Grejpfrut to owoc cytrusowy, znany od około XVIII wieku (a więc stosunkowo niedługo) został odkryty na Barbadosie. Historia przypisuje to znalezisko kapitanowi Shaddockowi, który postanowił skrzyżować znaną do tej pory pomarańczę i pomelo. Dopiero na początku XIX wieku farmerzy z Florydy postanowili rozwinąć na szerszą skalę komercyjną uprawę grejpfruta w Ameryce. Obecnie głównymi producentami tego owocu są Arizona, Kalifornia, Floryda, Teksas oraz kraje takie jak Brazylia, Izrael i RPA. Jest przykładem owocu cytrusowego, który dostarcza całej masy korzyści zdrowotnych w wielu postaciach. Od konsumpcji w całości poprzez sok, olejek i ekstrakt z pestek grejpfruta – wszystkie formy mogą przyczynić się do znaczącej poprawy zdrowia.
Oprócz tego, że jest on niskokaloryczny (IG=20), to średniej wielkości owoc jest naładowany ponad 80 różnymi składnikami odżywczymi (wysoka gęstość odżywcza), w tym:
– Witamina C (107,4%)
– Witaminy A (79%)
– Kwas pantotenowy (14,4%)
– Miedź (13,2%)
– Błonnik (11,2%)
– Potas (10%)
– Biotyna (8,4%)
– Witamina B1 (8,2%)
5 korzyści z włączenia grejpfrutów do Twojego jadłospisu
To co wydało mi się niezwykle fascynujące to fakt, że grejpfrut wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej jeszcze zanim włożymy go do swoich ust. Japońscy naukowcy podczas badań laboratoryjnych oceniając stymulację węchową stwierdzili, że wąchanie zapachu olejku grejpfrutowego bardzo skutecznie działa na nerwy autonomiczne, lipolizę (metabolizm tłuszczów) oraz apetyt. Odkryli także, że:
– zapach olejku grejpfrutowego pobudza szczególne nerwy współczulne, które zaopatrują brązową tkankę tłuszczową i gruczoły nadnerczy, a te z kolei pomagają stymulować procesy odchudzania;
– zapach olejku grejpfrutowego spowalnia działanie nerwu przywspółczulnego żołądka, który jest podstawowym mechanizmem organizmu w stymulowaniu greliny wywołującej uczucie apetytu (naturalny proces organizmu, który sprawia, że mamy ochotę na podjadanie);
– zapach olejku grejpfrutowego wywołuje miejscowe znieczulenie dróg nosowych – jednak z użyciem ksylokainy można wyeliminować te zmiany, co z kolei oznacza, że jego opary muszą dotrzeć do mózgu, aby były skuteczne;
– sok z grejpfruta dodatkowo podnosi poziom glicerolu w osoczu, a to jest oznaką utraty wagi – zmagazynowana energia zostaje zmetabolizowana w glukozę;
– enzymy występujące w grejpfrutach niszczą wiązania tłuszczowe występujące w organizmie.
Na koniec kilka kluczowych korzyści zdrowotnych wynikających z wykorzystania dobrodziejstw płynących z grejpfruta:
1. Utrata masy ciała
Najnowsze badania pokazują, że spożywanie grejpfrutów w istotny sposób wpływa na redukcję masy ciała. Kluczowy może być enzym kinaza aktywowana 5’AMP (AMPK), która znajduje się w tym właśnie cytrusie. AMPK pomaga organizmowi w wykorzystaniu cukru, co z kolei powoduje zwiększenie metabolizmu prowadzące do utraty wagi.
AMPK jest zazwyczaj aktywowane w trakcie ćwiczeń, które pomagają mięśniom skutecznie spożytkować przechowywany w nich glikogen i tłuszcz na energię. Może ono być również aktywowane przez żywność, taką właśnie jak grejpfruty, które są bogate w „nootkatone” – terpenoid który aktywuje enzymy spalające tłuszcz.
„Nootkatone”, to składnik znajdujący się w grejpfrutach, który wykazuje znaczne zwiększenie spalania tkanki tłuszczowej, kalorii i zmniejsza gromadzenie się tłuszczu w żołądku. Owoc ten jest bogaty w witaminę C, co zdecydowanie wpływa na odporność naszego organizmu.
