Naleśniki pełnoziarniste z czterech składników, które zawsze masz w domu! (typ 1850)



Naleśniki pełnoziarniste to szybki przepis na śniadanie, obiad czy kolację – zwłaszcza gdy mamy ochotę np. na coś słodkiego, ale równocześnie zdrowego. Ich wykonanie jest wręcz banalne. Jajka dodajemy w całości, więc nie wymagają ubijania białek.

Wszystkie składniki możemy wyjąć z lodówki bezpośrednio przed przygotowywaniem ciasta. Naleśniki pełnoziarniste z tego przepisu są bardzo elastyczne, nie rwą się – idealnie sprawdzą się zatem w roli kieszonek na farsz – zarówno słodki jak i słony. Ta wersja jest dozwolona dla osób z insulinoopornością.

Składniki (na ok. 16 naleśników):

– 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (typ 1850)
– 2 szklanki mleka (dowolnego)
– 1 szklanka wody
– 4 jajka

Czas przygotowania:

Mieszanie ciasta: ok. 2 min
Wytwarzanie się glutenu w cieście: ok. 20-25 min
Smażenie naleśników (przy dwóch patelniach) ok. 10-15 min

Do miski wlewamy mleko, wodę i wbijamy cztery całe jajka – składniki łączymy rógą (trzepaczką) – a następnie stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto początkowo może wydawać się całkowicie płynne, dlatego odstawiamy je aż do wytworzenia się glutenu na ok. 20 min i mieszamy co jakiś czas.

Gdy nieco zgęstnieje, wylewamy je małą chochlą, rozprowadzając cienką warstwą po całej powierzchni patelni. Naleśniki smażę na dość dużej mocy palnika (5-6 na 10) – pierwsze z odrobiną tłuszczu np. oleju rzepakowego lub kokosowego, pozostałe natomiast już na suchej – bez obaw, nie będą przywierać, ani się przypalać.

Naleśniki pełnoziarniste są najlepsze zaraz po zdjęciu z patelni, zwłaszcza z ulubionymi dodatkami. Najchętniej wybieram świeże, sezonowe owoce albo fit mazidła do smarowania jak czekoladowo-orzechowy krem nutella z kaszy jaglanej czy świetny karmel z daktyli – na które przepisy publikowałam na bloku już jakiś czas temu.

Dajcie znać czy lubicie robić naleśniki na słodko czy raczej na słono i jakie są Wasze ulubione dodatki do nich. Napiszcie w komentarzach czy spróbujecie zrobić naleśniki pełnoziarniste z mojego przepisu!

Linki afiliacyjne do sprawdzonych sprzedawców:
Blender ręczny Kenwood 1000W
Blender kielichowy Mozano 1400W z młynkiem
Patelnia naleśnikowa 25cm Tefal
– Patelnia do placuszków

(Visited 3 087 times, 3 visits today)
Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

41 komentarzy so far.

