8 pomysłów na wykorzystanie awokado, których nie znaliście!

avocado_spread_513278

Awokado jest jednym z niewielu produktów, co do którego pozytywnych właściwości odżywczych wszyscy dietetycy są zgodni. Owoc ten zawiera w swoim składzie ponad 20 witamin, minerałów i innych przydatnych dla organizmu składników. Najbardziej znane jako bogate źródło tłuszczów jednonienasyconych, idealnych w zapobieganiu chorobom serca i układu krwionośnego. Przygotowałam zestawienie pomysłów, na wykorzystanie awokado, których najprawdopodobniej nie znaliście… kto bowiem pomyślałby, że można za jego pomocą ufarbować tkaniny lub skutecznie złuszczać naskórek. Zaliczane jest do superfoods, wykorzystajmy zatem w 100% drzemiący w nim potencjał!

Po pierwsze awokado sprawdzi się świetnie przy złuszczaniu martwego naskórka na całym ciele. Użyj skórki, aby pozbyć się szorstkich miejsc na łokciach, kolanach czy piętach. Innym sposobem jest wysuszenie obierków z awokado przez kilka dni, a następnie zmielenie go na drobne kawałki. Zamiast dodawać wodę, zrób z niej peelingujący element swojego żelu do mycia twarzy. Awokado skutecznie odblokuje zablokowane pory i przywróci cerze naturalny blask.

W kuchni możesz je wykorzystać jako wspaniały element kremowych sosów sałatkowych – przyniesie ono dodatkowe korzyści zdrowotne ( pomaga zwiększyć wchłanianie składników pokarmowych rozpuszczalnych w tłuszczach z sałatki, takich jak alfa-karoten, beta-karoten i witamina E). Przygotowuje się go za pomocą prostych składników, które prawdopodobnie masz pod ręką. Wystarczy sos sojowy, czosnek, miód, sok z cytryny lub limonki i… awokado. Efekt końcowy może być przechowywany w hermetycznym pojemniku przez okres do jednego tygodnia w lodówce.

Wiedzieliście, że pestkę awokado, która zwykle ląduje w koszu także można wykorzystać? Nie warto pozbywać się całej masy cennych mikroelementów, gdyż nasiono awokado jest bogate w składniki odżywcze i zawiera znacznie większe ilości przeciwutleniaczy i rozpuszczalnego błonnika niż miąższ. Badania nad klinicznym zastosowaniem pestki awokado są jeszcze w powijakach, ale jeśli chcesz możesz spróbować wykorzystać je jako element smoothie. Wysusz je w ciepłym miejscu przez co najmniej trzy dni a następnie pokrusz je na kawałki. Następnie wystarczy zmielić je w blenderze o dużej mocy na drobny proszek, który dodajemy do koktajli.

A może by tak stworzyć z awokado domowy majonez? Czemu nie, z pewnością będzie on znacznie bardziej bogaty w zdrowe składniki roślinne, niż jego sklepowy odpowiednik o sporej zawartości tłuszczu i kalorii. Ta sama ilość majonezu z awokado wykonanego w domu ma nie tylko mniej kalorii i tłuszczu, ale jest też całkowicie nieprzetworzone. Wystarczy połączyć ze sobą jedno dojrzałe awokado, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy limonki lub cytryny, pół ząbku czosnku przeciśniętego przez praskę, pieprz cayenne i sól do smaku.

6089391116_b021b9c9b6_o

Awokado jest również doskonałym, naturalnym barwnikiem przydatnym podczas farbowania tkanin. Gotowane w garnku z wodą pestki uwalniają minerały, które tworzą płynny barwnik, tak żywy jak w przypadku komercyjnych produktów dostępnych w sklepach. Kolor jest zaskakujący – od ostro-różowego, aż po rdzawo-czerwony, w zależności od tego jak długo będziemy namaczać tkaniny. Jest to bardzo łatwe do wykonania i wymaga jedynie kilku pestek. Wykorzystaj garnek ze stali nierdzewnej, pozwalając im gotować się na wolnym ogniu przez 20 do 60 minut, aż woda osiągnie odpowiednią barwę. Bawełnianą tkaninę namaczaj w wodzie tak długo, do momentu w którym uzyskasz pożądany odcień.

