Szybkie przepisy na smaczne dipy, które zawsze wychodzą! Cz. I

food-salad-restaurant-person

Weekend to świetna okazja do spotkań z przyjaciółmi, nie tylko na mieście ale i we własnym domu. U mnie zawsze sprawdzały się proste, szybkie do wykonania dipy (czyli sosy do maczania zakąsek). Jeżeli macie już dość tych klasycznych, lub chcecie uniknąć kupowania gotowców to zapraszam poniżej. To dopiero pierwsza część najsmaczniejszych pomysłów!

Dip koperkowo-pietruszkowo-cebulowy – wszystkie składniki wystarczy ze sobą połączyć i schłodzić w lodówce na około godzinę przed podaniem.

Ilość: 3 i 1/2 szklanki
Czas przygotowania: 1 godzina i 5 minut

1 litr śmietany
1 i 1/3 szklanki majonezu
2 łyżki suszonego kopru
2 łyżki suszonej pietruszki
2 łyżki suszonej cebuli
3/4 szklanki suszonego mięsa wołowego

Dip cebulowy z ciecierzycą – odsączoną ciecierzycę należy zblendować z połową odlanej wcześniej cieczy, a następnie dodać pozostałe składniki. Idealny do surowych warzyw i wypiekanych chipsów.

Ilość: 2 i 1/4 szklanki
Czas przygotowania: 5 minut

1 puszka ciecierzycy
1/2 szklanki śmietanki o obniżonej zawartości tłuszczu
1 opakowanie zupy cebulowej
1 łyżka świeżej, posiekanej natki pietruszki

Prosty dip sześciowarstwowy – wszystkie składniki układamy w misce jeden na drugim tworząc kolejne warstwy. Wystarczy schłodzić kilkanaście minut w lodówce.

Ilość: 8 porcji
Czas przygotowania: 5 minut

1 puszka fasoli (należy dobrze rozgnieść)
1 opakowanie guacamole
1 opakowanie kwaśnej śmietanki
1 saszetka przyprawy do Tacos
2 szklanki tartego sera
1 średni, dojrzały, posiekany pomidor
4 cebule dymki, pokrojone w cienkie plasterki

Dip teksańsko-meksykański – należy połączyć wszystkie składniki ze sobą w misce i umieścić na całą noc w lodówce w celu schłodzenia i połączenia się smaków. Idealny dla miłośników pikantnych przekąsek, perfekcyjny do nachos.

Ilość: 20 porcji
Czas przygotowania: 5 minut + cała noc w lodówce

2 puszki fasoli (należy dobrze rozgnieść)
3 dojrzałe awokado (na 1 i 1/2 szklanki puree)
1/2 szklanki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 opakowanie kwaśnej śmietany
1 saszetka przyprawy do Tacos
1 i 1/2 szklanki startego sera Cheddar
4 cebule dymki, drobno posiekane
1 średni pomidor, pokrojony w kostkę

Dip z owoców morza – kremowy, z jedynie czterech składników, idealny do chrupiącego chleba i pieczonych chipsów.

Czas przygotowania: 5 minut + 2 godziny w lodówce

1 saszetka przyprawy do owoców morza
2 opakowania miękkiego serka śmietankowego
1 puszka  zupy krewetkowej
1/2 kg świeżych krewetek gotowanych, obranych i posiekanych (opcjonalnie 4 puszki gotowych krewetek)

Dip ogórkowo-koperkowy – idealny do warzyw, krakersów, tacos, frytek lub jako sos sałatkowy.

Ilość: 3 i /12 szlanki
Czas przygotowania: 5 minut + 2 godziny w lodówce

1 szklanka majonezu
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 opakowanie miękkiego serka śmietankowego
1 średni ogórek, obrany, pozbawiony nasion, posiekany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 szklanka posiekanej cebuli dymki
1 łyżka soku ze świeżej cytryny
1 łyżka drobno posiekanego świeżego koperku
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki białego pieprzu

Ekspresowe guacamole – połącz ze sobą wszystkie składniki i wstaw do lodówki na kilkanaście minut w celu schłodzenia. Idealne do chipsów, tacos i nachos.

Ilość: 2 szklanki
Czas przygotowania: 5 minut

3 duże dojrzałe awokado
1/4 szklanki salsy
1 łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki czosnku
1/4 łyżeczki soli 

Dip ze szpinaku i karczocha – jeśli wolisz wersję „light”, wystarczy skorzystać z serka o obniżonej zawartości tłuszczu oraz wykorzystać połowę parmezanu zawartego w przepisie.

Ilość: 3 szklanki
Czas przygotowania: 30 minut

1 paczka szpinaku rozmrożonego i odciśniętego
1 opakowanie miękkiego serka śmietankowego
3/4 szklanki tartego parmezanu
1/4 szklanki majonezu
1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
1/4 łyżeczki papryki
1/4 łyżeczki czosnku
1 różyczka karczocha rozdrobiona

Dip serowy z chilli – wszystkie składniki należy połączyć ze sobą i zapiec w piekarniku przez ok. 15-20 minut. Najlepiej smakuje na ciepło!

Ilość: 6 porcji
Czas przygotowania: 15 minut

1 opakowanie miękkiego serka śmietankowego
1/2 szklanki salsy
1 szklanka startego sera cheddar
1 puszka osuszonej fasoli z chilli
3 cebule dymki, pokrojone w cienkie plasterki
1 opakowanie czarnych oliwek, osuszonych, bez pestek

Klasyczny francuski dip – w dużej patelni należy połączyć bulion, pieprz, czosnek i cebulę, a następnie doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. W takim wywarze przez 3-4 minuty gotujemy rostbef pokrojony w plasterki, a po podgrzaniu całości nadziewamy nią świeże, ciepłe francuskie bułeczki.

Ilość: 6 porcji
Czas przygotowania: 15 minut

1 i 3/4 szklanki bulionu wołowego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki czosnku 
1/2 łyżeczki suszonej cebuli
1 kg rostbefu pokrojonego w plasterki

W przyszłym tygodniu pojawią się kolejne dwie części dipów (sosów) do przystawek. Tymczasem Wy podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach. Chętnie przetestuję każdy z nich! Preferujecie przekąski na słodko, słono, orientalnie, a może pikantnie? Dajcie znać.

facebooktwitterpinteresttumblr
  • ja raczej nie podjadam zakąsek wymagających dipów. zważywszy, że większość zawiera śmietanę i majonez, to raczej dobrze dla mojej sylwetki :)
    • Ja traktuję taki dip jako cheat meal raz w tygodniu :) poza tym wolę zrobiony domowym sposobem, niż kupiony w sklepie lub podany w kinie czy w restauracji :) a porcję majonezu czy śmietany także można zmniejszyć, by uzyskać wersję light :) :)
  • Dota Szymborska
    super przepisy :)
  • O jejku nie wiedziałam że można aż tyle dipów przyrządzić 😛 Ja zazwyczaj robię tylko czosnkowy i pomidorowy