Chcesz, aby to co zjadasz było nie tylko posiłkiem, który da Ci energię na resztę dnia, ale także skutecznie wpłynie na proces odchudzania i przyspieszy metabolizm? Mam dla Ciebie pierwszą porcję wskazówek, które pomogą Ci włączyć do jadłospisu produkty, dzięki którym łatwiej pozbędziesz się zbędnych kilogramów. Upiecz dwie pieczenie na jednym ogniu – jedz smacznie oraz zdrowo! Superfoods ograniczą wchłanianie węglowodanów oraz tłuszczy, spotęgują przemianę materii, obniżą poziom glukozy we krwi oraz przyniosą wiele pozytywnych efektów Twojemu organizmowi.
1. Awokado – świetnie sprawdzi się, jeżeli uwielbiasz gęste i kremowe smoothie. Choć na pierwszy rzut oka może brzmieć i wyglądać nieco obrzydliwie, to dzięki niezbyt intensywnemu smakowi, owoc ten nie ingeruje mocno w skład koktajlu. Zawiera znacznie więcej potasu niż banany, a przy tym jest wręcz naładowany zdrowymi dla serca, nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Dzięki dużej zawartości błonnika obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów – co pozytywnie wpływa na utratę wagi. Przeciwutleniacze zawarte w awokado pozwalają także walczyć z nadmierną ilością wolnych rodników.
2. Jagody – truskawki, borówki, jeżyny, maliny lub jakiekolwiek inne, najlepiej sezonowe! Dobrze uzupełniają smak koktajli nie dodając przy tym do makro zbyt wiele cukru czy kalorii. Są podobnie jak awokado bogate w przeciwutleniacze i błonnik.
3. Mango – jako superfood stanowi niesamowite źródło miedzi, wapnia, żelaza, zeaksantyny i beta-karotenu. Jest niezastąpioną pomocą w zapobieganiu raka, doskonale alkalizuje organizm, reguluje poziom cukru we krwi, wspiera procesy odchudzania, pomaga w trawieniu i świetnie oczyszcza skórę od wewnątrz. Dzięki sporym ilościom antyoksydantów zwalcza wolne rodniki i samo w sobie jest pyszną przekąską.
4. Stewia – nie jest sztucznym słodzikiem! To składnik, którym w naturalny sposób zastąpisz wysokokaloryczny cukier. Jest pochodzenia roślinnego i nie daje żadnych skutków ubocznych. Jeśli potrzebujesz nieco słodyczy w porannych smoothie możesz je wzbogacić używając właśnie stewii.
5. Banany – to kolejny świetny dodatek do zdrowych koktajli. Są skuteczne w walce z depresją, leczą kaca, łagodzą poranne mdłości, chronią przed rakiem nerek, cukrzycą, osteoporozą i ślepotą. Dodatkowo po pokrojeniu w kawałki i zamrożeniu wspaniale zagęszczą każde smoothie i sprawią, że będzie ono bardziej kremowe.
6. Pieprz Cayenne – zawiera w swoim składzie kapsaicynę, która wyraźnie zmniejsza wchłanianie tłuszczów i węglowodanów w ciągu dnia, jeśli jego szczyptę dodasz do porannego posiłku. Istnieją także badania, które mówią o jego działaniu zmniejszającym łaknienie i ograniczającym apetyt.
7. Cynamon – jest kolejną przyprawą, która dodaje „kopa” zdrowym, odchudzającym koktajlom. Pomaga regulować poziom cukru we krwi poprzez poprawę metabolizmu glukozy. Zmniejsza jej nadmiar w krwiobiegu i nie pozwala na magazynowanie w formie tłuszczu. Badania wykazały, że otyłość brzuszna jest bardziej wrażliwa na działanie cynamonu niż ta w innych częściach ciała.
8. Sacha Inchi – to jedno z najbogatszych źródeł kwasów tłuszczowych z grupy Omega na świecie. Był częścią diety Inków przez ponad 3000 lat. Aktualnie jest jednym z najlepszych dodatków do przekąsek na utratę wagi. Zawiera niezwykle wysokie stężenie kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, które zmniejszają ryzyko chorób serca i raka. Jest też bogaty w przeciwutleniacze i witaminy takie jak E i A – zmniejsza ilość wolnych rodników w organizmie, które prowadzą do przedwczesnego starzenia się.
9. Masło z nasion słonecznika – wg Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zawiera znacznie więcej magnezu, fosforu, cynku, miedzi i selenu niż masło migdałowe lub orzechowe i zostało sklasyfikowane jako doskonałe źródło tych minerałów. Stanowi świetną przekąskę zwłaszcza dla osób uczulonych na orzeszki ziemne. Zawsze jednak należy sprawdzić skład, ponieważ niektóre masła słonecznikowe niepotrzebnie mają dodany dodatkowe substancje słodzące.
10. Gryka – niech nie zmyli Cię nazwa, gdyż nie jest ona związana ani z pszenicą, ani żadnym innym zbożem. Jest to natomiast doskonała, bezglutenowa alternatywa dla ryżu, który może powodować wzdęcia. Korzyści zdrowotne gryki obejmują m.in. przyspieszenie przemiany materii poprzez zawartość sporych ilości rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika w składzie. Zawiera ona także więcej witamin z gruby B niż nasiona quinoa, a jako dobre źródło energii pomaga w obniżaniu poziomu glukozy we krwi, zmniejsza ciśnienie krwi i stanowi naturalny prebiotyk. Ten superfood jest bardzo prosty w przygotowaniu – należy przepłukiwać ją regularnie co jakiś czas przez ok. 8h, a następnie wrzucić prosto do miksera.
To dopiero część składników, o których umieszczeniu w jadłospisie warto pomyśleć, jeśli oczekujecie szybszej i bardziej skutecznej utraty kilogramów! Takich superfoods jest jednak wiele więcej – dajcie zatem znać, czy temat Was zaciekawił, a chętnie będę kontynuować tę serię w kolejnych wpisach. Napiszcie w komentarzach, czy wykorzystujecie „superżywność” w codziennej diecie. Które z propozycji przynoszą u Was najlepsze efekty? A może macie własne, ulubione superfoods?
2 komentarze so far.