14 produktów, które warto włączyć do diety dla zdrowia serca.



W dzisiejszym, szybko zmieniającym się świecie zdrowa kuchnia to pierwszy, podstawowy krok w walce o zdrowe serce. Wybory żywieniowe, jakich dokonujemy mogą wpłynąć na jego stan, poziom energii oraz kontrolę apetytu. Od jagód i orzechów aż do ryb i zielonych warzywach liściastych – przyjrzyj się i dowiedz, które produkty są najlepsze dla twojego serca.

Arbuz

Bogaty w błonnik, pełen przeciwutleniaczy jest wspaniałym źródłem likopenu, który skutecznie obniża ryzyko wystąpienia chorób serca i nowotworów. Dostarcza również cytrulinę, która może poprawić zdrowie naszych naczyń krwionośnych, a nawet może przynieść korzyści zdrowotne u pacjentów z cukrzycą, oraz u Panów borykających się z zaburzeniami erekcji. Arbuz jest wspaniałym źródłem witaminy A, C a także potasu i magnezu.

Kantalupa (melon cukrowy)

Jest dostępny przez cały rok. Zawiera niezwykle duże ilości witaminy C, która skutecznie przyczynia się do obniżenia ryzyka powstania choroby naczyń wieńcowych serca. Dzieje się tak ponieważ jest ona przeciwutleniaczem, który działa walczy z uszkodzonymi komórkami, jednocześnie chroniąc zdrowe przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Ten słodki owoc jest również pełen witamin A, B, K oraz potasu, kwasu foliowego, magnezu i błonnika.

Groszek

Może być swobodnie używany jako dodatek do makaronu lub sałatki. Zawiera sporo błonnika, pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi i pozytywnie wpływa na nasze serce. Jedna szklanka grochu ma mniej niż 100 kalorii, a przy tym jest bogactwem mikroelementów i białka. Spróbuj niestandardowo dodać go na przykład do omletów!

Owsianka

Płatki owsiane (zwłaszcza górskie) pozwolą Ci zachować zdrowe serce i utrzymać wagę na prawidłowym poziomie. Regularne spożywanie owsianki na śniadanie lub kolację zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi, dzięki lepszemu zaspokojeniu apetytu.

photo-1430163393927-3dab9af7ea38

Migdały

To kolejna sprytna opcja na utrzymanie serca w dobrej kondycji – zaledwie garść migdałów dziennie potrafi przy regularnym spożyciu znacząco obniżyć poziom cholesterolu LDL. Migdały są bogate w witaminę E, błonnik i białko – wszystkie niezbędne składniki odżywcze, aby układ sercowo-naczyniowy mógł funkcjonować bez zarzutu. Oprócz jedzenia orzechów garściami, można również włączyć je w swoje wypieki. Użyj mąki migdałowej, zamiast pszennej by urozmaicić swoje wypieki!

Jogurt

Jogurt chroni przed chorobami dziąseł, które mogą zwiększać ryzyko chorób serca. Ponadto ten o niskiej zawartości tłuszczu zmniejsza ryzyko zapadnięcia na choroby serca, gdyż zawiera silne przeciwutleniacze, witaminy, błonnik i probiotyki – korzystne dla ogólnego stanu zdrowia, trawienia i samopoczucia. 

Pomidory

Pomidory zawierają solidną dawkę składników odżywczych, takich jak witamina C i potas, są też bogate w likopen. Spróbuj stworzyć własne sosy pomidorowe z oregano i umieść je w słoikach, jak klasyczne przetwory, by móc jesienią i zimą wrócić do zdrowych dodatków np. do makaronu. Witamina C w pomidorach działa jako skuteczny przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed uszkodzeniem.

Awokado

Są pełne zdrowych tłuszczów jednonienasyconych, a także cennym źródłem potasu, minerału znanego z kontrolowania ciśnienia krwi. Są one również doskonałym źródłem witaminy C, błonnika i karotenoidów związanych ze zmniejszeniem ryzyka zgonu z powodu chorób układu krążenia. Oprócz tego wykazano, że awokado pomaga organizmowi wchłonąć inne przeciwutleniacze pochodzące z warzyw, takich jak szpinak i marchew.

