Kategoria: ZDROWE ODŻYWIANIE

Szybki przepis: Placuszki serowe pełnoziarniste (typ 1850)

    29. 11. 2020


Placuszki serowe pełnoziarniste to szybki przepis na pyszne śniadanie lub po prostu wtedy, kiedy mamy ochotę na zdrową, ale słodką przekąskę. Ich wykonanie jest niezwykle proste i nie wymaga ubijania białek, ani wcześniejszego wyjmowania sera czy jajek z lodówki. Nie będą aż tak puszyste jak w innych przepisach, ale nadal wyjdą bardzo smaczne! Składniki (na …

Czytaj dalej

komentarzy 13

Prosty przepis: Szarlotka pełnoziarnista (typ 1850)

    22. 11. 2020


Szarlotka pełnoziarnista w moim wydaniu to przepis podpatrzony u Aniagotuje.pl i zmodyfikowany w taki sposób, aby po odpowiednim zbilansowaniu był odpowiedni także dla osób z insulinoopornością. Składniki: – 300 g mąki pełnoziarnistej (typ 1850)– 200 g masła– 60 g erytrytolu / stewii– 1 jajko– 2 łyżeczki proszku do pieczenia– 8-10 większych jabłek – cynamon / …

Czytaj dalej

komentarze 3

Mieszanki przypraw – czy warto je robić w domu?

    10. 10. 2020


Mieszanki przypraw przygotowywane w domu to wspaniały i na prawdę pyszny krok w kierunku zdrowszego stylu życia. Jest to prosta czynność, która zajmuje niewiele czasu, a równocześnie pomaga uniknąć niechcianych składników w mieszankach zakupionych w sklepie. Po co zawracać sobie głowę tworzeniem własnych mieszanek przypraw? Dzięki domowym mieszankom przypraw możemy pozostawić w swoim portfelu całkiem …

Czytaj dalej

komentarze 4

Dieta na myślenie i sprawny mózg!

    13. 09. 2020


Żywność, którą spożywamy, ma duży wpływ na zdrowie i funkcjonowanie naszego mózgu. A ponieważ możemy uznać go za centrum kontroli naszego ciała, konieczne jest, abyśmy utrzymywali go w jak najlepszej kondycji. Mózg zużywa około 20% kalorii z całkowitego zapotrzebowania organizmu i niezbędne są mu określone składniki odżywcze, aby zachować zdrowie – na przykład kwasy Omega-3 pomagają budować …

Czytaj dalej

komentarzy 6

Skuteczne suplementy diety: witamina C, magnez, Ashwaganda

    21. 04. 2020


Suplementy diety, to temat który już kilkukrotnie pojawiał się na moim blogu w krótszych i dłuższych wpisach. Te środki spożywcze (bo tak określa je art. 3 ust. 39 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia) funkcjonują praktycznie we wszystkich polskich domach – także i u mnie. Jaki jest zatem cel korzystania z suplementów diety? Przede wszystkim …

Czytaj dalej

komentarzy 8