Ostatnio stałam się koktajlomaniaczką i chętnie sprawdzam nowe połączenia smakowe. Ostatnio udało mi się skomponować kilka opcji, które szczególnie przypały mi do gustu – mam nadzieję, że po bliższym przyjrzeniu się im znajdziecie coś dla siebie. Jeśli te koktajle nie przypadną Wam do gustu w 100% to oczywiście możecie je dowolnie modyfikować, tak by smak i właściwości były dla Was satysfakcjonujące!
Oto kilka zasad, które sprawią, że Wasze koktajle będą na prawdę pyszne:
1. Używaj dobrego blendera – ręcznego lub kielichowego, ważne jest to by był wyposażony w ostrze ze stali nierdzewnej lub chirurgicznej, które pozwoli na rozdrabnianie nawet twardszych składników, jak orzechy czy lód nie przegrzewając się przy tym zbytnio.
2. Używaj mleka niskosłodzonego i niskotłuszczowego – nieważne, czy jest ono odzwierzęce (krowie, kozie) czy roślinne (kokosowe, migdałowe, owsiane), zawsze sprawdzaj czy nie zawiera zbyt dużej ilości cukrów prostych i sztucznych słodzików.
3. Używaj mrożonego banana jako bazy – zwłaszcza ten przedojrzały, dodany do koktajlu sprawi, że napój nabierze naturalnie słodkiego smaku, bez konieczności dodawania substancji słodzących.
4. Zamrażaj owoce w kawałkach – latem schłodzą smoothie i sprawią, że będzie ono jeszcze lepsze w smaku. Kawałki truskawek, gruszek, maliny, borówki i inne owoce przechowywane w zamrażarce w naturalny sposób zagęszczą koktajl, dzięki czemu stanie się bardziej kremowy.
5. Wykorzystuj swoją kreatywność – dodaj do smoothie nasiona Chia, ziarna konopii lub odżywkę białkową, aby zwiększyć jego wartość odżywczą. Len mielony czy ostropest plamisty dodatkowo przyniosą Twojemu organizmowi korzyści zdrowotne bez zwiększania kaloryczności napoju.
A teraz pora na osiem przepisów na koktajle, które są aktualnie moimi ulubionymi:
Klasyczne zielone smoothie – nie ma nic zdrowszego, niż zielony koktajl, a o swoich ulubieńcach (zwłaszcza z trzech składników) już wspominałam w poprzednich wpisach na blogu.
1 zamrożony banan
1 szklanka liści (szpinak, jarmuż pozbawiony łodyg, boćwina, itp.)
1 szklanka niesłodzonego mleka (zwierzęcego lub roślinnego)
miód lub syrop klonowy, do smaku
Kremowe smoothie pomarańczowe – doskonale zastępuje lody pomarańczowe. Kluczem do smacznego koktajlu jest w tym przypadku dłuższy czas blendowania pomarańczy lub mandarynki tak, aby uzyskać całkowicie gładką masę.
1 zamrożony banan
1 pomarańcza lub 1 mandarynka (obrana)
1/2 szklanki jogurtu greckiego, niskotłuszczowego
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka niesłodzonego mleka (zwierzęcego lub roślinnego)
miód lub syrop klonowy, do smaku
Smoothie czekoladowo-orzechowe – jest bardziej deserem niż koktajlem, ale z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom smaków wyjątkowo słodkich.
1 zamrożony banan
1 szklanka niesłodzonego mleka (zwierzęcego lub roślinnego)
1 łyżka masła orzechowego naturalnego
1-3 łyżeczki niesłodzonego kakao w proszku
miód lub syrop klonowy, do smaku
Smoothie bananowo-orzechowe – jest chyba moim faworytem, ponieważ jest nie tylko bardzo słodki, ale także stanowi świetny zastrzyk białka dzięki zawartości jogurtu greckiego i masła orzechowego. Zdarza mi się dorzucić do niego garść szpinaku dla poprawienia zawartości składników odżywczych.
2 mrożone banany
2 łyżki masła orzechowego naturalnego
1 szklanka niesłodzonego mleka (zwierzęcego lub roślinnego)
1/2 szklanki jogurtu greckiego, niskotłuszczowego
miód lub syrop klonowy, do smaku
Bezalkoholowa Pinacolada – zdrowa wersja jednego z ulubionych, egzotycznych koktajli. Mleko kokosowe dodaje mu tropikalnego smaku, ale inne rodzaje również dobrze się sprawdzą. Jako dodatek można wykorzystać wiórki kokosowe, do smaku.
2 mrożone banany
1 szklanka ananasa w kawałkach (z puszki lub świeży)
1 szklanka mleka kokosowego (z puszki)
miód lub syrop klonowy, do smaku
Smoothie bananowo-truskawkowe – najlepiej smakuje latem, ale jedno jest pewne – temu smakowi nikt się nie oprze!
1 zamrożony banan
1/2 szklanki mrożonych truskawek
1 szklanka niesłodzonego mleka (zwierzęcego lub roślinnego)
1/2 szklanki jogurtu greckiego, niskotłuszczowego
miód lub syrop klonowy, do smaku
Mocha (kawowe) smoothie – to ulubiony koktajl mojego Osobistego, który jest kawoholikiem. Mogę polecić Wam przydatny sposób na przechowywanie porcji naparu z kawy, a mianowicie wystarczy wlać je do pojemnika na kostki do lodu, a następnie wrzucić do zamrażarki. Będą gotowe do przygotowania zimnego napoju od ręki.
1 zamrożony banan
1 szklanka mocnej, parzonej kawy
1 łyżka niesłodzonego kakao w proszku
1/2 szklanki jogurtu greckiego, niskotłuszczowego
miód lub syrop klonowy, do smaku
Jagodowy mix – lekko cierpkie w smaku smoothie, będące fantastyczną bombą antyoksydacyjną. Jagody i borówki dostaniecie o każdej porze roku w chłodziarkach z warzywami i owocami w każdym markecie.
1 zamrożony banan
1 szklanka ulubionych, mrożonych jagód
1 szklanka niesłodzonego mleka (zwierzęcego lub roślinnego)
1/2 szklanki jogurtu greckiego, niskotłuszczowego
miód lub syrop klonowy, do smaku
A jakie są Wasze ulubione koktajle? Podzielcie się przepisami w komentarzach – uwielbiam nowości i chętnie wszystkie z nich przetestuję! Dajcie też znać, czy skusicie się na jedną z moich propozycji. Dla mnie takie smoothie to świetny zamiennik drugiego śniadania lub podwieczorka i nie wyobrażam sobie już bez niego mojego jadłospisu.
29 komentarzy so far.