13 powodów i korzyści, dla których warto jeść cynamon!

photo-1415322697518-ee343da3214f

Cynamon jest jedną z najpopularniejszych przypraw, a w medycynie naturalnej na całym świecie był używany od tysięcy lat. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne, słodki i rozgrzewający smak jest łatwy w stosowaniu w kuchni. Zdaniem naukowców, to właśnie on jest zajmuje pierwsze miejsce na liście najbardziej popularnych ziół na świecie pod względem działania antyoksydacyjnego. Unikalny zapach, kolor i smak cynamonu jest zasługą oleistej części drzewa Cinnamomum, z której wyrasta. Korzyści zdrowotne natomiast pochodzą z kory, która zawiera kilka specjalnych związków, które są za nie odpowiedzialne w tym aldehyd cynamonowy, kwas cynamonowy, i cynamonian.

Naukowcy stwierdzili, że profity płynące z cynamonu można uzyskać zarówno w postaci czystej kory, olejków eterycznych, jak i przyprawy (kora w proszku) lub w postaci ekstraktu. Wyizolowane związki fenolowe, flawonoidy i antyoksydanty sprawiają, że jest on jedną z najbardziej dobroczynnych przypraw na ziemi gwarantując działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, antybakteryjne, wzmacniające odporność, a nawet zmniejszające ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby serca.

Jedna łyżka sproszkowanego cynamonu zawiera:

19 kCal
0 g tłuszczu
0 g białka
0 g węglowodanów
4 g błonnika
mangan 68% GDA 
wapń 8% GDA
żelazo 4% GDA
witamina K 3% GDA

Zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie może mieć pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi, trawienie, odporność i wiele więcej, jednak większe dawki są również bardzo korzystne dla poprawy zdrowia, zmniejszenia ryzyka zapadnięcia na choroby serca, cukrzycę, raka i choroby neurodegeneracyjne.

bfc5496fd00542324249c06e82b4cd0dŹródło: Pinterest

Do najważniejszych korzyści wynikających z włączenia cynamonu do codziennej diety możemy zaliczyć:

Zwalczanie zakażeń i wirusów

Cynamon posiada naturalne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antybiotyczne dzięki zawartym w sobie olejkom eterycznym. Zwiększa zdolności immunologiczne organizmu chroniąc go przed różnego rodzaju schorzeniami. Zapobiega dolegliwościom ze strony układu pokarmowego, przeziębieniom, grypie i chorobom naskórka. Niektóre badania wskazują nawet, że mogą zmniejszyć ryzyko zarażenia się wirusem HIV.

Bogate źródło antyoksydantów

Cynamon dzięki bogatej obecności przeciwutleniaczy skutecznie eliminuje z organizmu wolne rodniki i spowalnia procesy starzenia się organizmu. Do dziś naukowcy odkryli i opisali aż 41 związków o działaniu antyoksydacyjnym zawartych w tej przyprawie – posiada ich więcej niż czosnek, oregano, tymianek czy rozmaryn! Zawiera także polifenole, kwas fenolowy i flawonoidy, które możemy także znaleźć w jagodach, czerwonym winie i ciemnej czekoladzie. Pomagają one zwalczyć stres oksydacyjny w organizmie i uniknąć wielu groźnych chorób (mózgu, serca, nowotworów).

Naturalny słodzik

Ze względu na swój naturalnie słodki smak, cynamon możemy dodawać do różnych potraw zastępując nim cześć cukru – obniżamy w ten sposób ładunek glikemiczny posiłku. Świetnie sprawdzi się zatem u cukrzyków, spowalniając przedostawanie się glukozy do krwiobiegu, regulując apetyt i zapobiegając przyrostowi masy ciała. Cynamonu można używać, aby doprawić kawę, herbatę, pieczywo, jogurt, owoce lub płatki owsiane zamiast dodawania kalorycznych substancji słodzących.

