Woda smakowa – najzdrowsze rozwiązanie na upały i nie tylko!

pexels-photo-102444

Zbliżają się upały, a jak powszechnie wiadomo jest to czas, w którym należy zwrócić szczególną uwagę na utrzymanie właściwego nawodnienia organizmu. Zwykła woda z czasem może stać się nudna, a mdłe napoje znacznie gorzej jest nam przyswoić i nauczyć się ich regularnego spożywania. Świetnym rozwiązaniem staje się zatem woda smakowa, która nie tylko jest bardziej przyjemna dla kubków smakowych, ale także zwykle niesie ze sobą wiele pożytecznych dla organizmu efektów, jak na przykład: wzmocnienie odporności, wyeliminowanie wzdęć, uspokojenie rozstrojonego żołądka, utrata kilogramów czy po prostu zrelaksowanie się i odprężenie. Serio, nie musicie inwestować w syntetyczne wersje dostępne w marketach – przeznaczone na nie złotówki warto rozdysponować na zakup świeżych owoców i (jeśli uważacie, że jest Wam to potrzebne) dobry jakościowo filtr do wody. Woda smakowa przygotowana samodzielnie w domu nie tylko daje nam satysfakcję, ale przede wszystkim zawiera o wiele mniej cukru i znacznie więcej minerałów i witamin, niż „gotowce”.

Nie ograniczajmy się jednak do opcji jednoskładnikowych. Metodą prób i błędów z pewnością znajdziemy takie połączenia owoców, przypraw, ziół, i/lub warzyw, które przypadną nam do gustu. Zawierają one całą masę substancji, które pozytywnie oddziałują na cały nasz organizm, przede wszystkim pod względem zdrowotnym. Warto zmienić przyzwyczajenia i zrezygnować ze sztucznych substytutów cukru i syntetycznych słodzików zawartych w kolorowych napojach, zamieniając je na wersje naturalne. Poniżej przygotowałam dla Was pierwszą część sprawdzonych kombinacji składników na wody smakowe, które oprócz nawodnienia przy regularnym stosowaniu dodatkowo gwarantują nam efekt zdrowotny. Jeżeli jesteście miłośnikami słodkich napojów, początkowo możecie pokusić się o używanie niskokalorycznych substancji słodzących (erytrytol, stewia, ksylitol), by stopniowo zmniejszać ich zawartość do zera. Aby uzyskać maksymalne nasycenie smaku i aromatu składniki rozgniatamy drewnianą łyżką w szklanym naczyniu (staramy się unikać tworzyw sztucznych i metali) i umieszczamy na co najmniej dwie godziny w lodówce – przy czym przy owocach miękkich ten czas zwykle ulega skróceniu. Każdy podałam w proporcji na dwa litry wody:

1. Esencja witaminy C

Dostępne przez cały rok owoce cytrusowe to nie tylko sposób na orzeźwienie, ale również wspaniałe źródło cennych witamin. Jedna, średniej wielkości pomarańcza pozwala zaspokoić w ponad 100% zapotrzebowanie na dzienną dawkę witaminy C. Do przygotowania potrzebujemy:

1/2 cytryny
1/2 limonki
1 pomarańcza

Owoce wystarczy dokładnie obrać, pomarańczę podzielić na cząstki, a te z kolei pokroić na pół, natomiast cytrynę i limonkę w cienkie plasterki. Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku, delikatnie rozgniatamy i uzupełniamy wodą, a następnie wstawiamy na kilkadziesiąt minut do lodówki. Jeżeli jesteście fanami znacznie słodszych smaków, polecam zamienić pomarańcze na mandarynki lub klementynki

2. Tonik na niestrawność

Jeśli dokuczają Wam: rozstrój żołądka, wzdęcia, gazy i nudności to jest to najlepsza pora, aby ta woda smakowa znalazła się w Waszym menu, która dodatkowo rozwiąże Wasze dolegliwości trawienne. Ananas zawiera bromelainę – białko będące enzymem wspomagającym trawienie, posiada także właściwości przeciwzapalne. Imbir jest od ponad dwóch tysiącleci stosowany w zapobieganiu i leczeniu zaburzeń żołądkowych, biegunki i nudności. Mięta natomiast działa łagodząco na układ pokarmowy, rozluźnia mięśnie brzucha i umożliwia swobodne przemieszczanie się gazów przez jelita, dzięki czemu możemy zapobiec zespołowi jelita drażliwego, biegunkom i uporczywym wzdęciom. Do przygotowania potrzebujemy:

