Powszechnie wiadomo, że życie sportowca to przede wszystkim intensywne treningi, dieta, dbanie o odpowiedni poziom sprawności psycho-ruchowej, zawody… ale przecież każdemu należy się coś od życia! Nawet pilnując diety pod okiem żywieniowca lub dietetyka możemy sobie pozwolić na smaczne i zdrowe desery. Poniżej przygotowałam kilka propozycji posiłków, które szczególnie przypadły mi do gustu – z określeniem porcji oraz wartości odżywczej.
Naleśniki z bananami
Wszystkie składniki, z pominięciem banana, należy wrzucić do blendera i miksować aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie wylewać na rozgrzaną z odrobiną oleju patelnię – jeden naleśnik powinien odpowiadać 1 łyżce stołowej ciasta. Kiedy zbrązowieje, obrócić na drugą stronę, aż do uzyskania podobnego koloru. Po usmażeniu można przechowywać je w rozgrzanym do niewielkiej temperatury piekarniku. Pół banana rozgnieść widelcem, a następnie wymieszać z pozostałym, pokrojonym w plasterki. Łyżkę bananów rozsmarować na naleśniku, a następnie złożyć go w ćwiartkę lub rulon. Jako dodatek można podać niskotłuszczowy jogurt.
Pieczone jabłka
Jabłek nie należy obierać, a jedynie naciąć skórkę wokół środka i je wydrążyć. Następnie napełnić jabłko mieszanką miodu, cynamonu i orzechów. Tak przygotowany owoc umieszczamy w małym naczyniu żaroodpornym i pod przykryciem pieczemy w temperaturze 180°C przez 45-60 minut. Wersja dla łasuchów – można podawać z niskotłuszczowym jogurtem lub serkiem homogenizowanym.
Wartość odżywcza:
Owsiana szarlotka
Kruszonka
W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone w plasterki jabłka z miodem i cynamonem. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy wodę. Wcześniej przygotowaną kruszonką (której konsystencja ma przypominać grubo zmieloną bułkę tartą) posypać owoce. Piec bez przykrycia ok. 20-25 minut, aż owoce zmiękną, a kruszonka nabierze złotego koloru.
Wartość odżywcza:
Egzotyczne owoce z limonką
Ananasa nalezy pokroić w drobne kawałki i wymieszać w misce z mango oraz kiwi. Następnie zalać wcześniej przygotowanym syropem (miód, skórka limonki, woda pozostawione w dzbanku na godzinę i przecedzone). Nałożyć owoce w zalewie do dwóch miseczek i podawać z jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza:
Te cztery przepisy na smakowite i zdrowe desery bardzo często wykorzystuję w swojej kuchni. Są one świetnym sposobem na to, aby zastąpić gotowe słodycze kupowane w sklepie, pełne niezdrowych składników jak sztuczne słodziki czy konserwanty domowymi wyrobami. Czy coś przypadło Wam do gustu? A może macie ochotę na kolejną porcję słodkich, niskokalorycznych przekąsek, które możecie włączyć do jadłospisu bez szkody dla efektów diety?