Właściwości przeciwzapalne

Naukowcy znaleźli aż siedem różnych związków zawartych w cynamonie, które okazały się skuteczne w obniżaniu ryzyka zachorowania na nowotwory oraz stany zapalne mózgu i serca. Zmniejsza obrzęki oraz może wspomagać leczenie bólu, łagodzić napięcie mięśni, bóle PMS, reakcje alergiczne oraz inne dolegliwości związane z wiekiem.

Naturalny konserwant żywności

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że cynamon może być wykorzystywany do przedłużania trwałości żywności. Posiała właściwości bakteriobójcze i jako antyoksydant zastępuje szkodliwe substancje chemiczne i sztuczne składniki np. w przetworach. Odgrywa ważną rolę w działaniu inhibitorów tyrozynazy, które zatrzymują przebarwienia na owocach i warzywa, podczas procesów utleniania i gnicia.

Pomoc w zwalczaniu alergii

Cynamon skutecznie zwalcza objawy alergii, ponieważ zmniejsza reakcję zapalną i neutralizuje działanie histaminy w organizmie. Z tego samego powodu przyczynia  się do złagodzenia objawów napadów astmy. Działa także pozytywnie przy pobudzaniu układu odpornościowego i jest korzystny dla układu pokarmowego, zmniejszając reakcje autoimmunologiczne po spożyciu produktów uczulających.

red-winter-spices-decoration

Korzyści dla skóry

Dzięki swoim właściwościom antybiotycznym i antybakteryjnym, cynamon chroni skórę przed podrażnieniami, wysypkami, reakcjami alergicznymi i infekcjami. Olejek cynamonowy stosowany bezpośrednio na skórę jest przydatny w leczeniu stanów zapalnych, obrzęków, bólu i zaczerwienienia. A w połączeniu z miodem, innym przeciwbakteryjnym składnikiem wpływa korzystnie na dolegliwości związane z trądzikiem różowatym.

Ochrona serca

Kolejna korzyść dla zdrowia wynikająca ze spożywania cynamonu, to zmniejszenie szans występowania najczęstszych czynników ryzyka chorób serca, w tym wysokiego poziomu cholesterolu, wysokiego poziom trójglicerydów i wysokiego ciśnienia krwi. Przyczynia się on do zmniejszenia ilości cholesterolu całkowitego oraz i trójglicerydów, natomiast frakcja HDL cholesterolu pozostaje stabilna. Badania pokazuj również, że cynamon jest skutecznym koagulantem – zapobiega krwawieniom i pomaga organizmowi w szybkim gojeniu się ran. Zwiększa krążenie krwi i zdolność tkanek do regeneracji po ich uszkodzeniu. Regeneruje mięsień sercowy dzięki czemu mamy szansę zapobiec atakom serca i udarom mózgu.

 Zapobiega drożdżycy  typu Candida

Badania przeprowadzone nad właściwościami cynamonu wykazały, że posiada on silne właściwości przeciwgrzybiczne, skuteczne w zapobieganiu przerostu drożdżaków Candida w układzie pokarmowym. Wyciąg z cynamonu i olejek cynamonowy naturalnie poprawiają naszą odporność i szybkość reakcji autoimmunologicznej.

Walczy z cukrzycą

Cynamon pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, a tym samym poprawia wrażliwość na insulinę, niezbędną do utrzymania jego prawidłowej ilości w krwiobiegu. Posiada on zdolność blokowania enzymu alaniny, co nie pozwala na zwiększone wchłanianie glukozy po posiłku. Regularne spożywanie cynamonu nie pozwala na doprowadzenie do insulinooporności, zespołu metabolicznego i spowalnia przyrost nadmiernej masy ciała.

Chroni funkcje mózgu

Według najnowszych badań okazuje się także, że cynamon może pomóc chronić mózg przed rozwojem zaburzeń neurologicznych, w formie takich chorób jak Parkinson i Alzheimer. Aktywuje on białka neuroochronne, które bronią komórki mózgu przed mutacją i uszkodzeniami. To dodatkowo zmniejsza negatywne skutki stresu oksydacyjnego przez zatrzymanie zdolności autodestrukcji komórek. Ponieważ cynamon zawiera przeciwutleniacze, związki przeciwzapalne i ogranicza skutki starzenia się organizmu oraz mózgu, w przyszłości może okazać się, że będzie stosowany jako ewentualny naturalny element postępowania terapeutycznego w przypadku chorób neurodegeneratywnych związanych z wiekiem.