Jak jeszcze wykorzystać miąższ awokado? Maski DIY są tanim sposobem na głęboko nawilżoną skórę twarzy, szyi i dekoltu. Wystarczy je dokładnie rozgnieść na jednolitą papkę dodając miód, który jest naturalnym środkiem antybakteryjnym i bogatym źródłem przeciwutleniaczy, białka zawierające kolagen – wspaniały budulec dla mięsistej i młodo wyglądającej skóry oraz oliwę z oliwek, która działa jako intensywny krem nawilżający. Takie wzbogacone puree na twarzy zafunduje skórze zastrzyk naturalnych substancji, które ją widocznie odżywią.

Mam też propozycję dla pełnoletnich czytelników – drink alkoholowy z awokado: Avocado Daquiri. Ten kremowy koktajl jest wszechobecny w wielu częściach Meksyku i staje się co raz bardziej popularny w USA. Zawiera wiele składników odżywczych, zmniejszających stany zapalne i jest bogaty w antyoksydanty rozpuszczalne w tłuszczach, jak również minerałów takich jak magnez czy witaminy z grupy B. Do wykonania potrzebne będzie:
50 ml lekkiego rumu
50 ml złotego rumu
25 ml świeżego soku z cytryny
25 ml uncji soku z limonki
50 ml prostego syropu (cukier i woda w proporcji 1:1)
1/4 średniego dojrzałego awokado
25 ml śmietanki 12% tłuszczu (half-and-half)
1 i 1/2 szklanki lodu

Naturalna odżywka lub maska do włosów z awokado? Jasne! Ten owoc bogaty w tłuszcze i witaminy z grupy B i E sprawdzi się świetne w przypadku zniszczonych włosów. Mieszanka z oliwą, sokiem z cytryny i olejem, nałożona na włosy i pozostawiona na 15 minut doda im miękkości, mięsistości i nada efekt jak z salonu fryzjerskiego. Wystarczy ją dokładnie wypłukać letnią wodą oraz umyć delikatnym szamponem jak zwykle.

A jaki jest Wasz ulubiony sposób na wykorzystanie awokado? Czy znaleźliście dla niego jeszcze inne, ciekawe zastosowania? Które z pomysłów wypróbujecie u siebie? Dajcie znać w komentarzach!

facebooktwitterpinteresttumblr
  • Mój ulubiony sposób? Awokado + banan + karob = najlepszy krem czekoladowy ever! <3
    Zawsze się zastanawiałam jak to jest z tą pestką awokado! Muszę poczytać na ten temat, bo wysuszenie i zblendowanie mnie zaintrygowało 😉
    • Woooooooooooooooooow, dzięki za pomysł. Jak tylko gdzieś dopadnę karob, to chętnie przetestuję! :)
      • Kakao też da radę 😉
        • Daj mi, daj mi pro-porcje, oooo daj, daj mi ./”
          • 1 banan + 1-no awokado + dwie łyżeczki karobu 😉 Ewentualnie troszkę miodu dla osłody, ale dla mnie jest super bez tego 😉
          • Biorę, jak tylko zrobię to podlinkuję w SocialMedia! :)
  • Uwielbiam avocado, chętnie skorzystam 😀
  • natura-store.blogspot.com
    Uwielbiam avocao! A pomysły super!
    • Ja na początku nie mogłam się przekonać do jego smaku, ale z czasem znalazłam całkiem sporo zastosowań i… pokochałam ten owoc! <3
  • bardzo lubię awokado i często gości na moim talerzu :)
    będę musiała spróbować zrobić majonez :)
    a farbowanie ubrań mnie zaskoczyło!
    • Polecam – raz spróbujesz i nie będziesz chciała wrócić do tego zwykłego :) btw. polecam sok z limonki bardziej niż sok z cytryny do niego, ale to może być kwestia preferencji smakowych! :)
  • Muszę spróbować awokado jako nutella oraz jako domowy majonez.
  • Niemodelka
    faktycznie większość nie jest mi znana, sama robię zazwyczaj sałatki, pasty albo jajko zapieczone w tym owocu :) muszę wypróbować maseczki!
  • Uwielbiam awokado. Zazwyczaj używam do sałatek.