Jagody

Pełne przeciwutleniaczy jagody są doskonałą przekąską, która pomoże zachować zdrowe serce. Zwiększają poziom dobrego cholesterolu (HDL) i obniżają poziom złego (LDL) przy jednoczesnym obniżeniu ciśnienia krwi. Ponadto są owocem niskokalorycznym w każdej postaci: świeże, mrożone, suszone lub gotowane i zawierają składniki odżywcze, które przyspieszają wzrost kości, a także przemianę tłuszczu na energię. Posiadają również polifenole zwiększające poziom tlenku azotu w organizmie, cząsteczki która powoduje rozluźnianie się naczyń krwionośnych.

food-blueberries-blueberry

Kapusta warzywna pastewna

Zawiera witaminy A, C i K, a także kwas foliowy, mangan, wapń, błonnik i wiele więcej. Te ważne składniki odżywcze umożliwiają normalne krzepnięcie krwi, zapobiegają zwapnieniu tętnic, a nawet chronią kości przed złamaniem. Badacze stwierdzili również, że wiąże ona kwasy żółciowe w przewodzie pokarmowym, co obniża poziom cholesterolu w organizmie. To jeszcze dość rzadko spotykane warzywo posiada także silne właściwości przeciwzapalne.

Fasola

Wystarczy pół szklanki fasoli dziennie aby zachować swoje serce w optymalnej formie. Błonnik rozpuszczalny jest głównym powodem, dla którego ziarna są dla niego tak bardzo korzystne. Wiąże on cholesterol i utrzymuje go przed wchłonięciem w jelitach. Fasola zawiera także spore ilości kwasu foliowego, magnezu, wapnia oraz kwasów tłuszczowych Omega-3.

Łosoś

Badania wskazują, że spożywanie ryb regularnie (co najmniej raz w tygodniu) zwiększa nawet o 30% ryzyko rozwoju choroby wieńcowej. Łosoś zawiera cenny tłuszcz Omega-3, który znacznie obniża poziom szkodliwych lipidów. Omega-3 również nieznacznie obniża ciśnienie krwi i może pomóc w zapobieganiu nieregularnym rytmom serca, jednocześnie zmniejszając stan zapalny w całym ciele.

Komosa ryżowa

To peruwiańskie nasiono jest wspaniałym źródłem białka roślinnego i jak wykazują badania jest także lepsze dla zdrowia serca, nerek i ciśnienia krwi, niż białka z mięsa czerwonego. Quinoa zawiera prawie dwa razy więcej błonnika, niż inne ziarna. Jest pełna antyoksydantów oraz zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych jednonienasyconych – tego samego rodzaju tłuszczu, który możemy znaleźć w oliwie z oliwek i awokado. Co najważniejsze dla celiaków, komosa ryżowa nie zawiera glutenu!

food-walnut-nut

Orzechy włoskie

Są nie tylko wygodną przekąską w torbie/torebce lub na wierzchu sałatki, ale także działa korzystnie na serce dzięki obecności w swoim składzie zdrowych tłuszczów Omega-3 i antyoksydantów. Zjedzenie kilku sztuk dziennie skutecznie poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych, nawet u osób z cukrzycą, a także zmniejsza ryzyko zapadnięcia na choroby układu sercowo-naczyniowego. Badania wykazały także, że orzechy włoskie skutecznie obniżają poziom cholesterolu i pomagają zaspokoić głód. 

Jakie są Wasze ulubione produkty, które pozwalają utrzymać serce zdrowym? Które ze wspomnianych propozycji należą do Waszych faworytów? Co Waszym zdaniem warto jeszcze dodać do tej listy? Dajcie znać w komentarzach!

(Visited 1 211 times, 1 visits today)
Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

7 komentarzy so far.

  1. Martyna Staśkiewicz pisze:
    Jem za mało awokado a komosa ryżowa to dla mnie nowość, mimo braku tych 2 składników serce i tak powinno być mi wdzięczne 🙂
  2. Niemodelka pisze:
    chętnie zjadłabym teraz arbuz albo melon, kiedy już będzie znów lato! a pozostałe produkty jem regularnie 🙂
  3. Magdalena Uba pisze:
    Myślę, że z moim serduszkiem jest całkiem dobrze, bo naprawdę sporo tych produktów jest w mojej codziennej diecie! Ulubione? Migdały, fasola i awokado! Ciasto fasolowe z awokado to już w ogóle jest super! 😉
  4. bardzo lubię i chętnie jadam większość z tych rzeczy 🙂

LEAVE A COMMENT