Chroni zęby i odświeża oddech

W badaniach, ekstrakty znalezione w cynamonie okazały się chronić mikroflorę jamy ustnej przed bakteriami , który mogą powodować nieświeży oddech, próchnicę zębów, ubytki oraz infekcje jamy ustnej. Olejek z cynamonu wykazuje znacznie silniejsze działanie, niż inne testowane ekstrakty roślinne i może być stosowany jako naturalny płyn antybakteryjny do płukania jamy ustnej. Podobnie jak mięta posiada zdolności orzeźwiające i usuwa nieprzyjemny zapach bez konieczności stosowania środków chemicznych. Olejek cynamonowy stosuje się zatem w niektórych kosmetyków, szamponach, perfumach, także w celu łagodzenia powierzchownych infekcji.

photo-1444483911532-30de7b1b0aaf (1)

Obniża ryzyko zachorowania na raka

Dzięki swoim zdolnościom antyoksydacyjnym, cynamon może chronić przed uszkodzeniem DNA, mutacjami komórek nowotworowych i wzrostem guza. Badania wykazały korzyści zdrowotne wynikające z działania związku o nazwie aldehyd cynamonowy i jego zdolność do ochrony DNA przed uszkodzeniami i hamowania wzrostu komórek nowotworowego („zachęcają” je do autodestrukcji, zwanej apoptozą). Działa szczególnie skutecznie w jelicie grubym. Ostatnie doniesienia naukowe mówią,  że cynamon może poprawić stan zdrowia jelita, co zmniejsza ryzyko raka okrężnicy. Cynamon jest aktualnie badany jako naturalny środek przeciwnowotworowy.

Lubicie cynamon? Jest stałym elementem Waszego jadłospisu? Do czego najchętniej go dodajecie? A może należycie do osób, które nie przepadają za jego smakiem? Ja bardzo długo stroniłam od tej przyprawy, ale teraz nie wyobrażam sobie owsianki czy ryżu z jabłkami bez dodatku cynamonu!

facebooktwitterpinteresttumblr
  • Bardzo lubię cynamon. Wiedziałam, że ma dużo pozytywnych właściwości, ale nie sądziłam, że jest ich aż tyle! Teraz z jeszcze większą chęcią będę go dodawać do wypieków i kawy 😉
  • nawet nie wiedzialam ze cynamon ma tyle wlasciwosci; ja czesto dodaje go do owsianki;
    • Ja kiedyś nie wyobrażałam sobie dodawać go do czegokolwiek… 😀 z wiekiem jednak jak widać zmienia się nie tylko gust, ale i smak :)
  • Jako przyprawa pasuje też domielonego, w niektórych daniach. Znalazłam tę przyprawę także w lidlowym zestawie przypraw do pomidorowej. Olejek cynamonowy dopieroco zakupiłam.Tak więc zaprzyjaźniam się z cynamonem :-)
    • Oooo, nie próbowałam dodawać cynamonu do mielonego – chętnie przetestuje :) a o pomidorowej słyszałam, jedna z moich babć tak robiła, a dopóki nie zobaczyłam to nie wyczuwałam w zupie takiego smaku. :)
  • super!bardzo lubię cynamon :) zwłaszcza w jabłkowym lub śliwkowym crumble :)
    • Ja niestety śliwki pochłaniam tylko na surowo, nie smakują mi ani w konfiturach, ani w ciastach 😀 nie wiem czemu :)
  • Cynamon uwielbiam, a teraz jeszcze bardziej!
    • Ja musiałam się bardzo długo przekonywać, bo smak mi nie odpowiadał, a teraz? Tak jak pisałam, nie wyobrażam sobie nie dodawać go do pewnych posiłków 😉