A to feler… westchnął seler – czyli dlaczego warto go jeść! Cz. I

soup-greens-869075_1920

Seler, z łaciny Apium graveoles – jest rośliną należącą do rodziny selerowatych. Włączenie go do diety niesie ze sobą wiele korzyści, zaczynając od tego że jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i korzystnych enzymów, ponadto zawiera bogactwo witamin i minerałów takich jak witamina C, K, B6, kwas foliowy czy potas. W medycynie ludowej już wiele wieków temu zasłynął jako wspaniały środek przeciwko nadciśnieniu – przynosi niesamowite korzyści w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. W wielu badaniach farmakologicznych seler wykazał także działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, poprawiające krążenie i ciśnienie krwi, a także obniżające poziom cholesterolu. Zawiera on także błonnik pokarmowy, przydatny zwłaszcza podczas redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej – przyspiesza metabolizm, intensyfikuje procesy trawienne i utratę masy ciała. Dzięki sporej zawartości wody i elektrolitów zapobiega również odwodnieniu się organizmu. Działa także jak naturalny środek moczopędny i niwelujący wzdęcia. Jako dostawca antyoksydacyjnych flawonoidów, polifenoli i cennych składników odżywczych pozytywnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci, poprawia jakość widzenia i regeneruje komórki wątroby.

Wielu z Nas decyduje się jeść przede wszystkim łodygi selera, ale oczywiście liście i nasiona również są jadalne. Te pierwsze w połączeniu z pieprzem i czerwoną papryką świetnie sprawdzają się jako wegańskie chipsy, natomiast te drugie dobrze uzupełniają smak zup. Nasiona selera można znaleźć zarówno w postaci „całej” lub ekstraktu, czyli w wersji zmielonej – mają one imponujące korzyści zdrowotne: zwalczają infekcje, stany bakteryjne i koją stany zapalne. Powszechnie są one na całym świecie stosowane jako przyprawa – skruszone, zawierają oleisty związek o nazwie apiol, używany jako środek smakowo-zapachowy oraz leczniczy.

Jedna filiżanka posiekanego selera zawiera:

16 kCal
0 g tłuszczu
1 g białka
5 g błonnika
5 mg witaminy K (37%)
36 mg kwasu foliowego (9%)
22 mg witaminy A (9%)
263 mg potasu (8%)
1 mg witaminy C (5%)
40 mg wapnia (4%)
0,08 mg witaminy B6 (4%)

Najważniejsze korzyści zdrowotne płynące z włączenia selera do codziennej diety:

1. Znacznie obniża poziom złego cholesterolu (LDL)

Seler jest korzystny przede wszystkim dla poprawy i utrzymania zdrowia serca. Zawiera unikalny związek BuPh, obniżający stężenie lipidów. W badaniu przeprowadzonym przez Zakład Farmakologii na Uniwersytecie w Singapurze szczurom, które przez osiem tygodni zostały poddane diecie wysokotłuszczowej, podano ekstrakt z selera. Po pewnym czasie ekspertyza laboratoryjna wykazała znacznie niższy poziom lipidów we krwi w porównaniu z grupą kontrolną szczurów, które nie go nie otrzymały – zaobserwowano zarówno obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego, jak i niski poziom lipoprotein o małej gęstości (LDL-C) oraz triglicerydów (TG).

2. Łagodzi stany zapalne 

Seler zawiera antyoksydanty i polisacharydy, które są znane od wielu wieków jako doskonałe środki przeciwzapalne (zwłaszcza przeciwutleniacze: flawonoidy i polifenole). Wspierają one organizm w walce z wolnymi rodnikami, łagodzą stres oksydacyjny i zapobiegają przyczynom chorób przewlekłych jak rak, choroby serca, zwyrodnieniowe zapalenie stawów oraz wiele innych. Naukowcy zdefiniowali ponad tuzin różnych rodzajów przeciwutleniaczy, które są odpowiedzialne za korzyści płynące z selera – należą do nich takie kwasy fenolowe jak kwas kawowy, ferulowy i kwercytyna. Wywierają one pozytywny wpływ na zapobieganie występowania wielu schorzeń jak dna, infekcje nerek i wątroby, chorób skóry, zespół nadwrażliwości jelita grubego oraz zapalenia układu moczowego.

3. Stabilizuje poziom ciśnienia tętniczego krwi

Ekstrakt z nasion selera posiada właściwości przeciwnadciśnieniowe – obniża je, eliminują jeden z najgroźniejszych czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca (najczęstszej przyczyny zgonów w krajach uprzemysłowionych). Uważa się, że to niepozorne warzywo działa pozytywnie nie tylko relaksując mięśnie gładkie naszego ciała, ale także usprawniając pracę pompy wapniowo-potasowej serca. Zawarte w nim ekstrakty metanolowe i wodno-alkoholowe poprawiają przepływ krwi i ogólnie pozytywnie wpływają na stan zdrowia mięśnia sercowego.

4. Przeciwdziała powstawaniu wrzodów

Badanie z 2010 roku opublikowane w Journal of Pharmaceutical Biology wykazało, że seler zawiera specjalny typ ekstraktu etanolu przydatny w ochronie błony śluzowej przewodu pokarmowego przed powstawaniem choroby wrzodowej. Ma on znaczne zdolności uzupełniania wyczerpanych zasobów ochronnego śluzu żołądkowego. Seler dzięki zawartości flawonoidów, taniny, olejków eterycznych i alkaloidów, które kontrolują poziom uwalnianego kwasu żołądkowego, działa także odżywczo i kojąco na żołądek, jelita i okrężnicę.

5. Chroni zdrowie wątroby

Naukowcy z Zakładu Żywienia i Nauk o Żywności Uniwersytetu Helwan w Egipcie dokarmiali szczury selerem (wraz z cykorią i jęczmieniem), po czym doświadczyły one znacznego zmniejszenia ilości niebezpiecznie gromadzącego się w wątrobie tłuszczu. Laboranci zaobserwowali także zwiększenie poziomu funkcjonalnych enzymów wątrobowych i lipidów we krwi. Sugeruje to, że dieta bogata w seler, cykorię i jęczmień może być z powodzeniem stosowana u osób cierpiących na dolegliwości związane z tym właśnie narządem.

Oczywiście pozytywów płynących z włączenia selera do jadłospisu jest o wiele więcej, dlatego kolejna część wpisu – także z przykładowymi przepisami pojawi się na blogu jeszcze w tym tygodniu! Ps. nawet nie macie pojęcia, jak się cieszę, że udało mi się wrócić do blogowania w tak krótkim czasie i mam nadzieję zostać tutaj już na stałe.

facebooktwitterpinteresttumblr