  1. Ala pisze:
    Naleśniki brzmią świetnie! Uwielbiam ich uniwersalność, idealnie nadają się zarówno na słodko, jak i na słono. Czasami robię je z twarogiem i warzywami, a innym razem z dżemem lub świeżymi owocami.
  2. Ania pisze:
    Najlepsze są zaraz po zdjęciu z patelni, z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże owoce czy zdrowe smarowidła. Nie zapomnij o akcesoriach AGD, które ułatwią ci przygotowanie, takich jak blender do miksowania składników czy patelnia naleśnikowa. Daj znać, czy planujesz wypróbować ten przepis!
  3. ola pisze:
    Muszę wypróbować. Teraz jeszcze planuję kupić jadalne robaki, ponieważ z tego co słyszałam to są one faktycznie smaczne
  4. maria pisze:
    A jakich tłuszczy używacie do smażenia naleśników? Ja właśnie planuję wprowadzić trochę zmian i przejść na zdrowe i wartościowe oleje
  5. Justyna pisze:
    Rewelacja, naleśniki smakują zawsze dobrze. Zdecydowanie naleśniki tylko na słodko.
  6. Thermosmaki pisze:
    Jestem ogromnym fanem naleśników, a dodanie do nich pełnoziarnistej mąki sprawia, że są jeszcze bardziej pożywne i sycące. Co więcej, wspaniale jest wiedzieć, że można je przygotować z tak podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w swojej kuchni. To świetny przepis na śniadanie, lunch czy kolację, a także doskonały sposób na wykorzystanie zapasów w spiżarni. Dziękuję za podzielenie się tym przepisem!
  7. Wiolka pisze:
    Cześć, bardzo fajne przepisy 🙂 Niestety jako mama dwójki dzieci, nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie. Dlatego zdecydowałam się na zakup termomixa i nie żałuję. Dzięki temu Thermomix-owi, w krótkim czasie mogę przygotować pyszne i zdrowe dania, które moja rodzina uwielbia. To dla mnie ogromne ułatwienie, a jednocześnie daje mi pewność, że moje dzieci jedzą zdrowe i smaczne posiłki. Pozdrawiam wszystkie zapracowane mamy ! 🙂
  8. Ja też staram się w końcu zadbac o swoje odżywianie, nawet myślę o tym by zdecydować się na catering, ponieważ mam bardzo mało czasu na gotowanie
  9. ekaloria pisze:
    Wyglądają naprawdę apetycznie, chętnie wypróbuje.
  10. daria pisze:
    Co jak co, ale najbardziej lubię ryby. Często właśnie odwiedzam miejsca takie jak restauracja niechorze. Można zjeść przepyszne jedzenie
  11. Bardzo smaczne naleśniki, lubię dodawać do nich żurawine
  12. zdrowietak pisze:
    Już wiem co dzisiaj będzie u mnie na obiad 😉 Dzięki!
  13. GoKarty pisze:
    Mamy w domu potwora naleśnikowego:)))) Przepis sprawdzony, bardzo smaczne.
  14. oranjefan pisze:
    Doskonały przepis
  15. red fitness pisze:
    Wygląda naprawdę fantastycznie i na pewno tak i smakuje, aż zabieram się za trening a już po nim do przygotowania naleśników
  16. Miła pisze:
    Wow, nie spodziewałam się, że tak szybko mi wyjdą. Nigdy nie umiałam smażyć naleśników, ale chyba po prostu nie dobierałam dobrych proporcji składników. Poszłam niedawno do dietetyka w Krakowie i okazało się, że mam nietolerancję glutenu. W gabinecie podeszli do tego ze spokojem i nauczyli mnie co muszę zmienić w diecie, żeby czuć się lepiej. Dzięki takim przepisom jak ten, dieta nie jest dla mnie tak stresująca. 😀
  17. Zrzućbrzuch pisze:
    Kiedyś myślałem, że naleśniki to kupę roboty ale opanowałem swój prosty przepis i szybko mogę je robić np na kolację. Bardzo fajna jest Twoja wersja. Ja mam bardzo podobną tylko dodaję jeszcze szczyptę soli i troszkę proszku do pieczenia. Pasują i na słodko i na słono.
  18. WiktoriaZ pisze:
    Świetne! Na pewno wykorzystam ten przepis. Dobrze, że robię zakupy na Internecie, więc zamawiam potrzebne produkty no i biorę się do dzieła. Na pewno będą smakowały nie tylko mi, ale również mojemu mężowi, no i, oczywiście, dzieciom! Pozdrawiam! 😀
  19. Magda D. pisze:
    chwała kotkom, że ostatnio przypomniałaś, że jest na blogu, łatwiej znaleźć xD Dzięki za super przepis!
  20. Ola pisze:
    Uwielbiam gotować, ale ostatnio nie mam na to niestety czasu. Dużo poświęcam się dla rozwoju własnej strony internetowej. Chciałabym ją trochę wypromować, więc myślę nad skorzystaniem z usług agencji marketingowej…
  21. AlinaK pisze:
    Uwielbiam naleśniki i raczej unikałam ich podczas diety! Ten przepis spadł mi z nieba. Teraz na pewno je przygotuję. Bardzo lubię takie proste przepisy ze składników, który każdy ma w swojej kuchni.
  22. BasiaK pisze:
    Kocham naleśniki i zawsze myślałam, że są zakazaną rzeczą podczas diety, a tu proszę 🙂 Z chęcią wykonam na obiad, czas trochę urozmaicić moje odżywianie, a nie tylko sałatki naprzemiennie z produktami wspierającymi odchudzanie haha Dzięki za przepis!
  23. Wywrotka pisze:
    Naleśniki pełnoziarniste, które uwielbia moja córeczka. Proste, szybkie, smaczne, dziekuję:)
  24. Lubię proste przepisy 😉 Dzięki za inspirację!
  25. Di bloguje pisze:
    Wyglądają apetycznie!
  26. Monika pisze:
    Ale apetytu mi narobiłaś 🙂 Uwielbiam naleśniki!

LEAVE A COMMENT