2. Redukcja cellulitu
Wśród dietetyków panuje stwierdzenie „jeden grejpfrut dziennie ocali Twoje ciało od cellulitu”. Według International Journal of Cosmetic Science, podstawowym sposobem w walce ze znienawidzoną skórką pomarańczową jest poprzez wdychanie oparów ekstraktu, ponieważ pobudza to układ nerwowy do lipolizy nawet o 250%.
Świeży sok grejpfrutowy zawiera znaczne ilości substancji przeciwzapalnych i oczyszczających skórę, w tym bromelainę – enzym, który jest znany ze skutecznego rozbijania grudek cellulitu. Aby zmaksymalizować korzyści należy rozważyć wypijanie na czczo przez 1 dzień w tygodniu świeżo wyciśniętego soku grejpfrutowego.
Olejek grejpfrutowy może być również stosowany miejscowo w połączeniu z nośnikiem w postaci chociażby oleju kokosowego lub migdałowego, ponieważ pomaga zredukować cellulit i tkankę tłuszczową, odtruwając skórę i zwiększając krążenie. Dodać kilka kropli olejku do czystego oleju kokosowego lub migdałowego i wykonaj intensywny masażu naskórka, przywracając mu jędrność!
3. Zwiększenie odporności
Grejpfrut, bogaty w witaminę C, przyprze do muru każdego, kto nie zgadza się, że spożywanie tego owocu to zdrowy sposób na rozpoczęcie dnia. Czerwone i różowe odmiany są napakowane z bioflawonoidami i zapewniają dodatkowe zwiększenia odporności! Nigeryjscy zielarze już wiele wieków temu używali wywaru z nasion grejpfruta i alkoholu w leczeniu anemii i cukrzycy.
Nigeryjski Quarterly of Hospital Medicine opublikował pierwsze badania na ten temat już w 2008 roku – odkryto, że afrykański folklor ma głębokie korzenie w nauce opartej na faktach. Testy laboratoryjne wykazały, że grejpfrut spożywany na czczo zmniejsza poziom glukozy w osoczu porównywalnie z metaforminą (powszechnie stosowanym lekiem na cukrzycę) i powoduje znaczne zmniejszenie stężenia trójglicerydów i cholesterolu całkowitego.
Sekretem cofania się tak różnorodnych czynników ryzyka przewlekłych chorób może być duża podaż fitochemicznych składników zawartych w ekstrakcie z nasion grejpfruta. Wyniki fitochemiczne badań wykazały obecność alkaloidów, flawonoidów, glikozydów nasercowych, garbników i saponin w różnych stężeniach. Efekty biologiczne mogą być zatem wywołane kombinacją tych składników.
4. Poprawa funkcjonowania mózgu
Odkryto również, że olejek z grejpfruta hamuje acetylocholinoesterazę (AChE) nawet o 25%. AChE jest enzym rozkładający acetylocholinę (neuroprzekaźnik) i jest szeroko stosowany w medycynie do leczenia schorzeń takich, jak: choroba Alzheimera, autyzm, demencja, jaskra, świadome sny, miastenia, choroba Parkinsona i schizofrenia.
Najczęściej występujące działania niepożądane związane z przyjmowaniem inhibitorów ACE są dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego i obejmują one utratę apetytu i redukcję masy ciała. Grejpfrut zatem działa podwójnie – pomaga przywrócić funkcję neuropoznawcze, wspiera odchudzanie i stosunkowo nie wywołuje praktycznie żadnych skutków ubocznych.
5. Oczyszczanie skóry
Na rynku istnieje wiele kosmetyków, które zawierają w sobie wyciągi i ekstrakty z tego cytrusa, jak chociażby Neutrogena z różowym grejpfrutem. Grejpfrut zawiera naturalne kwasy, które oczyszczają skórę, jak również witaminę C, która działa jako przeciwutleniacz chroniący naskórek i kwercetynę, poprawiającą krążenie. Ponadto jest on bogaty w potas, który wspiera oczyszczanie komórek i pomaga napinać oraz tonizować skórę.
Czy znajdą się wśród Was fani i fanki grejpfruta? Czujecie się zachęceni do jedzenia go w większych ilościach niż dotychczas? A może macie już swoje ulubione przepisy z użyciem tego cytrusa? Podzielcie się nimi w komentarzach – wiecie jak uwielbiam testować nowe pomysły!
Podobne wpisy







11 komentarzy so far.