklanka drobno startego parmezanu
pieprz
oliwa z oliwek do podania

9. Herbatka z szałwii – niezwykle skutecznie zwalacza bakterie i łagodzi stany zapalne gardła. Wystarczy zalać bardzo gorącą wodą świeże (2 łyżki) lub suszone (1 łyżka) listki szałwii. Opcjonalnie można dodać cytryny i miodu.

10. Domowa nalewka na kaszel – wszystkie składniki należy umieścić w małym słoiku i wstrząsnąć aby połączyć je ze sobą. Mogą pozostać w temperaturze pokojowej przez kilka dni lub w lodówce dla dłuższego zachowania zdrowotnych właściwości. Za każdym razem należy dobrze wstrząsnąć opakowaniem przed użyciem, gdyż przyprawy nie rozpuszczą się w cieczy. Poniższa ilość jest jedynie bazą, którą można dowolnie zwielokrotnić.

2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki miodu
2 łyżki wody
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki mielonego imbiru

Już za tydzień kolejna część najlepszych przepisów do wykorzystania w okresie przeziębień i grypy. Dajcie znać, co znaliście już wcześniej, a co macie ochotę wypróbować po raz pierwszy! A może macie własne, domowe specyfiki i… smakołyki, które najlepiej działają na Was podczas jesiennego i zimowego przesilenia? Podzielcie się nimi w komentarzach.

facebooktwitterpinteresttumblr
  • Hmmm, a zupa z 44 ząbków potrzebuje 26 ząbków czosnku? 😀 To zamierzone, czy wkradł się chochlik? :) Jak najbardziej jestem za rosołem i ciastkami!
    • W przepisie jest 26 do podpieczenia w piekarniku, natomiast pozostałe przeciskamy przez praskę na surowo :)
  • Lecznicze ciasteczka? Coś dla mnie! 😀
    • Nie tyle lecznicze, co… podnoszące odporność… aczkolwiek, każde wytłumaczenie dla chwili słabości jest akceptowalne ^^