Dziś mam dla Was pierwszą porcję szybkich i prostych przekąsek, które pozwolą na zaspokojenie potrzeby wrzucenia na ruszt czegoś niezdrowego, jak chipsy czy krakersy. Taką mieszankę możecie mieć zawsze przy sobie w szczelnie zamkniętym pojemniku, który będzie chronić ją przed wilgocią. A zatem, bon appétit!
1. Pięcioskładnikowy, waniliowy mix kokosowo-orzechowy
340 g niesłodzonych płatków kokosowych
340 g surowych, niesolonych, całych orzechów nerkowca
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki soli morskiej (opcjonalnie)
Wymieszaj wszystkie składniki i wysyp na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 15-20 minut mieszając co około 5 minut, aż do uzyskania złotawego koloru. Po wystygnięciu przełóż do dowolnego pojemniczka.
W porcji (pół szklanki):
251 kCal
21,4 g tłuszczu
3,2 g węglowodanów
4,9 g białka
2. Mieszanka owocowo-orzechowa na bazie borówek
1 szklanka surowych, całych migdałów
1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
1/4 szklanki surowych pistacji
1 i 1/2 łyżki miodu
1 łyżeczka oleju rzepakowego
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka ulubionych płatków zbożowych
1 i 1/4 szklanki borówek
Tak skomponowaną mieszankę wysyp na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Piecz przez około 20-25 minut, mieszając co około 10 minut. Przed zjedzeniem wymieszaj ze świeżymi borówkami w stosunku 1:1.
W porcji (1/12 przepisu)
134,4 kCal
10,4 g tłuszczu
6,2 g węglowodanów
4,1 g białka
3. Słodko-pikantna mieszanka orzechów
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżeczka papryki suszonej
¾ łyżeczki mielonego kminku
½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki pieprzu cayenne
¾ szklanki orzechów nerkowca lub pecan
¾ szklanki surowych migdałów
½ szklanki suchych, prażonych orzeszków ziemnych
½ szklanki surowych pistacji
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki syropu z agawy
½ łyżeczki soli gruboziarnistej
Wymieszaj składniki, a następnie wyłóż je na blachę przykrytą pergaminem. Umieść w piekarniku rozgrzanym do 160°C i piecz przez około 12 minut. W końcowej fazie możesz polać mieszankę pozostałą miksturą z przypraw i dopiec przez 2-3 minuty.
W porcji (pół szklanki):
307 kCal
26,9 g tłuszczu
2,4 g cukrów
10,1 g białka
4. Słodkie czipsy ziemniaczane z orzechami w miodzie
1 i 1/3 szklanki (190 gramów) surowych, niesolonych orzechy nerkowca
3/4 szklanki (90 g) pestek dyni
1 szklanka (40 g), niesłodzonych płatków kokosowych
1 1/2 łyżki nasion Chia
1/4 łyżeczki soli gruboziarnistej
1/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
1 łyżka + 2 łyżeczki miodu
1/2 szklanki suszonych mieszanych owoców jagodowych
3/4 małej torebki chipsów ziemniaczanych
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz chipsów i umieść na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 16-18 minut mieszając co jakiś czas, aż całość nabierze złotego koloru. Wystudź i wymieszaj z chipsami ziemniaczanymi
W porcji (pół szklanki):
311 kCal
22,3 g tłuszczu
10 g białka
7,3 g węglowodanów
5. Chrupiąca granola z quinoa
½ szklanki migdałów
¾ szklanki surowej quinoa
½ szklanki nasion dyni
½ łyżeczki soli gruboziarnistej
2 łyżki oliwy z oliwek
¼ szklanki miodu
½ szklanki suszonych rodzynek (lub innych suszonych owoców)
Rozgrzej piekarnik do 160°C i umieść w nim mieszankę wszystkich składników z wyłączeniem rodzynek wyłożoną na papierze pergaminowym. Piecz do uzyskania złotego koloru przez około 20 minut mieszając co jakiś czas. Po wystudzeniu dodaj rodzynki.
W porcji (pół szklanki):
366 kCal
18,3 g tłuszczu
9,5 g białka
23 g węglowodanów
Zapowiada się smakowita seria wpisów! Dajcie znać, czy coś szczególnie przypadło Wam do gustu i czy spróbujecie wykonać chociaż jedną z powyższych propozycji. A może macie swoją ulubioną przekąskę na „czarną godzinę”? Podzielcie się swoimi przepisami w komentarzach!