10 prostych, domowych sposobów na zupę-krem i nie tylko.

food-healthy-hand-cooking

Jak zmienić swoje podejście do zup i przełamać kuchenną rutynę? Pokażę Wam, że czasem warto odmienić standardowe smaki i wypróbować czegoś nowego. Poniżej przygotowałam 10 przepisów na zupy klasyczne oraz zupy-krem, które można wykonać szybko i łatwo we własnej kuchni. Schemat jest bardzo prosty: składniki z sekcji aromat dusimy w garnku z niewielką ilością ulubionego oleju (np. rzepakowego lub oliwy) aż zmiękną, a następnie dorzucamy pozostałe składniki i gotujemy jeszcze przez około 20-30 minut. Na końcu całość wystarczy zmiksować przy użyciu blendera i doprawić do smaku dodając dekorację. Wszystkie poniższe przepisy to porcje dla czterech osób.

Zupa z czarnej fasoli
Aromat: 1 cebula, poszatkowana
Białko: 2 puszki czarnej fasoli, odsączone i osuszone
Przyprawy: 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka oregano,  1 zmielona suszona papryczka
Baza: 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
Warzywa: 1 zielona papryczka chilli, posiekana
Dekoracja: liście kolendry

Zupa tortilla
Aromat: 1 pęczek szalotki (cebulki dymki lub szczypiorku), poszatkowany
Białko: 2 szklanki posiekanego mięsa drobiowego a’la kebab
Przyprawy: 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Baza: 4 szklanki bulionu drobiowego
Warzywa: 2 pomidory rzymskie, posiekane
Dekoracja: kilka plasterków piklowanych papryczek jalapeno, chrupiące nachos

Kokosowa zupa thai z curry
Aromat: 2 małe, poszatkowane cebule dymki
Białko: 1/4 opakowania tofu pokrojonego w kostkę
Przyprawy: 2 łyżeczki zielonej pasty curry
Baza: 2 puszki odtłuszczonego mleka kokosowego
Warzywa: 1/2 szklanki pokrojonej czerwonej papryki, 1/2 szklanki kiełków fasoli
Dekoracja: kolendra, mięta, sok z limonki

Zupa z batatów z orzechami
Aromat: 1 duży, cienko poszatkowany por
Białko: 1/4 szklanki kremowego masła orzechowego
Przyprawy: 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, szczypta pieprzu cayenne
Baza: 6 szklanek bulionu warzywnego
Warzywa: 1 duży słodki ziemniak pokrojony w kostkę
Dekoracja: posiekane prażone orzechy, pietruszka

Grzybowa na wieprzowinie
Aromat: 1 cebula, poszatkowana
Białko: 100 g chudej wołowiny
Przyprawy: 1/2 łyżeczki posiekanych liści tymianku
Baza: 6 szklanek bulionu z grzybów
Warzywa: 500g pokrojonych grzybów
Dekoracja: szczypta estragonu, odrobina niskotłuszczowej kwaśnej śmietany

food-restaurant-lunch-cutlery

Zupa toskańska z białą fasolą
Aromat: 1 poszatkowana cebula, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Białko: 2 puszki białej fasoli, odsączone i osuszone
Przyprawy: 1 łyżeczka siekanego rozmarynu
Baza: 6 szklanek bulionu warzywnego
Warzywa: 1 szklanka rozdrobnionych pomidorów
Dekoracja: kilka kropel oliwy z oliwek, parmezan

Zupa Au Pistou
Aromat: 2 cebule, poszatkowane
Białko: 1 pierś z kurczaka, upieczona i pokrojona w kostkę
Przyprawy: 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Baza: 6 szklanek bulionu warzywnego
Warzywa: 1 szklanka mrożonego groszku, 1 szklanka pokrojonej cukinii, 1 szklanka szpinaku
Dekoracja: odrobina zielonego pesto

Zupa curry z soczewicą
Aromat: 1 cebula, poszatkowana
Białko: 1 szklanka soczewicy
Przyprawy: 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka przyprawy masala
Baza: 6 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego
Warzywa: 2 szklanki rozdrobnionego jarmużu
Dekoracja: posiekana szalotka

Zupa z kurczakiem i Orzo
Aromat: 1 poszatkowana cebula, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Białko: 1 pierś z kurczaka, upieczona i pokrojona w kostkę
Przyprawy: 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Baza: 6 szklanek bulionu drobiowego
Warzywa: 1/2 szklanki posiekanej marchewki, 1/2 szklanki posiekanego selera
Dekoracja: makaron Orzo

Zupa po włosku
Aromat: 3 cebule, poszatkowane
Białko: 8 małych klopsików
Przyprawy: 1/2 łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki bazylii
Baza: 6 szklanek bulionu drobiowego
Warzywa: 1 pęczek szparagów, obranych i pokrojonych w paski
Dekoracja: kilka kromek włoskiego chleba z ziarnami

Dajcie znać w komentarzach, które przepisy przypadły Wam do gustu! Ja odkąd posiadam blender ciągle kombinuję, co nowego mogę dzięki niemu stworzyć. Czy coś Was zaskoczyło? Ja uwielbiam eksperymentować w kuchni, a Wy? A może macie swoje ulubione, nietypowe przepisy? Podzielcie się nimi – kolejny taki wpis możemy stworzyć wspólnie!

facebooktwitterpinteresttumblr
  • Dzięki za inspirację, szukam ostatnio tego typu przepisów.
    • Miło słyszeć, że są osoby, które nie boją się szalonych zmian w kuchni :) smacznego!