Prosty przepis: Szarlotka pełnoziarnista (typ 1850)



Szarlotka pełnoziarnista w moim wydaniu to przepis podpatrzony u Aniagotuje.pl i zmodyfikowany w taki sposób, aby po odpowiednim zbilansowaniu był odpowiedni także dla osób z insulinoopornością.

Składniki:

– 300 g mąki pełnoziarnistej (typ 1850)
– 200 g masła
– 60 g erytrytolu / stewii
– 1 jajko
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 8-10 większych jabłek
– cynamon / przyprawa do szarlotki (bez cukru)

Temperatura pieczenia:

180°C, góra-dół (bez termoobiegu)

Czas przygotowania:

Chłodzenie ciasta: ok. 60 min
Pieczenie szarlotki: ok. 55-60 min

Szarlotka pełnoziarnista powinna być pieczona w tortownicy lub w dużej foremce (blaszce) wyłożonej papierem do pieczenia – nie ma konieczności dodatkowego natłuszczania. Ten przepis na szarlotkę pełnoziarnistą nie wymaga wcześniejszego zapiekania ciasta, ani podduszania / podsmażania jabłek – dzięki czemu jest prosty i szybki do przygotowania nawet dla osób, które mają niewielkie doświadczenie w pieczeniu ciast.

brown and white food on brown wooden table

Przygotowanie:

Mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz erytrytol. Do tego dodajemy drobno posiekaną kostkę masła (zimnego, prosto z lodówki) oraz jajko.

Ciasto zagniatamy w dowolny sposób – w głębokiej misce (ja tak preferuję), na stolnicy lub blacie. Istotne, by zrobić to szybko i energicznie, dzięki czemu masło nie rozpuści nam się w rękach. Uformowaną kulę umieszczamy w folii / reklamówce i wkładamy do lodówki na ok. 60 min.

W tym czasie przygotowujemy jabłka: obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Możemy je pokroić w drobną kostkę, cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Odkładamy je na kilkanaście minut, a następnie odciskamy ze zgromadzonego soku – na tym etapie dodajemy także cynamon / przyprawę do szarlotki.

red apples on white ceramic bowl

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy dwie części – 1/3 i 2/3. Mniejszą część wkładamy do zamrażarki, a większą kroimy na cienkie plasterki lub rwiemy na kawałki wykładając dno formy / blaszki.

Na tak przygotowany spód równomiernie wykładamy odciśnięte wcześniej jabłka z cynamonem delikatnie dociskając łyżką na całej powierzchni. Z pozostałej w zamrażarce części ciasta przygotowujemy „kruszonkę” – ścierając je na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio na masę szarlotkową, jako wierzchnią warstwę ciasta.

Całość umieszczamy w piekarniku na środkowym poziomie (na kratce) i pieczemy ok. 55-60 minut. Tak przygotowana szarlotka pełnoziarnista jest praktycznie od razu gotowa do zjedzenia – najlepiej smakuje na ciepło. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Wskazówka:

Szarlotkę pełnoziarnistą bez trudu możesz pogrzać pod przykryciem na patelni z odrobiną masła, na niewielkiej mocy palnika. Smakuje prawie jak z piekarnika!

Dajcie znać czy lubicie piec ciasta i jakie są Wasze ulubione. Czy są wśród Was miłośnicy/czki jabłeczników? Napiszcie w komentarzach czy zrobicie szarlotkę pełnoziarnistą z mojego przepisu!

(Visited 14 times, 1 visits today)

LEAVE A COMMENT