Bułeczki pełnoziarniste to prosty przepis na pyszne pieczywo bez konieczności spaceru do pobliskiej piekarni lub marketu. Ich wykonanie jest banalnie proste i nie wymaga zbyt dużej ilości składników. Bułeczki najlepiej smakują pierwszego dnia, z domowym smarowidłem jak smalec z fasoli cebulki czy biały ser z rzodkiewką.
Składniki (na ok. 18 małych bułeczek):
– 6 szklanek / 1500 ml mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
– 2 szklanki / 500 ml letniej, przegotowanej wody
– 10 łyżek / 150 ml oleju roślinnego
– 16 g suchych drożdży (2 opakowania)
– 1 łyżka soli kłodawskiej
– ulubione nasiona do posypania (siemię lniane / czarnuszka / chia)
Czas przygotowania:
Zagniatanie + pierwsze wyrastanie: ok. 1 h 15 min
Drugie wyrastanie + formowanie: ok. 35 min
Pieczenie: 25-30 min w temperaturze 195°C
Mąkę, drożdże i sól (suche składniki) mieszamy w dużej misce, a następnie dodajemy wodę oraz oliwę i dokładnie zagniatamy. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż uzyska jednolitą, lekko lepką konsystencję i będzie delikatnie napowietrzone. Zostawiamy je w misce przykryte ściereczką na ok. 60 minut – koniecznie w ciepłym miejscu. Po tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Po godzinie ciasto delikatnie, krótko zagniatamy i odrywając lub odcinając kawałki formujemy małe, okrągłe bułeczki. Z przepisu powinno ich wyjść ok. 18 sztuk. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach i pod przykryciem trzymamy jeszcze ok. 30 minut. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 195°C (wcześniej możemy delikatnie posmarować je mlekiem i posypać ulubionymi nasionami).
Po upieczeniu bułeczki pełnoziarniste studzimy na kratce, osłonięte ściereczką. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku – nawet do 4-5 dni (u nas znikają znacznie szybciej). Po tym czasie, pokrojone w plasterki można je wykorzystać np. do przygotowania wytrawnych tostów francuskich z patelni.
Dajcie znać czy sami pieczecie pieczywo w domu i jakie są Wasze ulubione przepisy: na bułeczki, chleby, chałki i inne pyszności! Napiszcie w komentarzach czy spróbujecie zrobić bułeczki pełnoziarniste z mojego przepisu?
14 komentarzy so far.