1 mały korzeń imbiru
2 szklanki ananasa w kawałkach
3 gałązki świeżej mięty pieprzowej

Wszystkie składniki wystarczy podobnie jak poprzednio wrzucić do dzbanka, lekko rozgnieść i uzupełnić zimną wodą. Dla uzyskania bogatszego smaku należy wstawić na jakiś czas do lodówki.

cocktail-drink-glass-alcohol-37925

3. A(ntyoksydacyjny) team

Jagody, pełne antyoksydantów są szczególnie polecane zwłaszcza latem. Przeciwutleniacze chronią nasze komórki przed stresem oksydacyjnym, uważa się także, że hamują procesy starzenia się organizmu, zapobiegają rozwojowi raka, chorobom serca, chorobie Parkinsona i chorobie Alzheimera. Do przygotowania tej wody smakowej potrzebujemy:

1/2 szklanki truskawek
1/2 szklanki jagód
1/2 szklanki jeżyn

Truskawki kroimy w kostkę, natomiast jagody i jeżyny delikatnie rozgniatamy. Całość zalewamy wodą i dodajemy kostki lodu.

4. Pożegnaj brzuch jak balon

Wzdęcia są jedną z najpowszechniejszych dolegliwości trawiennych, a dodatkowo powoduje ona spory dyskomfort, zwłaszcza jeśli jesteśmy w towarzystwie innych osób. Jedną z przyczyn ich występowania może być zespół jelita drażliwego, ale po ostateczną diagnozę warto udać się do lekarza. Imbir w składzie tej wody znacznie redukuje wydzielanie i gromadzenie się gazów oraz stymuluje do wydajnego działania układ pokarmowy jak i ślinianki. Cytryny poprawiają pracę żołądka i zmniejszą ilość złych bakterii. Mięta pieprzowa działa relaksująco i zwiększa perystaltykę jelit, a także nadaje orzeźwiający smak.

1 ogórek
1 cytryna
1/2 małego korzenia imbiru
3 gałązki świeżej mięty pieprzowej

Ogórek należy obrać i pokroić w plasterki, podobnie cytrynę i imbir. Wszystkie składniki wrzucamy do dzbanka, zalewamy wodą i wstawiamy na kilkadziesiąt minut do lodówki, aby smaki zdążyły się połączyć.

5. Truskawkowa bryza

Jeżeli wśród Was znajdą się miłośnicy truskawek i granatów, to ta woda smakowa szczególnie przypadnie Wam do gustu, gdyż łączy oba te świetne smaki. To połączenie jest nietypowe – słodko-gorzkie i przy tym świetnie gasi pragnienie. Do przygotowania potrzebujemy:

1 granat
1 szklanka truskawek

Granat należy przekroić na pół – z jednej części wyciśnij sok bezpośrednio do dzbanka z wodą, a z drugiej łyżką wybierz nasiona i wraz z pokrojonymi w kostkę truskawkami dodaj do całości. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.

6. Zielone orzeźwienie

Ta woda smakowa sprawi, że pragnienie nie będzie miało szans. Ogórki nadają jej orzeźwiający, ostry smak, a kiwi nieco go łagodzi i dodaje słodyczy. Na koniec limonka z gorzko-kwaśnymi nutami z pewnością nie pozwoli Ci odczuć odwodnienia przez długi czas.

1 limonka
1/2 ogórka
4 kiwi

Obierz wszystkie składniki i pokrój w cienkie plasterki, a następnie wrzuć do dzbanka ze schłodzoną wodą. 

