Domowa nutella z awokado, banana, kakao i miodu!



Dziś szybki przepis na mój ostatnio ulubiony słodki dodatek do kanapek, grzanek, suchych ciastek, naleśników i wszystkich innych placuszków, które po posmarowaniu można zejść na słodko – domowa nutella. W wersji podstawowej składa się jedynie z trzech prostych składników: prawdziwego kakao, banana oraz awokado. Ja finalnie dodałam także nieco miodu, ponieważ słoiczek został podzielony między łasuchów, a Ci… preferują typowo słodkie smaki.  Do przygotowania tego słodkiego przysmaku będziecie potrzebować (na słoiczek 0,5 l):

– 2 bardzo dojrzałe banany
– 2 dojrzałe awokado
– 4 łyżeczki prawdziwego kakao (lub karobu)
– miód (opcjonalnie, do smaku)

Domowa nutella

Banany i awokado obieramy, dzielimy na mniejsze części i wrzucamy do blendera. Ważne, aby były mocno dojrzałe – zaoszczędzi to konieczności dosładzania. Do tego dodajemy kakao (im więcej, tym nutella będzie bardziej czekoladowa) i blendujemy, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Mnie zajęło to ok. 2-3 minuty na najniższych obrotach. W trakcie miksowania możemy dodać 2-3 łyżki ulubionego miodu (lub więcej, ale wtedy nie będzie to już wersja dietetyczna) do smaku, ale moim zdaniem i bez tego nutella wychodzi dość słodka.

Domowa nutella 2

Gotową domową nutellę przekładamy do słoiczka lub innego, szczelnie zamykanego pojemnika i odstawiamy na jakiś czas do lodówki, żeby smaki dobrze się połączyły – u mnie dopiero po całej nocy smak banana przestał być tak mocno odczuwalny. Aby zachowała świeżość należy zjeść ją w ciągu kilku dni. Myślę, że następnym razem spróbuję dodać nieco rozdrobnionych, niesolonych orzechów ziemnych, żeby sprawdzić wersję „crunchy”. Tę zdrową alternatywę dla sklepowych, dosładzanych i pełnych tłuszczu palmowego smarowideł podsunęła mi moja imienniczka, Magda z bloga OptiMiss (którą możecie znać jako Zdrowo i Bezglutenowo by Stworkowo). Jestem jej niezmiernie wdzięczna, ponieważ takie rozwiązanie, nie dość że smaczne, to jeszcze dostarcza wielu zdrowych składników jak białko roślinne czy kwasy tłuszczowe Omega. Z pewnością będą do niej często wracać (zwłaszcza w chwilach ogromnych chęci na coś słodkiego)!

Domowa nutella 3

Dacie się skusić na własnoręcznie robioną nutellę? A może macie własne, ulubione przepisy na domowe smarowidła na słodko? Podzielcie się nimi w komentarzach, wszystkie chętnie przetestuję! Zdrowa alternatywa dla przesładzanych dżemów, kremów kanapkowych i past z pewnością przyda się każdemu, kto ma „małego głoda” na coś słodkiego, a nie chce rezygnować ze zdrowego odżywiania!

Linki afiliacyjne do sprawdzonych sprzedawców:
Blender ręczny Kenwood 1000W
Blender kielichowy Mozano 1400W z młynkiem

(Visited 111 187 times, 1 visits today)
Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

22 komentarze so far.

  1. Psuk pisze:
    Boska!!! Mam nowe uzależnienie ❤️
  2. Kornelia pisze:
    Świetny przepis!
  3. Ania pisze:
    Potwierdzam, że mazidło smakuje wyśmienicie 🙂 Zjedzone dziś rano razem z pełnoziarnistymi naleśnikami. Dziękuję za kolejny super przepis!!! 🙂
  4. Już kiedyś robiłam coś podobnego i wyszło przepyszne! 🙂
  5. Magdalena Uba pisze:
    Jeeeej, cieszę się, że zasmakowało! Wersja z kakako jest na pewno trochę bardziej czarna i gorzka niż z karobem, ale domyślam się że równie dobra 😉 Super pomysł z tymi orzeszkami – też następnym razem dodam i zobaczymy co z tego wyjdzie 😉
  6. Raz na jakiś czas robię taki krem i bardzo mi smakuje 🙂
  7. naturastore.pl pisze:
    Próbowałam zrobić ten krem kiedyś, ale był dla mnie niedobry 🙁
    • Mi bezpośrednio po zrobieniu również średnio smakował, ale drugiego dnia już był super 🙂 następnym razem dodam więcej kakao i mniejsze banany 🙂 myślę, że orzeszki też zmienią smak.
  8. A ile taki słoiczek można trzymać w lodówce zanim „skiśnie”?
    • Ooo, zapomniałam dodać we wpisie (już uzupełnione) 🙂 ponieważ jest to nutella na bazie owoców najlepiej przechowywać ją w lodówce i zjeść maksymalnie w przeciągu kilku dni – myślę, że 3-4 to maksimum. Za jakiś czas dodam także wpis o wersji kalorycznej – tę na bazie orzechów i czekolady można przechowywać w temperaturze pokojowej przez dłuższy okres czasu 🙂
  9. świetnie wygląda ciekawa jestem jak smakuje; na pewno spróbuje ją zrobić
  10. chyba się skuszę na wypróbowanie 🙂
  11. genialne <3

    do niedawna słysząc domowa nutella przed oczami miałam masło stopione z cukrem i kakaem 😉

LEAVE A COMMENT