7. Fit eksplozja

Ta woda smakowa jest polecana zwłaszcza dla osób, które pragną zrzucić nadprogramowe kilogramy. Świetnie sprawdza się w walce z tkanką tłuszczową gromadzącą się wokół brzucha. Warto pamiętać, że już jedna filiżanka naparu z zielonej herbaty znacznie przyspiesza nasz metabolizm. Mandarynka z kolei zawiera substancję zwaną nobiletiną, która poprawia wrażliwość na insulinę i stymuluje geny, które pomagają spalić tłuszcz. Potrzebujemy:

4 gałązki świeżej mięty
1 mandarynka
1 torebka zielonej herbaty

Obierz mandarynkę i podziel na cząstki, a następnie razem z miętą umieść w dzbanku i całość zalej do pełna schłodzonym naparem z zielonej herbaty.

8. Odstresuj się

Jesteś zestresowany? Ta woda smakowa pozwoli Ci się zrelaksować, a także oczyścić. Popularna od czasów rzymskich, lawenda jest wykorzystywana do celów leczniczych, kulinarnych, dekoracyjnych i zapachowych. Także jako remedium na różne dolegliwości, począwszy od bezsenności i zmęczenia do lęku i depresji. Badania pokazują, że nawet samo wdychanie lawendy daje uspokajające, kojące efekty. Do przygotowania potrzebujemy: 

3 cytryny
1/4 szklanki lawendy spożywczej

Należy zagotować w garnku 1/2 litra wody, dorzucić lawendę i gotować przez około minutę-dwie. Następnie napar zdejmujemy z ognia, studzimy i przecedzamy – dodajemy cytrynę i ok. 1,5 litra chłodnej wody.

9. Zastrzyk energii

Wspaniała mieszanka stymulującego imbiru, poprawiających wytrzymałość buraków i energetyzującego smaku cytryny oraz jabłek. Aby przygotować tę wodę smakową wystarczą:

1/2 średniej cytryny
2 jabłka 
1 średni korzeń imbiru
1 burak

Obieramy cytrynę i kroimy ją w drobną kostkę, a jabłka, imbir i buraka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Delikatnie rozgniatamy wszystkie składniki w dzbanku i uzupełniamy chłodną wodą.

10. Perfekcyjnie różowy

Wystarczy połączyć ze sobą świeży miąższ arbuza bez pestek z żywicznym, leśnym smakiem rozmarynu. Potrzebne będą dwa składniki:

2 szklanki arbuza
1 gałązka rozmarynu

Arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki i połowę umieszczamy w dzbanku delikatnie rozgniatając (tak, aby uwolnił sok). Następnie dorzucamy gałązkę rozmarynu, przykrywamy pozostałą częścią arbuza i zalewamy wodą.

 Druga część oczywiście już w przygotowaniu, z pewnością pojawi się w ciągu kilku dni. Mam nadzieję, że dzięki tym przepisom szybko i skutecznie uda się Wam w smaczny sposób ugasić pragnienie podczas letnich upałów. Czekam również na Wasze propozycje w komentarzach – chętnie przetestuję nowe połączenia smakowe!

facebooktwitterpinteresttumblr
  • Woda smakowa najlepsza! Uwielbiam, w lecie obowiązkowa można tworzyć z ulubionych warzyw i owoców. Pozdrawiam
  • Dota Szymborska
    super zestawienie :) takie domowe wody mają sens, bo jak się przeczyta skład tych sklepowych to….ehh lepiej nie sięgać :(
  • Uwielbiam wody smakowe, które od roku przygotowuję sama. Niedawno zakupiłam sobie specjalną butelkę z plastikowym pojemnikiem na owoce w środku i przygotowuję sobie ją kilka razy dziennie :) Moje ulubione zestawienie to limonka, pomarańcza i mięta :)
  • muszę powiedzieć, że mnie zainspirowałaś. będę bardziej kombinować z wodą i owocami :) dzięki :)
    • Myślę że jutro lub pojutrze wpadnie kolejna część przepisów, może znajdziesz coś co szczególnie przypadnie Ci do gustu :)
  • Mnie woda z miętą już się znudziła, więc szukam teraz zamienników i testuję, póki jest sezon na owoce i warzywa :)